Safranbolu evleri, Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesinde, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunun günümüze kadar korunduğu bölgenin genel adıdır. UNESCO tarafından 17 Aralık 1994'te Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.
Eskişehir'de yerleşimin olduğu en eski yer olarak bilinen Odunpazarı'nda da tarihi evler dikkat çekiyor. Gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından dış cepheleri farklı renklere boyanan bu evler, ilçenin sokaklarının rengarenk ve hoş görünmesini sağlıyor.
Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir.
Ankara'da, Selçuklular döneminden kalma dini mimariye ait yapılar bulunduğu halde, Türk sivil mimarisinde özel bir yeri bulunan Ankara'nın eski evlerini bulmak mümkün değildir. Eski evlerin en yaşlısı 250 yılı geçmez. Bu evler ağaç ve kerpiç gibi ömrü az malzemelerle yapıldıklarından dayanma güçleri bu kadardır.
İlgili 26 soru bulundu
Bursa'da II. Murad külliyesinin karşısında bulunan ve 17. yüzyıl Osmanlı yaşam tarzının sergilendiği müze. Günümüzde müze olarak kullanılan 17. yüzyıla ait üç katlı ahşap ev, Bursa'da halen ayakta kalan en eski evlerden birisidir.
Osmanlı döneminden kalan 200 yıllık tarihi özelliği olan 3500 civarındaki Beypazarı evleri 2000'li yılların başında başlatılan restorasyon hamlesiyle kent dokusu korunarak gelecek kuşaklara aktarılacak kültürel miras bilinci oluşturulmuştur.
Antalya'nın Akseki ve İbradı ilçelerinde mimari tarzından dolayı "düğmeli ev" olarak adlandırılan yapılar, bölgeye turist çekmeye devam ediyor. Antalya'ya yaklaşık 150 kilometre uzaklıkta bulunan ilçelerdeki 300 yıllık geçmişi olan düğmeli evler, ilk günkü gibi görenleri etkiliyor.
Bu evlerin en büyük özelliği yazları serin, kışları ise sıcak olması. Bu evlerdeki her bir kubbe sayısı, o evin maddi durumunu da simgeliyordu. Evlerdeki herkes birbirleriyle akraba olduğu için evler, içeriden birbirlerine bağlı olarak inşa edilmiş" diye konuştu.
Japonya'nın başkenti Tokyo'da kazı yapan bir grup arkeolog, 600 bin yıl önce yapıldığı saptanan dünyanın en eski evini buldular.
Kayseri'de taş işçiliğinin en güzel örneklerinden 5 asırlık Güpgüpoğlu Konağı, kentin eski günlük yaşamına, mutfak kültürüne ve sahip olduğu değerlere ışık tutuyor. Yapımına 1419 tarihinde başlanan Tennuri Sokak'taki konak, hem "müze ev" hem de etnografya müzesi olarak hizmet veriyor.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde tarihi Selçuklulara dayanan 200 haneli Emen Mahallesi'nde, bölgeye özgü sarımtırak beyaz kalker taşı, kerpiç ve ahşaptan yapılan taş evler, görenleri büyülüyor.
Arnavut kaldırımlarından oluşan muhteşem sokakları, birbirinin manzarasını kapatmayan geleneksel evleri ve görkemli tarihi yapılarıyla Mardin, çok önemli bir tarihi mirasa ev sahipliği yapıyor.
Cappadocia'nın tarihî süreci, yaklaşık 2000 yıl öncesine dayanır. O dönemde volkanik patlamalar sonucu oluşan tüf ve bazalt tabakaları, zamanla rüzgar ve yağmurun etkisiyle oyulmuş ve Mağara Evler ortaya çıkmıştır. Bu benzersiz evler, tarih boyunca bölgedeki çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır.
İzmir'in Foça ilçesinde bölgede çıkarılan taşlarla yapılan ve yöresel mimarinin yaşayan örnekleri olan taş evler, ilçenin simgesi olarak yıllardır ayakta kalmaya devam ediyor.
Safranbolu evleri, Karabük iline bağlı Safranbolu ilçesinde, 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı kent dokusunun günümüze kadar korunduğu bölgenin genel adıdır. UNESCO tarafından 17 Aralık 1994'te Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.
İlkel fakat gerçek bir eko-mimari ürünü! Yazın serin kışın sıcak olan bu evler 150-200 yıl önce yapılmış. Kullanılan taşlar da antik şehir harabelerindeki kalıntılardan buraya getirilmiş. Dünyanın başka yerlerinde de var!
Türkiye'nin önemli bölgelerinden biri de Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunan Harran'dır. Harran bölgesi son yıllarda evleri ile meşhur olan beldelerden biridir.
Kimin yaptırdığı bilinmemektedir ancak yapımından kısa bir süre sonra Narmanlı Ailesi tarafından satın alınmıştır. Gotik mimari tarz, 12. yüzyılın başlarında kuzey Fransa'da ortaya çıkmıştır.
İstanbul'un Tarihi ve Kültürel Mekânları
İstanbul'da, kültür turizmine ev sahipliği yapan 28 saray, 91 medrese, 517 cami, 164 kilise, 19 sinagog, 199 türbe, 595 çeşme ve 93 hamam olmak üzere toplam 1796 adet tarihi değere sahip mekân bulunmaktadır.
ÇEKÜL Vakfı ve Antalya Mimarlar Odası işbirliğiyle sürdürülen "7 Bölge 7 Kent" projesi kapsamında hayata döndürülmeye çalışan bu evler, bölgeyi turizm cenneti haline getirmek için harika mekanlar..
Düğmeli evler denilmesinin sebebi ise mimarisinden geliyor. Sedir katran ağacından kestikleri ahşabı birbirinin içine kenetlenecek şekilde iskelet olarak kullanıp, binayı taş yığarak, herhangi bir harç veya çimento gibi malzeme kullanmadan yapmışlar.
Halkının tamamını Orta Asya bölgesinden gelen Oğuz Türklerinin oluşturduğu Beypazarı ilçesi, Osmanlı Devletinin idaresine geçtikten sonra, günümüzde Bursa il sınırları içinde kalan Hüdavendigar Sancağına bağlı bir belde haline gelmiştir. 1863 yılından itibaren de Ankara Sancağına bağlı bir ilçe haline getirilmiştir.
Türkiye'nin ilk maden suyu üreticilerinden olan Ercan Ailesi, sağlıklı bir içecek olan maden suyunun Türk insanına tanıtılması ve sevdirilmesi konusunda sektöre öncülük etti. 1957 yılında kurulduğunda 6000 şişe kapasiteli Beypazarı Maden Suyu, bugün 60 bin m2 kapalı alana kurulu ve sektörünün en büyüğü olma özelliği ...
Beypazarı, Türklerin Anadolu'ya egemen oluşuyla Türkmen boylarının da yurdu olur. Bu boylardan en önemlisi Kayı Boyu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri