Duvardaki küfleri temizleme ve lekeleri çıkarmak için çamaşır suyunu bir sprey kutusuna boşaltarak küflü bölge yüzeyine püskürtün. Yüzeyi temizledikten sonra aynı işlemi sırasıyla durulama bezi ile silip, bir süre bekledikten sonra temiz ve kuru bir bez yarımı ile kurulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.
Duvardaki küfü temizlemek için; bulaşık deterjanı, çamaşır suyu ve su ile bir temizleme solüsyonu hazırlanır. Hazırlanan bu karışım ile duvardaki küflü alan temizlenir.
Duvardaki küf lekeleri için kesin çözüm gözüyle bakılan yöntem küflü alanlara çamaşır suyu uygulanmasıdır. Çamaşır suyu birçok konuda olduğu gibi küf lekelerinde de sıkça kullanılan, etkili bir yöntemdir. Çamaşır suyu duvardaki küfü yok ettiği gibi duvarın hava almasını sağlamaktadır.
İki su bardağı suya bir tatlı kaşığı karbonat dökün ve karıştırın. Yine bir sprey şişesi yardımıyla karışımı, daha önce sirke döktüğünüz yüzeye sıkın. Bir ovma teli ile küflü bölgeyi ovalayın. Su ile duruladıktan sonra temizlenen küflü yere sirke sıkın ve bırakın.
Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Rutubeti oluşturan bir başka etmen de yeterince yalıtım yapılmayan dış duvarların yağmur suyunu emmesidir.
İlgili 35 soru bulundu
Duvardaki küf lekesini çıkarmak için oksijenli su, sabun, çamaşır suyu, hoş kokulu leke çözücüler ve diş macunundan yardım alabilirsiniz. Küfün hafif şiddette olduğu alanlarda alkollü bezle küflü yüzeyi temizleyebilir, odayı daha fresh ve hoş kokulu bir hale dönüştürebilirsiniz.
5) Sirke & Deterjan
Halının üzerinde ya da altında oluşan küf lekesine bir iki kaşık çamaşır deterjanı dökün ve üzerine de beyaz sirkeyi sprey ile püskürtün. Bir süre bekledikten sonra ıslak bez ile bölgeyi temizleyin ve kurumaya bırakın. Bu yöntem ile halılarda meydana gelen küf lekesi ortadan kaldırılır.
Sirkeli suyun, bir fincan sirke ve bir bardak su kullanılarak kolaylıkla hazırlanabilmesi mümkündür. Daha sonra yapılması gereken; elde edilen karışımı küfün üzerinde dökmek, 10 dakika kadar beklemek ve nemli bir bez kullanarak küflü alanı silmektir.
Beyaz sirke, küf için ev temizliğinin başkahramanıdır. Özellikle duvar küflerinde etkisi yadsınamaz. Sirke küf türlerinin yaklaşık %80'ini öldürür ve sirkeye dayanıklı küflerin yalnızca %20'sini bırakır. Bu nedenle sirkeyi, hidrojen peroksit, karbonat veya tuz gibi başka bileşiklerle karıştırmayı deneyebilirsiniz.
Rutubet alan bölgeler kazınarak duvar yüzeyi iyice temizlenmelidir. Sıva takviyesi yapılmalı ve rutubet önleyici, su tutucu malzemeler yüzeye uygulanmalıdır. Son işlem olarak boya yapımına geçilmelidir.
Rutubet için hangi boya kullanılır? Rutubeti gidermenin pek çok yolu vardır. Ancak Nem ve Rutubet için özel olarak üretilen, üstelik muadillerine göre de Kokusuz özelliğiyle Dryfix NM-S 10 kullanabilirsiniz. Ama boya öncesinde, duvarların su etkileşiminin tamamen kesilmesi gerekir.
Rutubetli, küflenmiş veya isli duvarları temizlemek için karbonat, sirke, çay ağacı yağı, alkol, çamaşır suyu ya da küf çözücü gibi temizlik malzemelerinden birini seçerek suyla karıştırın ve bir sprey şişesi ile kararmış alana püskürterek silin.
Küfü çıkarmak istiyorsanız, seyreltilmiş bir çamaşır suyu çözeltisini püskürtün ve fırçalayın. Bu işe yarayacak. Uzmanlar size lastik eldiven ve gözlük takmanızı söyleyecektir. Yapmalısınız, ancak bu sizi küften çok ağartıcı dan korumak içindir.
Bir bardak amonyak, yarım bardak beyaz damıtılmış sirke veya elma sirkesi ve çeyrek bardak karbonat kullanarak kendi temizleyicinizi de yapabilirsiniz. Yine ılık suyla karıştırın ve ardından duvarları sünger veya bezle silin. İşiniz bittiğinde temiz su ile silerek durulayın.
Yüzey küfünü öldürür ancak yüzeyin altındaki küfü öldürmez ve görünmeyen küfün içine su vererek onun gelişmesini sağlar. Bu nedenle ABD Çevre Koruma Kurumu (EPA) artık küf giderme için çamaşır suyu önermemektedir (4).
Odamızdaki nemin giderilmesi için odamızı düzenli olarak havalandırmak en basit ve etkili yöntemdir . Odada çamaşır kurutulmamalı , çamaşır kurutmak zorunlu ise kurutmadan hemen sonra oda havalandırılmalıdır .
Kullanışlı Çeşitleri ile Küf Boyası
Mutfak ve banyolar için özel geliştirilmiş antibakteriyel rutubet karşı boya seçenekleri, sadece küf oluşumunu geciktirmekle kalmaz, sonrasında oluşan nemlerin de kolayca silinebilmesini ve ortadan kaldırılmasını mümkün kılar.
Rutubet kokusunu gidermek için şu adımları izleyebilirsiniz: Rutubetli alanlara lavanta keseleri ya da limon dilimleri yerleştirerek hoş bir koku yayılmasını sağlayabilirsiniz. Sirkeli su ile temizlik yaparak rutubet kokan yüzeylerde silerek koku giderici etkisinden faydalanabilirsiniz.
Çamaşır suyu kullanmak küf mantarlarını öldürecektir ve tekrar ortaya çıkmasını engelleyecektir. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika gibi süreyle bekletin. Son bir işlem daha... hafif ıslak kalan küflü bölgeyi kuru bir bezle tekrar silin.
Küf lekesini temizlemek için, 1 çay kaşığı klorlu ağartıcıyı, 1 bardak ılık suyun içerisine koyun ve çözdürün. Karışan sıvıyı, sprey şişesine doldurun. Küf lekesinin olduğu bölgelere birkaç defa püskürtün. Bez yardımıyla lekenin üzerini temizleyin.
Nem ve küf, solunum yollarına ciddi şekilde zarar verebilir ve bu hasar astım krizine yol açabilir. Tüm bu hastalıkların yanı sıra romatizma ve eklem ağrısı özellikle yaşlı insanlarda yaygındır. Aynı zamanda küf kokusu ve yüksek nem de uyku bozukluklarına neden olabilir.
Öncelikle sirke, küf lekesini yok eder gibi gözüksede çok kısa süre sonra küf oluşumu tekrar başlar. Sirkeye herhangi bir ilave yapmadan ve havalandırma uygulamadan güvenle kullanabilirsiniz.
Yani 1 bardak sirke kullanacaksanız 1 bardak da su kullanın. Bu karışımı sprey şişesine koyup duvar ve tavandaki tüm küflü bölgenin üzerine bolca püskürtün. Bu şekilde kurumasına izin vermeden yaklaşık 10-15 dakika bekletin ve sirkenin antiseptik özelliklerini göstermesinin keyfini sürün.
Temizleyici olarak küf sorunu için özel olarak üretilen ürünler kullanılabilir ya da her evde bulunan karbonat, sirke gibi malzemelerle yüzeyleri silebilirsiniz. Badana aşamasına geçmeden önce yüzeyleri zımparalamak da kalıntı bırakmamak adına faydalı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri