Göz kuruluğu bitkisel tedavi İbrahim Saraçoğlu tarafından da vurgulanmaktadır. Bitkilerin doktoru İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğunu iyileştirmek için haşlanmış karnabaharın suyunu içmenizi tavsiye ediyor. Ayrıca dereotu ve turp tüketiminin de göz pınarlarının sağlığını desteklediğini ifade eder.
Suni Gözyaşı Damlaları ve Jeller: Göz kuruluğu tedavisi için en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de suni gözyaşı damlaları ve jellerdir. Kuruluk problemi olan hastalarda gözyaşının gözde kalma süresi de az olduğundan suni gözyaşı kullanımı sayesinde göz yüzeyi nemlendirilerek hastanın rahatlaması sağlanır.
Kurutulmuş papatya veya papatya çayının süzülüp soğuduktan sonra doğru kullanımda göz kapaklarına konularak rahatlama sağlanabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Göz kuruluğu tedavisinde zeytinyağı yemek veya sürmek, karnabahar, papatya çayı, buğday yağı gibi bitkisel uygulamaların fayda ettiği söylense de pratikte bir karşılığı yoktur.
Meyveler: Özellikle mandalina, limon, portakal gibi c vitamini içeriği yüksek meyvelerin tüketimi önerilmektedir.
Siyah çay, frezya çayı ve lavanta çayı göz kuruluğunu hafifletmek ve gözü nemlendirmek amacıyla kullanılabilir. Bu çayların yatıştırıcı etkileri gözlerde irritasyonu ve duyarlılığı azaltır.
Göz kuruluğu, gözyaşlarının gözler için gerekli nemlendirmeyi sağlayamadığında ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Gözyaşları birçok nedenden dolayı gözleri nemlendirmede yetersiz kalabilir. Yetersiz gözyaşları göz kuruluğuna sebep olabilirken, göz yaşının kalitesiz olması da yine kuruluğa sebep olur.
A vitamini eksikliği
A vitamini gözün sağlıklı yapısını korumasını sağlayan önemli bir vitamindir. Eksikliğinde göz kuruluğunun yanı sıra, gece körlüğü ve kornea yumuşaması gibi çeşitli göz rahatsızlıkları ortaya çıkabilir.
Sjögren sendromu (okunuşu “Şögren sendromu) (kuruluk sendromu) kuru ağız ve kuru göz bulgularına yol açan bir hastalıktır. Vücudu dışarıdan gelen enfeksiyon gibi zararlara karşı korumakla görevli bağışıklık sisteminin, düzgün çalışmayıp kendi organlarına zarar vermesi ile ortaya çıkan hastalıklardan biridir.
Omega 3 ve 6, göz kuruluğunu önlüyor
Araştırmalar, beyin ve göz sinirlerinin gelişiminde büyük önem taşıyan Omega 3 ve 6 yağ asitlerinin, göz kuruluğunu azalttığını ortaya koyuyor.
✅ Limon asidik bir yapıya sahiptir, göz yüzeyini bozar gözyaşı düzenini etkiler. Göze hiçbir faydası yoktur. Kızarıklık yanma batma yapar.
Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir. Gözlerinizi sürekli açık tutmak gözde batmaya neden olabilir.
Gözlere yapılacak pansuman için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: “Çayı demledikten sonra 15 dakika soğumaya bırakın. Ilık olan çay ile en fazla 45 saniye kadar gözlerinizi temizleyin. Bu işlem ile gözleriniz dinlenecek, rahatlayacak ve ağrılardan kurtulacaksınız.
Pansumanın faydaları hakkında bilgi veren Toker, "Çayın içerisindeki bir kısım maddeler, kirpik diplerindeki yağı çözerek o bölgedeki bezlerin açılmasına ve içlerindeki salgının boşalmasına yardımcı oluyor.
Sıcak kompres
Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve günde 3-5 defa, her seferinde 10-15 dakika olmak üzere göz kapağınıza tutun. Sık sık sıcak suya batırarak bezin sıcak kalmasını sağlayın. Şalazyon vakalarında, bu sıcak kompres tıkalı yağ bezinin açılmasına ve boşalmasına yardımcı olur.
Çinkodan zengin fasulye, bezelye, kırmızı et ve kümes hayvanları ışık hasarına karşı gözü koruyor. A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor.
Kuruyemişler
Kuruyemişler antioksidan içermeleri ve omega-3 içerikleri sayesinde göz sağlığı için çok faydalıdırlar. Özellikle Antep fıstığı içerdiği yeşil renkten dolayı göze faydalıdır. Diğer faydalı kuruyemişler olan badem, ceviz, fındık, kaju, ay çekirdeğinden en az 10 kat daha fazla lutein içermektedir.
Zeytinyağı, gözdeki yabancı maddelerin çıkarılması ve kızarıklık ile kaşıntı gibi problemlerin önüne geçilmesi amacıyla göze doğrudan da uygulanabiliyor. Göz ile ilk temas anında hafif yanma ve buğulu görme gibi geçici sorunlara yol açabilse de, göze zeytinyağı damlatmanın bilinen bir zararı bulunmuyor.
Göz kuruluğu şiddetlendiğinde görme kaybı gelişebilir. Görme kaybı kuruluğa bağlı olarak gözün saydam tabakasında düzensizlik, leke oluşumu ve enfeksiyon sonucunda yara izi kalması nedeniyle oluşur. Göz kuruluğunun yol açtığı görme kaybı bazen kalıcı bir hale de dönüşebilir.
Aloe vera
Taze aloe vera bitkisinin yaprakları dikey olarak kesilir ve aloe vera jeli içeriden alınır. Bu jel bir çay kaşığı bal ve yarım fincan mürver çiçeği çayı ile karıştırılır. Bu karışım günde en az iki kez gözlere uygulanır. Bu işlem, kaşıntı tamamen bitene kadar her gün tekrarlanmalıdır.
Bulanık görmeye sebep olabilen nedenlerden bir diğeri de göz kuruluğudur. Gözün yüzeyindeki kayganlığın ve nemin azalması sonucunda ortaya çıkan göz kuruluğu kronik bir göz hastalığıdır. Gözde hafif derece batma hissi oluşturabileceği gibi tedavi olunmazsa gözde ciddi enflamasyonlara da neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri