Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Kontakt lens kullanmak için belirlenmiş minimum bir yaş sınırı yoktur. En önemli soru, çocuğunuzun lenslerin kullanımını ve bakımını doğru şekilde gerçekleştirecek kadar olgun ve motive olup olmadığıdır çünkü kontakt lensler özellikle iyi bir hijyen ve bakım gerektirir.
Bebek ve çocuk lensi yetişkin bireylerin kullandığı lenslere göre çok daha farklıdır. Bunun sebebi bebeklerin ve çocukların göz yapısının yetişkinlerden farklı olmasıdır. Yetişkinlerin taktığı lensler çocukların göz kapağına zarar verecektir. Bu nedenle özel olarak lensler tasarlanmıştır.
Yani numaralı lenslerin reçete edilmesi için belirli yaş limitleri yoktur, ancak çok erken yaşlarda kontakt lens. kullanımı, etkin ve hijyenik kullanım. sağlanamayacağından önerilmemektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Seçim Yaparken Dikkate Alınması Gerekenler: Yaşam tarzınızı ve ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurun. Hareket özgürlüğü ve geniş görüş alanı istiyorsanız, kontakt lensleri düşünebilirsiniz. Daha düşük bakım ve tarz önemliyse, gözlükler sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.
Miyop, hipermetrop ya da astigmat gibi herhangi bir göz kusurunu düzeltmek için lens kullanmaya başladığınızda, göz dereceniz gittikçe artar.
Unutulmaması gereken, tecrübeli bir cerrahın özelliği, neyi yapabildiğinden çok, kime hangi göze, neyin yapılmaması gerektiğine karar verebilmesidir. Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler.
Miyoplar İçin Lens
Miyoplar için çoğu markada genellikle -8.00'a kadar numara mevcuttur. Bazı markalarda ise -12.00 numaraya kadar miyop (-) lensler bulunmaktadır.
Günlük lens kullanımında istikrarı yakalamak gerekir. Göz doktorunuz özel bir inisiyatif almadığı sürece programınızı değiştirmemelisiniz. Günlük lensler insanların kişisel yaşam programlarına göre daha uzun ya da daha kısa şekilde gözde kalabilir. Ancak ortalama süreler 13-14 saat civarındadır.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
'Kontakt lens ile denize girilebilir ancak deniz ve havuz sularında bazı çok tehlikeli mikroorganizmalar bulunabilmektedir. Bunlar gözde çok ağır seyredebilecek rahatsızlıklara yol açabilir. Dolayısıyla denize kontakt lens ile girmeyi tercih edenlere, su geçirmeyen deniz gözlükleri kullanımını tavsiye ediyoruz.
c) Okul ve sınıf içerisinde kaşkol ile dolaşmak, sınıfta manto, kaban vs. bir sokak giysisi ile oturmak yasaktır. d) Kız öğrenciler makyaj yapamaz saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar. Renkli lens takamazlar.
Lens Numarası: Lens numarası ile gözlük numarası 4 numaraya kadar birbirine yakındır. Ancak 4 numaradan sonra lens numarası gözlük numarasına göre farklılık gösterir. Astigmatlı lenslerde numara 0.75'den başlar ve 2.75'e kadar devam eder.
Eğer hastamızdaki hafif bir şaşılık varsa gözlük, kontakt lens, prizmatik cam, egzersiz tedavilerini önerebiliyoruz. Bu tedavilerle başarılı sonuçlar alabiliyoruz. Örneğin hipermetropiye bağlı hafif şaşılığı yani hafif içe kayması olan bir kişide hipermetropik gözlük ya da kontakt lens kullanmak şaşılığı düzeltebilir.
Kuru veya hassas gözleriniz varsa, kontakt lensler gibi gözlükler sorunu daha da kötüleştirmez. Gözlükler genellikle uzun vadede kontakt lenslerden daha ucuzdur.
Günlük saydam lenslerde 1 kutu içerisinde, her bir adedi 1 gün kullanımlı 30 adet lens bulunur, İki gözünüz aynı numara (dioptri) ise 1 kutuyu 15 gün kullanabilirsiniz. Göz numaralarınız farklı ise her bir numara için birer kutu lens almanız gerekir.
Sıradan bir lens ile ortalama 14-16 saat kadar uyuyabiliriz. En kaliteli lenslerde ise bu süre aralıksız 2-3 haftayı geçmemelidir. Tabi tüm bunlarda temizlik ve hijyen en üst seviyede ise bu süreler geçerlidir.
Lensin musluk suyuyla teması körlüğe neden olabilir
Yaz demek sık sık duş almak demek. Kontakt lens gözdeyken duş almak çok tehlikeli. Zira musluk suyu ile lensin en ufak bir teması, gözde çok ağır, çok ciddi boyutu olan ve körlüğe kadar gidebilen sorunlara yol açabiliyor.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Günlük lenslerin enfeksiyon riski daha azdır, ayrıca günlük kullanıldıkları için temizlemesi gibi dertleri yoktur. Ancak, aylık lense göre daha pahalıdırlar. Temizlemeyi sorun etmiyorsanız ve lenslerinize daha az para harcamayı tercih ediyorsanız, aylık lensler daha iyi bir seçenek olabilir.
Yoğun çalışan bireylerin günlük lens bakımını atladıkları bilinmektedir. Bu nedenle günlük lenslerin kullanılması önemlidir. Günlük lensleri her gün değiştirdiğiniz için herhangi bir bakıma ihtiyaç duymamaktadır. Ancak günlük lenslerin bir günden fazla kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Yine de bir sıralama yapacak olursak; en çok tercih edilen ve en doğal lensler; La Bella, Anesthesia, EL Amore, Iconic, Desio, Adore (Bi Tone Colors, Adore Tone ve Tri Tone), Rainbow, Bausch + Lomb, Alcon, Ice Color, Geomedical ve Soleko markaları tercih edilebilir.
Dereceli lensin dikkatli kullanılmaması sonucunda göz kuruluğu, göz enfeksiyonu sorunları karşımıza çıkıyor. Bu da korneanın incelmesine sebep oluyor. Korneanın incelmesi gözde kalıcı hasarlara sebep olabilir!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri