Su kadar ışık da bir bitkinin ömrü için çok önemlidir. Çiçeklerinizi evinizin gün ışığı alan bölgelerine yerleştirin. Türlerine göre, direk güneş ışığına ya da gölgeye ihtiyaç duyarlar. Eğer az ışık isteyen çiçekleri direk güneş ışığı alan yerlere koyarsanız, yaprakları kararmaya başlar.
Eğer uzun ve etrafa yayılan bir salon bitkisi tercih ettiyseniz, bunun için en iyi yer de elbette evin köşesidir. Böylece çiçek hem ön plana çıkıp baş rolü kapmaz, hem de varlığını ve tazeliğini her daim hissettirir. Ayrıca ön plandaki küçük esktra çiçeğin de hoş bir tamamlayıcı unsur olduğunu ekleyelim.
Aspirinlerin toz haline gelmiş hali ve bir tatlı kaşığı ölçü maya su ile iyice birbirine karışına denk karıştırılır. Karışım sonunda bitkilere yapılan karışım verilir. Tüm bu karışımlar bitkilerde hızlı sonuçlar almak ve gür, dolu dolu çiçeklere sahip olmak adına yapımı basit çiçek coşturan karışımlardır.
Yani serin bir ortamda durması gerekir. Oda sıcaklığında bazen bozulabilirler. O yüzden evin neresi serinde bu çiçek için daha sağlıklı olacaktır.
⏩ Sulama toprak tam kurumadan yapılmalı ancak çok sık yapılmamalıdır, haftada 1 sulanması yeterlidir. Sulama yaparken yapraklara ve çiçeklere su değdirilmemelidir. Fısfıs ile sulama yapılmamalıdır.
İlgili 44 soru bulundu
Yaprak kısımları eğilmeye ve boynu bükülmeye başlar. Şayet bitkinin yeni sürgünlerinin yaprak kısımları solmaya başlıyor, gelişimi yavaşlıyor, yaprak renginde farklılaşmalar ve dökülmeler meydana geliyor ise çiçeğin susuz kaldığına işaret etmektedir.
Sulamada bir diğer önemli husus sabahın erken saatlerinde sulamadır. Bu hem saksı hem de bahçe çiçeklerini sulamada önerilir. Bunun sebebi ise buharlaşmadır. Yani sabahın erken saatlerinde, daha güneş tam ısıtmaya başlamadan bitkilerinizi suladığınızda, toprak fazla buharlaşma olmadan suyu emme fırsatı yakalar.
Su kadar ışık da bir bitkinin ömrü için çok önemlidir. Çiçeklerinizi evinizin gün ışığı alan bölgelerine yerleştirin. Türlerine göre, direk güneş ışığına ya da gölgeye ihtiyaç duyarlar. Eğer az ışık isteyen çiçekleri direk güneş ışığı alan yerlere koyarsanız, yaprakları kararmaya başlar.
Özellikle rüzgar akışında veya cereyanda kalan çiçekler güçlerini kaybeder ve daha hızlı ölür. Eğer bazı çiçekleriniz ölmüş ise onu en kısa zamanda çıkartmanız gerekmektedir. Ölen çiçeklerin salgıladığı bazı maddeler diğer çiçeklere zarar verebilmektedir.
Kullanılabilecek vitaminler hakkında yapılan çalışmalarda B vitamini için Chicago Press Üniversitesi'nde bir çalışma yapılmıştır. Burada B1 vitaminin bitkinin büyümesine etki ettiği gözlemlenmiştir. Yine B6 ve B12 vitaminlerininde büyümeye yardımcı olduğu ve bitki kök gelişiminde olumlu sonuç verdiği gözlenmiştir.
Ev hanımları denedi ve onayladı: Çiçeğin coşması ve toprağın tazelenmesi için toz şekeri toprağa serpiştiriyor. Böylece toz şeker zamanla kendisi nemlenerek eriyor ve vitamini toprağa salıyor. Fermente olan şeker çiçeklerin dallarını coşturarak toprağı da besliyor.
Karışımı yılbaşı çiçeği, barış çiçeği, barış çiçeği, orkide, para çiçeği, kalonşo, şeflera, yuka çiçeği gibi istediğiniz tüm bitkilerde besin takviyesi olarak sulama koşullarına dikkat ederek kullanabilirsiniz.
Çok kuru alanları sevmeyen, neme ihtiyaç duyan bitkiler, banyoda yetiştirilebilir çünkü evlerin en nemli alanı banyolardır. Ancak güneş ışığına ihtiyaç duyan bitkiler, kesinlikle banyoda konumlandırılmamalıdır.
Doğal stres yatıştırıcı olarak bitkiler!
Bitkiler kaygı ve stres seviyelerini yatıştırmaya ve azaltmaya yardımcı olan bol miktarda taze ve temiz oksijen üretir. Özellikle kokulu bitkiler yatak odanız için harika bir tercih çünkü aromaterapi uyku kalitenizi artırmanıza da yardımcı olabilir.
Yeni bir saksı içerisine gübreli toprak dökerek solmuş yapraklardan arındırdığınız çiçeği yeni saksıya yerleştirmelisiniz. Gübreli toprak attığınız saksıya kurumuş yapraklarını kestiğiniz çiçeği yerleştirdikten sonra sulamaya başlayarak canlandırabilirsiniz. Bu yöntem çoğu zaman işe yaramaktadır.
Çiçeklerinizin ömrünü uzatmak için suya ekleyebileceğiniz diğer maddeler ise, bir çay kaşığı şeker, bir tutam tuz ve karbonat ve hatta bakır paradır. Beyazlatıcı: Vazodaki 1 litre suya ¼ oranında çay kaşığı beyazlatıcı eklerseniz dalından koparılan çiçekleriniz daha uzun süre taze kalacaktır.
Saksının Alt Deliği
Şayet bitki bakımında uzmansanız, altı delik olmayan saksılara; saksı dibine çakıl taşı, ponza taşı vb. drenaj yaratacak malzemeler döşeyip bitki dikiminizi yapabilirsiniz. Altı delik olmayan her türlü saksı içindeki bitkinizi sularken sulama miktarına daima dikkat etmelisiniz.
Mutfakta bitki yetiştirmenin en güzel yanı ise bardak diplerinde kalan suların bitkilere dökülmesidir. Eğer geniş ve her yeri ışık alan bir mutfağa sahipseniz mutfağınızı kesinlikle renkli çiçek türleri ile renklendirebilirsiniz.
Özetle: Bitkiler sadece ışığın olduğu durumlarda fotosentez yapabilmektedir; ancak canlı oldukları için sürekli solunum yaparlar. Fakat bir insanın veya evcil hayvanın oksijen tüketme hızı, bir bitkininkinden kat kat fazladır. Dolayısıyla geceleri bir bitkiyle uyumanın size hiçbir zararı yoktur, uyuyun gitsin!
Bitkinin suya ihtiyacı olduğu nasıl anlaşılır? Toprağın kuru olduğu anlaşıldığı anda su verilmelidir. Toprağın ne kadar kuru olduğu elle kontrol edilebilir. Toprak kuru ve yapraklar soluyorsa bitkinin suya ihtiyacı olabilir.
Aşırı sulama ise bitki köklerinin zarar görmesine, bu sebeple bitkilerin su ve besin alamamasına, çiçeklerin küflenmesine, yaprakların dökülmesine sebep olabilir. Bitki köklerinin zarar görmesi, bitkinin ölümüne neden olabilir1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri