Belaruslar veya Beyaz Ruslar (Beyaz Rusça: беларусы; biełarusy), Belarus'ta nüfusun çoğunluğunu oluşturan bir Doğu Slav halkı.
AB başkentlerinden, Belarus yönetimine yaptırım tehditleri gelirken, Avrupa basının bir kısmı, Rusya'nın Belarus'a yönelik sürekli müdahalelerinin ardından bu ülkeyi tekrar “Beyaz Rusya” adıyla anmaya başladı.
Рэспубліка Беларусь (yardım·bilgi); Rusça: Республика Беларусь, Respublika Belarus) ya da diğer adıyla Beyaz Rusya, Doğu Avrupa'da bulunan bir devlettir. 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığını ilan eden eski bir Sovyetler Birliği ülkesidir.
Rusların ataları erken Orta Çağ zamanlarında Doğu Avrupa Ovası'na göç eden Doğu Slav boylarıdır. Rusların ayrı bir etnik grup olarak ilk kez tanınması 15. yüzyıla rastlar.
Slavlar; Doğu Slavları, Batı Slavları ve Güney Slavları olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Ruslar, Ukraynalılar ve Beyaz Ruslar Doğu Slavları grubuna girer.
İlgili 28 soru bulundu
Azeri, Çuvaş, Başkırt, Özbek, Kazak. Karaçay, Azeri, Türkmen, Tatar.
Slav kelimesi, dillerindeki yakınlıktan dolayı Rus, Leh, Sırp, Hırvat, Bulgar ve Çek halklarına verilen ortak ad olarak ifade edilebilir. Slavlar aynı zamanda kendi içlerinde de üç farklı gruba ayrılmaktadır.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Rusya tarihi, Doğu Slavları'nın tarihleriyle başlar. Özellikle Rus tarihinin geleneksel başlangıç tarihi 862 yılında kuzeyde Vikingler tarafından yönetilen Rus devletinin kuruluşuna dayanmaktadır.
Ruslar'ın büyük kısmının kökleri Slavlar'a dayanıyor. Araştırmalara göre Slavlar'ın derialtı yağının yoğunluklu olduğu daha kalın bir deriye sahip olması kırışlıkların oluşmasında yavaşlama sağlıyor. Ayrıca Slavlar'ın yüz hatları belirgin elmacık kemikleri ile simetrik ve dengeli bir görünüm sağlıyor.
Modern Rusların ataları, bazı akademisyenler tarafından anavatanlarının Pinsk Bataklığı'ndaki ağaçlık alanlarda olduğu düşünülen Slav kabileleridir.
Ülkenin ünlü keten kumaşından yapılan gömlekler ve elbiselerin de hediyelik olarak çok alındığı ülkede Belarus çikolataları, onlarca çeşit votka, ev yapımı şaraplar, Belarus armalı magnetler, el yapımı kuklalar ve çömlekler de satın alabileceğiniz diğer sevilen ürünler arasında.
Mevcut Anayasa (Madde 17) uyarınca Belarus Cumhuriyeti'nde Rusça ile birlikte iki resmî dilden biridir. Ek olarak, Rusya, Litvanya, Letonya, Polonya ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinde bu ülkelerdeki Belaruslu azınlıklar tarafından konuşulmaktadır. Belarusçanın iki farklı standardı mevcuttur.
2020 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan en yeni verilere göre Belarus halkının %83,3'ü Ortodoks Hristiyan, %7,8'i dinsiz (ateist ve agnostik), %6,7'si Katolik ve %1,2'i diğer dinlere mensuptur.
Minsk'te halk arasında çok yüksek oranda konuşulan dil Rusça olsa da resmi kurumlarda ve sayıları az olsa da bazı kesimlerde Belarusça konuşuluyor. Buna ek olarak azınlıklar arasında Polonyaca ve Ukraynaca konuşan kişilere rastlamak mümkün.
Belarus, ülkemizdeki bir diğer adıyla Beyaz Rusya ekonomisi 2004-2008 yılları arasında ortalama % 8 gibi ciddi bir büyüme gösterdi. Geçtiğimiz yıl ise yaklaşık (-% 4)'lük bir gerileme yaşadı.
Ülke ekonomisinde gelişmiş hizmet ve sanayii sektörünün yanısıra tarımda büyük bir yer edinmiştir.Tarımın üretimdeki payı %9'dur. Belarus Cumhuriyeti kişi başına patates üretiminde dünyada ilk sırada yer almaktadır ve sebze üretiminde ise ana üreticiler arasında yer almaktadır.
Konaklama Bilgisi. Rus turistlerin en çok ziyaret ettiği şehir olan Antalya, her bütçeye ve zevke uygun otelleriyle tatil keyfini arttırıyor. Rusların ilk tercihi genellikle Antalya her şey dahil oteller oluyor.
Rusların en önemli ve en sevdikleri bayram – Noel ağacı, hediyeler, uzun aile sofraları ve görkemli havai fişeklerle yapılan bayramdır.
RUS KADINLARININ KADİFE GİBİ CİLTLERİNİN SIRRI
Ruslar, güzelliklerini büyük ölçüde havyar tüketimine ve havyar özlü kremler kullanmalarına borçlular. Havyarın en büyük özelliği cildi tamir etmesidir bu sayede Rus bayanlar porselen ve bebeksi bir cilde kavuşuyorlar.
Rusların geleneksel inancı, Ortodoks Hristiyanlıktır. Hristiyanlık inancını devlet dini olarak 988 yılında Kiev knezi Vladimir kabul etmişti. Çarlık dönemi boyunca Rus Devleti Ortodoks Hristiyanlığı devlet dini sıfatıyla destekledi ve yayılmasını teşvik etti.
Alina: Slav kökenli, "güzellik" veya "ışık" anlamına gelir. Nina: İspanyolca kökenli, "küçük kız" anlamına gelir. Oksana: Yunanca kökenli, "yabancı" anlamına gelir.
Ruslar. Türkiye'deki Rusların sayısı 50.000 civarındadır.
Sırplar ise Balkan Yarımadasına yedinci yüzyılda yerleşmişlerdir. İlirya'nın batısındaki Slav ve Hırvatlar, Batının ve Roma Katoliklerinin etkisine girmişlerdir. İlirya'nın doğusundakiler İstanbul ve Ortodoks Kilisesinin etkisi altına girmişlerdir. Slovenler, Hırvatlar ve Sırplardan farklı dil konuşmuşlardır.
12. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar olan dönemde, Romanların Güney Slav ülkelerinin topraklarında yaşayan tüm etnik gruplara asimilasyonları gerçekleşir. Romanlar asimile olur ve Makedonlar, Arnavutlar, Sırplar, Macarlar, Rumenler, Hırvatlar, Karadağlılar, Slovenler ve daha sonra Müslümanlarla birleşirler.
Slavlar aynı zamanda kendi içlerinde de üç farklı gruba ayrılmaktadır. Bu gruplar; Doğu Slavları, Batı Slavları ve Güney Slavları olarak sıralanmaktadır. Peki slav ırkı kimler olarak bilinmektedir ve slavların kökeni nedir bunları inceleyelim. Slavların Hint-Avrupa kökenli uluslarla aynı ırktan oldukları bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri