Sual: Evde kedi köpek, tavşan, bülbül, kanarya gibi kuşları beslemek ve akvaryumda balık beslemek caiz midir? Evde kedi, kafese alışmış kuşları, akvaryuma alışmış balıkları beslemek caizdir, köpek beslemek caiz değildir. Çiftlik gibi yerlerde, tavşan ve benzerleri, bir ihtiyaç için beslenebilir.
Diyanet zorunlu olarak kendilerine ihtiyaç duyulması dışında evin içinde köpek beslemek caiz olmadığını belirtmiştir. Evde köpek beslemenin caiz olmadığı Buhari'den nakledilmiştir.
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Gerek bu hadislerden gerekse köpeğin artığının necisliğiyle ilgili hadislerden hareketle fakihler, avlanmanın yanı sıra ihtiyaç duyulan diğer alanlarda kullanılmak üzere köpek beslenmesinin câiz olduğunu, ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslenmesinin câiz sayılmadığını söylerler.
İlgili 23 soru bulundu
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
“Seferiyken kefaret orucu tutulur mu?” sorusuna Necmettin Nursaçan, farz olan oruç nasıl tutulabiliyorsa kefaretin de aynı şekilde tutulabileceğini belirtti. “Evde köpek beslemek günah mı?” sorusuna ise Nursaçan, Hz. Muhammed'in evde köpek bulundurmayı uygun görmediğini fakat evin dışında beslenebileceğini açıkladı.
Hem çobanın ve hem de ev sahiplerinin vazgeçilmez bekçileridir. Aynı zamanda son derece sahibine bağlı ve sadık hayvanlardır. Kediler onlardan geri değildir. Özellikle evlerdeki yiyeceklere büyük zarar veren farelerden en büyük koruma görevini Allah kedilere vermiştir.
Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu. İmam Şafii'ye göre, kedi su içtikten sonra arta kalanı temizdir. İmam Mâlik'e göre, kedinin artığı temizdir.
Evde muhabbet kuşu beslemek, İslam'da caizdir. Ancak, muhabbet kuşunun kafeste tutulması ve bakımının iyi bir şekilde yapılması şarttır. İslam'da, hayvanlara eziyet etmek ve onları gereksiz yere hapsetmek haramdır.
Kediler, tuvalet ihtiyacını kumları sayesinde kendi başına kolaylıkla giderir ve uyanık olduğu zamanın büyük bir bölümünde kendisini temizleyerek bakım yapar. Bu bakımdan en temiz evcil hayvanlar listemizin ilk sırasında yer almayı da hak eder.
Ayrı yeri veya kulübesi olur. Köpek bulunan odaya rahmet melekleri girmez. Kediye gelince, kedi beslemek caizdir.
Evinde hayvan besleyen bireylerde stres azalıyor, tansiyon düşük seyrediyor ve kalp-damar sağlığı bulgularında olumlu yönde düzelme oluyor. Evcil hayvan sahibi olmak, kalp ve damar hastalıkları riski bulunan bireylerde hastalığa yakalanma oranlarını azalttıyor, hasta bireylerde ise olumlu yönde etkiler yaratıyor.
bütün mahlukata merhametli olmak gerekir) buyurdu. canlı hayvana yapılan iyilikte sevap vardır) buyurdu.
Peygamberimizin eşi Hz. Aişe (r.a.) tarafından yapılan rivayete göre Hz. Muhammed şöyle demiştir: Resûlüllah (a.s.) Efendimiz: "Şüphesiz ki kedi necis (pis) değildir, o da ev halkından bazısı gibidir" buyurdu.
Peygamber'in bu sözlerini dinleyen ashabdan bazılarının, “Ey Allah'ın Resulü! Hayvanlara yaptığımız iyilikler için bize bir sevap var mı?” sorusuna karşılılık Rahmet Elçisi, “Her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır” buyurdu.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz.
İslamiyet'te kediler 'temizlik' ile simgelenmiştir ve saygın bir yer edinmişlerdir. Hz. Muhammed'in bir kedi dostu olması Müslümanlar için bir övünç kaynağıdır.
Peygamber Efendimizin kedisi Müezza ile bir anısı.
Kedilerin inanılmaz özellikleri aslında bundan 1400 yıl önce peygamber efendimiz tarafından bizlere bildirilmiştir. İslam inancına göre Hz. Adem'den sonra yaratılan ilk iki canlıdan birisi de kedilerdir.
İslam geleneğinde, kediler temizliklerinden dolayı hayran kalınan hayvanlardır. Ritüel olarak temiz oldukları düşünülmektedir ve bu nedenle evlere ve hatta Mescid-i Haram dahil camilere girmelerine izin verilmektedir.
Yapılan bazı bilimsel araştırmalar göre evde kedi beslemek kişinin yaşam kalitesini etkileyip artırmaktadır. Yine yurt dışında yapılan birkaç araştırmaya göre ise yapılan ankette kedi sahibi olanların olmayanlara göre daha iyi bir mental sağlığa sahip oldukları ve daha stressiz bir hayat yaşadıkları ortaya çıkmıştır.
Dokunduğu yeri de pis eder. Sonuç olarak namaz kılınacak yerlerin temiz olduğundan emin olunmak kaydıyla, köpek bulunan evin odalarında, Hanefilere göre, namaz kılmakta bir sakınca yoktur. Ancak ihtiyaten örtü veya seccade üzerinde kılınması gerekir.
Bazı fıkıhçılar köpekleri pis olarak değerlendirmektedir. Fakat Hanefi ve Maliki mezhebine göre canlı olan her hayvan temiz olarak kabul edilmektedir.
İçinde köpek bulunan eve meleklerin girmemelerinin sebebi onların pis kokmaları, pislik yemeleridir. Bundan dolayı gereksiz yere köpek edinen kimse evine melek girmekten mahrum bırakılmak suretiyle cezalandırılmıştır (Nevevî, a.g.e., XIV, 84; Aynî, Umdetü'l-Kârî, Kahire 1348, XV, 139).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri