Hava nemlendirme cihazları kullanmadan evinizi nemli tutmanın en basit yolu seramik ya da cam bir kaba su doldurup ısıtıcıya yakın bir noktaya yerleştirmektir. Kış aylarında kullanılan kalorifer ya da elektrikli ısıtıcılar evin havasının daha da kurumasına ve nemin yok olmasına neden oluyor.
Evdeki havanın kurumasını önleme
sorusunun bir diğer yanıtı da evdeki havayı nemlendirmektir. Evde bulunan havanın aşırı kurumasını önlemek adına radyatörün üzerine bir kase su koyabilir ya da ılık suyla ıslatılmış havluyu sandalyeye asabilirsiniz. Soğuk nemlendirici kullanmak da yararlı bir çözüm olabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Odada nemin düşük olması; ağız ve burun içindeki salgılarda kurumaya, burun tıkanıklığına, genizde yanma hissine, solunum rahatsızlıklarına, öksürük ve nefes alma zorluğuna yol açar. Odada bir ısı kaynağının bulunması kurumanın artmasına neden olabilir. Yüksek nem olan evlerde rutubet kokusu ve küf görülebilir.
Bunların yanında soğuk hava, hava kirliliği, nemsiz bir ortam, toz, polen ve duman gibi nedenlerden de kuru öksürük ortaya çıkabilir.
Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Öksürüğe karşı, yetişkinlerde olduğu gibi 6 aydan büyük çocuklarınızda da ılık vermek şartıyla doktor önerisiyle ıhlamur suyu kullanabilirsiniz. Günde bir ya da iki kez çeyrek çay fincanı kadar içireceğiniz ıhlamur çayı çocuğunuzun boğazının rahatlamasına katkıda bulunacaktır.
Evlerde, özellikle yatak odalarında kalorifer peteği üzerine ıslak bez, havlu koyma, ıslak havlu asmak, nemlendirici cihazlar kullanmak, su ısıtıcılarının çalıştırılması ile buhar elde etmek gibi işlemler ile havadaki nem oranı artırılabilir. Sobalı evlerde ise mutlaka soba üzerine su konulmalıdır.
Buhar makineleri, bulunduğu odadaki havayı temizleyip buhar verdiği gibi aynı zamanda içerisinde bulunan havayı da nemlendirir.
"Oda sıcaklığı 19-22 derece olmalı"
Kaloriferler havadaki nem oranını da düşürüyor. Kapalı ortamların soğuk buhar uygulanarak nemlendirilmesi gerekiyor.
Kaloriferin daima yandığı evlerde havanın nemi maalesef %50'nin çok altında iniyor. Bunu önlemek için; Peteklere takılan suluklardan kullanılmalı ve suları sürekli yenilenmeli ve temizlenmeli. Peteklerin üzerine ıslak bez-havlu koyulabilir.
Bebek odalarının ideal nem oranı, yüzde 40-60 arasıdır. Bunu sağlamanın yolu, bebek odasının sık sık havalandırılmasından geçer. Nem ölçen ve nemi kontrol eden cihazlarda kullanılabilir. Nem alma cihazı belli aralıklarla odaya nem verir ve odanın ideal nem oranına ulaşmasını sağlar.
Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamını çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz. Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak baş tarafını yükseltebilirsiniz. Geniz akıntısının boğazından aşağı tarafa inerek tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz.
Özellikle bal, limon ve taze zencefil içeren karışımlar gece öksürüğünü hafifletebilir. Sıcak süt veya bitki çayları da boğazı rahatlatabilir. Ancak, çocuğunuzun alerjilerini veya özel diyet ihtiyaçlarını dikkate almayı unutmayın.
İlk olarak, bol miktarda su içmek, boğazı nemlendirerek öksürüğü hafifletebilir. Sıcak bitki çayları veya ılık tuzlu su gargara yapmak da boğaz tahrişini azaltabilir. Bal, öksürüğü hafifletmek için doğal bir seçenek olabilir. Ayrıca, öksürük şurupları veya ilaçları doktor tavsiyesi üzerine kullanabilirsiniz.
Gece ortaya çıkan öksürük krizi nedenleri birçok farklı duruma bağlı olabilir. Grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlar, gece öksürüklerinin en sık nedenlerindendir. Solunum yolları enfeksiyon ile muzdarip iken tahriş riski yüksektir. Bu, hassasiyeti arttırır ve öksürük kaçınılmaz olur.
Alerjik öksürük, öncelikle vücudun maruz kaldığı belirli maddelere aşırı tepki veren aşırı aktif bir bağışıklık sisteminden kaynaklanır. Bu reaksiyonlar, vücut zararsız maddeleri zararlı maddelerle karıştırdığında ve böylece onları savuşturmak için bir savunma sistemi başlattığında ortaya çıkar.
Nemli havanın kuru ve sıcak havadan daha az zararlı olduğu düşünülse de gerekli önlem alınmadığında nemli havaların hasta etme ihtimali daha çoktur. Kronik rahatsızlığı olanlar için nem alma cihazı uzmanlar tarafından öneriliyor.
Bunların dışında nemli ortamlarda daha aktif hale gelen ev akarı ve küf türü alerjenler de daha önceleri hiçbir alerjik sorunu bulunmayan kişide burun ve geniz akıntısı, hapşırık, öksürük gibi burun şikayetlerine ya da astım benzeri solunum yolu hastalıklarını ortaya çıkarabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri