Toprak hala nemliyse, ıslak toprak kök çürümesine neden olabileceğinden ve bitkilerinizi öldürebileceğinden, biraz beklemek daha iyi olabilir. Sulama konusunda pek aklımıza gelmeyen bir detay var ki aslında ev çiçekleri bakımı için büyük rol oynuyor: Su sıcaklığı.
Bu faktörler ısı, nem, ışık ve toprak yapısıdır. Çiçeklerinizin nem dengesini sağlamanız gerekmektedir. Bazı çiçek türleri nemi çok severken bazı çiçek türleri ise nemi sevmemektedir. Bu nedenle çiçeklerin bulundukları ortamdaki nem dengesini sağlamanız gerekmektedir.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Haftada 2 gün belirli aralıklarla sulama yeterli olacaktır. Kışın ise sulama haftada 1 güne düşürülmelidir. ⏩ Sulama bakımındaki en önemli kriteri; kışın oda sıcaklığında bekletilen su ile sulama yapılmasıdır.
1- Öncelikle her bitkinin ayrı bakım isteklerinin olduğunu unutmayın. 2- Bitkilerde ışık, ısı çok önemlidir. Fazla ışık ve ısı bitkinin yaprak fizyolojisini değiştirirken az ışık ve ısı ise bitkinin gelişiminde duraksamalara neden olur. Zamanla bitkinin kaybına yol açar.
İlgili 37 soru bulundu
Bunun nedeni, karbondioksit salgılayan başka bir canlı olmadan uyumanın vücudunuzu yormamasıdır. Karbondioksit salgılayan başka bir canlı ile aynı odada olduğunuzda, nefes alırken yatakta daha fazla hareket edersiniz. Tüm bitkiler geceleri karbondioksit salmaz.
Büyük bir emekle yetiştirilen çiçeklerin bakımlarında beklenmedik durumlarla karşılaşılabilir. Çiçek böceklenmesi, fazla sulama ve az güneş gibi nedenler çiçeklerin ömrünü kısaltır. Bunlara rağmen dikkatli bir bakım süreci, bu problemleri ortadan kaldıracaktır.
Bitkilerin Sulama Zamanlaması ve Yöntemleri
Bitkilerin sabah saatlerinde nemlendirilmesi, yaprakların kurumasına ve çiçeklerin zarar görmesine engel olur. Ayrıca, sabah saatleri toprağın nemi daha iyi emmesini sağlar. Bazı bahçe bitkileri, yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanır.
Hamur işlerinin vazgeçilmezi kuru mayadır. Çiçek ve bitkilerin kısa zaman içinde sağlıklı ve canlı görünmesine yardım eder. Bu durum için tek yapmanız gereken; üç litre suya bir yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek harmanlamak ve üretilen suyla çiçekleri sulamak.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Kökleri Nazikçe Ayırın Ve Nefes Almasına Yardımcı Olun
Ölmek üzere olan bitkinizi kurtarmak için saksısını değiştirdikten sonra bitkinin köklerini hava alması için ayırmanız gerekir. Bitkilerin besin maddelerini ve suyu daha iyi emebilmeleri için köklerinin düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.
Çiçekleri sulayın: Kurumuş çiçekler genellikle susuz kalmıştır. Bu nedenle, toprağı iyice nemlendirerek çiçeklerin su ihtiyacını karşılayın. Toprağı ıslak değil, nemli tutmaya özen gösterin. Yaprakları ve ölü kısımları temizleyin: Çiçeklerin üzerindeki kurumuş yaprakları ve ölü kısımları dikkatlice kesin.
Randımanlı ve sağlıklı çiçek gelişimi için ihtiyaç olan altı ana besin maddesi karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur. Bunların ilk üç tanesi su ve hava içindedir. Son üç tanesiyse topraktan temin edilmektedir.
Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz; Yavaş yaprak büyümesi, Kahverengi ve kuru yaprak kenarları, Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Gelincik, ezan çiçeği, kasımpatı, çan çiçeği, ekinezya çiçeği uzun ömürlü bitkiler arasında yer alır. Hiç solmayan çiçek hangisi? Ölmez otu, hiç solmayan çiçek olarak bilinir. Koparıldıktan sonra bile çiçeklerini dökmeyen bu bitki, her zaman capcanlı durur.
Solmuş ve ölmüş olan saksı bitkilerinizi canlandırmanın bir diğer yolu da buz ve sıcak su yöntemidir.Bitkinizin köklerine yeterli miktarda buz koyun. Daha sonra Buzların üzerine sıcak su dökün. Bu işlemi belirli aralıklarla tekrarlayarak kurumuş saksı çiçeklerinizi canlandırabilirsiniz.
Sulama yaparken suyun çok soğuk veya sıcak olmaması gerekmektedir. Çiçeklerinizi sularken fazla su vermeniz toprak içerisinde bulunan havanın su ile dolmasına neden olacaktır. Bu durum sonucunda ise çiçek veya bitki kökleri yeteri havayı alamadığı durumda çürüyerek bitkinin veya çiçeğin ölmesine neden olacaktır.
"Çiçekler neden küser?" bir deyimdir ve gerçek anlamı yoktur. Bu deyim, insanların çiçeklere ve bitkilere bakım yapmadan, onları ihmal ederek ölmelerine neden olmaları durumunda kullanılır. Bitkilerin canlı varlıklar olduğu ve onların da bakıma ihtiyaçları olduğu unutulmamalıdır.
Bitkinin üzerinde kalan bütün ölü ya da ölmeye yakın olan yapraklar kesilip gövdeden ayrılmalıdır. Ancak bitkinin gövde kısmının 45 derecelik bir açı ile kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca mümkün olabildiğince canlı bitki kısmının bırakılmaya çalışılması gerekmektedir.
Ev ortamında yetiştirilen bitkiler gündüz süresinin kısalması ile beraber havadaki nemin, sıcaklığın ve güneş ışınlarının oranının farklılaşmasıyla bünyeleri için yeteri kadar fotosentezi sağlayamadıklarında bitkinin kendisi için fazla mühim olmayan yaprak kısımlarını dökebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri