Tantuni hangi etten yapılır, dediğimizde et tantuninin dana etinden yapıldığını öğreniriz. Tavuk Tantuni hangi etten yapılır, dediğimizde ise tavuğun bonfile kısmından yapıldığını öğreniriz. Orijinal Tantuni dananın neresinden yapılır, sorusuna ilk yapılan tantuninin dananın ciğer takımından yapılır yanıtını veririz.
Türleri. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Tantuni hazırlamak için ama en iyi tantuniyi hazırlamak için en birinci kural iyi etin temin edilmesi olmuştur, çünkü iyi bir tantuni önce iyi bir etin kullanılması ile mümkündür, yetişkin danaların bonfile, tranç (ayna diye tabir edilen kısım) ya da kontrfile kısımlarından seçilen etler ile hazırlanmaktadır.
Tantuni hem Mersin hem de Antakya'da meşhur bir yiyecektir. Bu iki şehrinde birbirinden farklı pişirme ve sunma tekniği vardır. Mersin Tantunisi daha ince doğranmış kuşbaşı etten yapılırken Antakya Tantunisi ise satır kıymasından yapılmaktadır. Yapılması oldukça pratik olup, evde de yapılabilir.
Evde tantuni yaparken gerekli olan malzemeler ince doğranmış dana kontrfile, gerçek Mersin usulü tantuni için olmazsa olmaz pamuk yağı, tandır lavaşı ve etini lezzetlendirmek için baharatlar ancak tantuniyi dürüm yaparken içerisine doğanmış domates, soğan ve maydanoz koymanız da lezzetini daha da arttıracaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Orijinal Tantuni Hangi Etten ve Dananın Neresinden Yapılır? Orijinal tantuni etin içine kuyruk yağ katılarak yapılır. Tantuni yapılacak et dananın bonfile kısmının üzerinde yer alan kontrfile kısmından alınır.
Tavuk göğsün en lezzetli hallerinden biri sanırım tavuk tantuni. Özellikle de malzemesi güzelse tadına doyum oluyor. Güzel malzemeden kastım elbette mevsiminde taze ve doğal malzemeler. Biberin mis gibi kokusu, domatesin ekşili tadı geçmedikten sonra tavuk tantuninin çok anlamı kalmıyor bana göre.
Üretimi: Mersin Tantunisi dana etinin yağlı kaburga kısmından seçilip sinir ve zarlarından ayıklanarak elde edilen etin kuşbaşı olarak doğranıp, sabit ateşte haşlanıp tantuni tepsisinde etin serilmesi, içine pamuk yağı ve diğer malzemelerin ilavesi ile birlikte kızartılarak ve su serpilerek ustalıkla pişirilmesi ...
Tantuni için:
650gramdana eti. 1yemek kaşığıtereyağı 5yemek kaşığısıvı yağ 1,5tatlı kaşığıkırmızı toz biber.
Tavuk tantuni için tavuk pirzola çok küçük parçalara bölünür ve sacda sotelenir. Suyunu çektikten hemen sonra üzerine sıvı yağ eklenir. Sarımsak ve soğan da küçücük doğranarak saca eklenir. Doğranan biberler de ilave edilerek sotelemeye devam edilir. Tavuk suyunu çektikçe arada bir su eklenebilir.
Mersin'in yöresel lezzeti olan tavuk tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. İnce lavaşa sarılarak satılan tantuni, genellikle kırmızı et ya da tavuk ile yapılmaktadır. Daha pratik versiyon olarak kıyma da kullanılabilir.
Lavaşlarımızı pişmiş olan tavadaki kıymanın üzerine sırasıyla koyup yağını emdiriyoruz. Lavaşlarımıza eşit miktarda olmak üzere sırasıyla kıyma, domates, soğan salatası, maydanoz, tuz koyup dürüm haline getiriyoruz. Tantunimiz hazır. Afiyet olsun.
Tantuni, Mersin'e has bir dürüm çeşididir. Bugün tüketilen tantuni iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir.
Tantuni, Yörük kültüründen geldiği söylenmekle birlikte Türkmenlerden de gelmiş olabileceği söylenmektedir. Ülkemizde Tantuninin ev sahibi Mersin ilimizdir, hatta ana lezzet durağı haline gelmiştir. Lavaş ekmeği içerisinde dürüm olarak servis edilen Tantuni, aynı zamanda Antakya'da da meşhur bir yiyecektir.
Etin bifteklik kısmını tercih edin, Lezzetini arttırmak için mutlaka kuzu seçin ve ete minik doğranmış kuyruk yağı ilave etmeyi unutmayın.
Tantuni tek lavaşın 100 gramında 390 kalori bulunmaktadır. 1 adedi (150 gr) 585 kaloridir.
Zerzevat için iki soğanı piyazlık doğruyoruz. Üzerine sumak, reyhan, kimyon, biber ve domates salçası koyup güzelce ovuyoruz. Ardından maydanoz ve domates koyup karıştırıyoruz.
Tavuk göğüs eti minik küpler halinde doğranır. Etler tencereye alınarak üstünü geçecek kadar su eklenip haşlanır.
Hem dürüm hem de sandviç olarak tercih edilebilir. Tantuni eti yağsız ve sinirsiz olduğu için oldukça hafif bir yiyecektir. Burada domatesler, naneler, maydanozlar taze olarak doğranır, günlük tüketilir. Tantuninin yanında Şalgam ya da ayran tercih edebilirsiniz.
Tantuni dürüm yemekler kategorisinde değerlendirilen, Türkmen ve Yörük halkından esinlenerek hazırlandığı söylenen bir çeşit etli dürüm yemeğidir. Tavuk eti ile hazırlanabildiği gibi biftek ile de hazırlanmaktadır.
İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA), tavuğu pişirmeden önce yıkamanın kampilobakter adlı bakterilerin ellere, mutfak tezgahına, kaplara ve giysilere bulaşma riskini artırdığı uyarısında bulunuyor. Musluk altında yıkanan tavuktan etrafa sıçrayan su damlacıklarıyla bakteri yayılması yaygın bir durum.
Tavuk Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle çok küçük doğranmış tavuk göğsünü kendi suyunda haşlıyoruz. Suyunu çekince yağ ekleyip birkaç dakika kavuruyoruz ve doğranmış biberimizi ekliyoruz. Ardından salçayı da ekleyip kavuruyoruz.
Tavuk tantuninin 100 gramında 183 kalori bulunmaktadır. 1 porsiyonu (226.3 gr) 415 kaloridir. Tavuk tantuninin 100 gramı 17.74 gram karbonhidrat, 11.55 gram protein, 6.99 gram yağ, 1.29 gram lif içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri