Kadın da nikah akdi esnasında mutlak bir yetki talebinde bulunarak boşama salahiyetini elde edebilmekte ve elde ettiği bu yetki neticesinde erkeğin rızasına ve hâkimin hükmüne ihtiyaç duymaksızın boşama iradesini açıklayarak kocasından ayrılabilme hak ve yetkisinde bulunabilmektedir.
Evli bir kadın, eşinin evlilikten doğan görev ve yükümlülükleri yerine getirmemesi veya kendisine karşı kötü muamelede bulunması hâlinde, mahkemeye başvurarak evliliğin sona erdirilmesini isteyebilir.
Dinimize göre hiçbir neden yokken ya da keyfi gerekçelerle boşanmak günahtır. Aile kurumuna büyük önem veren dinimizde, sadece zorunlu haller ve eşlerin karşılıklı rızası ile gerçekleşen boşanmalar caiz sayılır.
300 günlük süre kadının evlilik birliğinin kesin olarak sona ermesinden itibaren başlayacaktır. Evlilik birliğinin sona ermesi halinden yalnızca boşanma anlaşılmamalıdır. Zira ölüm veya gaiplik hallerinde de evlilik birliği sona ermektedir. Dolayısıyla bu hallerde de 300 günlük süre geçerliliğini koruyacaktır.
İslâm aile hukukunda evlilik bağı yalnızca kocanın karısını boşamasıyla sonlanmaz. Kadının da evliliği sona erdirme hakkını kullanabileceği tefvîzü't-talâk, hul'/muhâlea ve tefrik gibi çeşitler bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Ancak erkek eş hiçbir şekilde boşanmak istemezse kadın eş, TMK'da sayılan boşanma sebeplerine ve erkeğin ispat edilebilir nitelikteki kusurlarına dayanarak boşanma davasını çekişmeli olarak her zaman açabilecektir. Sonuçta boşanma talebi bakımından erkeğin kusurlu olduğu belirlenirse hakim boşanmaya karar verecektir.
Boşama yetkisinin eşe veya başkasına devredilmesi mümkün müdür? İslâm'da boşama yetkisi prensip olarak kocaya verilmiştir. Boşama yetkisini elinde bulunduran kocanın, bu yetkisini, nikâh akdi sırasında veya evlilik süresi içinde karısına veya bir başkasına devretmesi mümkündür. Buna “tefvîz-i talâk” denir.
Bu kapsamda cinsel ilişkinin kurulamaması bir boşanma nedenidir. Eşin ilişkiye girmemesi boşanmak isteyen diğer eş tarafından boşanma nedeni yapılabilmektedir.
Kocasından boşanmak isteyen bir kadının boşanmak için Aile Mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekmektedir. Boşanma davalarında yetkili mahkeme eşlerden birinin yerleşim yeri ya da davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi olacaktır.
YARGITAY: SENİ SEVMİYORUM SÖZÜ, BOŞANMA SEBEBİDİR
Aile Mahkemesi `nin verdiği kararı bozan Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kendisine "Seni sevmiyorum, seni istemiyorum" dediği gerekçesiyle boşanma davası açan kocanın boşanma talebinin kabul edilmesi gerektiğine karar verdi.
Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Kadın için 300 gündür. Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi erkek için geçerli değildir. Kadın iddet müddetinin kaldırılması için dava açacağı zaman hamile olmadığına dair rapor almak sureti ile mahkemeye delil sunar. Bu sayede de bekleme süresinin kaldırılmasına karar verilir.
İslâm hukukunda boşanma hakkının kullanılması ile ilgili; talâk (kadının rızasına ve mahkemeye başvurmaksızın kocanın/erkeğin tek taraflı irade beyanı ile boşanması), hul/muhâlea (eşlerin anlaşarak boşanması) ve tefrîk (yargı yoluyla boşanma) olmak üzere üç temel yöntem/metod vardır.
Kadının Evi Terk Etmesi:
Büyük günahtır. Kadın ancak hayati tehlike, yaralanma endişesi, ruhi veya bedensel dayanma sınırının aşılması, harama zorlama, eşin kocalık görevlerini hiçbir şekilde yapmaması, açlık, ortamın sağlıklı yaşamaya müsaitliğini tamamen kaybetmesi vs. hallerde evini terk etse mazur olur.
İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Çok eşliliğin kaldırılması ve boşanma hakkı
Erkeğin çok eşliliği ve tek taraflı boşanmasına ilişkin düzenlemelerin kaldırıldığı, kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanıyan Türk Medeni Kanunu, 17 şubat 1926'da kabul edildi.
Eşinden boşanan kadın pişman olur mu sorusunun cevabı her kadına göre değişmektedir. Boşanan kadınların pişmanlık belirtileri ve boşanmadan sonra duydukları pişmanlık konusu karmaşık ve çeşitli faktörlere bağlıdır. Bazı kadınlar boşanmadan hemen sonra pişmanlık hissi yaşarken, bazıları bu duyguyu zamanla deneyimler.
Uygunsuz Video İzlemek Zina Sayılır mı? Zina sebebiyle boşanma davasında zinanın varlığı cinsel birlikteliğin yaşanmış olmasıdır. Eşin uygunsuz video izlemesi boşanma sebebi olarak gösterilebilecekken bu davranış zina fiili olmayacaktır.
Evlilikte cinsellik biterse, çiftlerin birliktelikleri aralarındaki romantik duyguların da zamanla son bulacağı bir ev arkadaşlığına dönüşmeye başlayabilir ve bu durum zamanla boşanmalara neden olabilir.
Güvenli bir şekilde fiziksel temasa sahip olmadan aylar geçiren insanlar cilt açlığı ve dokunma açlığı yaşayabilirler. Bu durum da bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir, yüksek depresyon ve anksiyete oranlarına yol açabilir.
Ailede geçimsizlik ve problemlerin büyümesi üzerine, tarafların talebi ile çözüm arayan hakemlerin boşamayı gerekli görmeleri halinde boşamak farzdır, dinin kesin talebidir. 5. Çiftlerden biri veya her ikisi diğerini sevmiyorsa; bu konu müçtehitler tarafından tartışılmış, çoğunluk tarafından caiz görülmüştür.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Yani karı kocadan her biri kendisine ait olan malı alır. Kendisine ait olan malı alır. Peki ortak mallar vardır ev eşyası vesaire bunlardan da erkeğe ile ilgili olan erkeğe ait olan yani daha doğrusu erkekler içinde olanlar erkeğin, kadınlar için olanlar kadının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri