İdrarın normalde hafif bir kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda idrarın kokusu rahatsız edici hale gelebilir. İdrarda kötü koku oluşumuna neden olan faktörler arasında dehidrasyon yiyecekler, ilaçlar, enfeksiyonlar, idrar yolu taşı, böbrek hastalığı ve diyabet gibi çeşitli nedenler bulunur.
İdrar kokusu olmasının en önemli sebeplerinden biri su tüketiminin az olmasıdır. Ayrıca çok kahve içilmesi, gün içinde çok fazla sarımsak ve soğan tüketilmesi de idrar kokusuna sebep olabilir. İdrar kokusu böbrek yetmezliği ya da mesane enfeksiyonu gibi nedenlerden de kaynaklanabilir.
Sirke oldukça etkili bir koku giderici olduğu gibi koltuk gibi iç kısmı süngerli olan yapılarda bulunan bütün idrar kokusunu ortadan kaldıracaktır. Nemin ortadan kalkmasını da sağlayacak olan sirkeden idrarlı olan kısma dökülmesi ve kuruyana kadar beklenmesi gerekir.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
Sağlıklı idrar genellikle berrak ve şeffaf bir yapıdadır; rahatsız edici bir kokusu yoktur. Kişi yeteri kadar su içiyorsa, sağlıklı besleniyorsa ve düzenli olarak idrarını boşaltıyorsa idrarı genellikle kokusuzdur. Fakat, bazı durumlarda idrarda hoş olmayan, ağır bir koku oluşabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Şeker hastası olan birisinde eğer idrar yolu enfeksiyonu varsa: sık idrar çıkma, idrar yaparken yanma, bulanık ve kokulu idrar şikayetleri olur. Şeker hastalarında idrar yolu enfeksiyonları sık görülür ve tedaviye dirençlidir.
İdrar yolu enfeksiyonu problemi ile karşı karşıyaysanız üroloji uzmanından randevu alıp muayene olmanız gerekir. Üroloji bölümünün bulunmadığı ya da acil olarak muayene olmanız gereken durumlarda yetkili olan bölüm ise iç hastalıkları yani dahiliyedir.
İdrarın normalde hafif bir kokusu vardır. Ancak, bazı durumlarda idrarın kokusu rahatsız edici hale gelebilir. İdrar kokusunu azaltmak için yukarıda belirtilen önlemler alınabilir. Ancak, idrar kokusu rahatsız edici bir boyuta ulaştığında, tıbbi yardım almak önemlidir.
'Kötü kokulu akıntı' kesinlikle bakteriyel enfeksiyon göstergesidir. Mantar akıntıları, HPV ve rahim ağzı kanseri de yine kokulu olmaz. Vajinal koku yalnızca bakteriyel nedenlerden olur. Elbette virüs varken üzerine bakteriyel enfeksiyon gelirse genital koku oluşabilir.
İdrar, üre adı verilen bir amonyak yan ürünü içerir. İç çamaşırınızda veya vulvanızın çevresinde idrar birikmesi kimyasal bir koku yayabilir. Unutmayın, kuvvetli amonyak kokan idrar dehidratasyon (sıvı kaybı) belirtisidir. Bakteriyel vajinozisde bu kokuya neden olabilir.
Gider borusu tıkanıklığının neden olduğu tuvalet kokularını evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla giderebilirsiniz. En sık kullanılan temizleme yöntemlerinden birini beyaz sirke ve su karışımı oluşturuyor. Bu karışımı tuvaletinize döktükten sonra kokunun büyük ölçüde azaldığını fark edeceksiniz.
İdrar keskin bir amonyak kokusu oluşturur. İdrarın yoğunluğu arttıkça rengi koyulaşır ve idrardaki koku da artar. Ayrıca kişinin yediği yiyecekler de idrar kokusu yaratabilir. Örneğin sarımsak, soğan, kuşkonmaz gibi yiyecekler idrar yolu ile atılırken keskin kokulara yol açabilir.
Boş bir sprey şişesine ılık su ve beyaz sirke doldurup lekeli bölgeye bolca sıkın. Bu aşamada sirke ve idrar kokusu ağırlaşabilir; pencereyi açmanız işinize yarayacaktır. 5 dakika sonunda temiz havlularla ıslak bölgeye baskı, tampon uygulayın. Sıvıyı çektirdikten sonra lekeli bölgeye bolca karbonat serpin.
Su az içtiğiniz zaman idrar daha yoğun hale gelir ve bu da idrarın rengi ile kokusuna yansır. İdrarda bakteri bulunması da idrar kokusuna yol açabilir. Bu genellikle normaldir ve herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. İdrar kokuyorsa, idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir.
Güzel kokmak için düzenli olarak duş alman ve kendini yıkaman gerekir! Çoğu kadın için vajina etrafındaki alanı her gün nazikçe yıkamak iyi bir öneridir. Kendini yıkamak, vücutta başka herhangi bir yerde olduğu gibi, ciltte kokuya neden olan bir bakteri birikmesiyle savaşmaya yardımcı olacaktır. Doğru sabunları kullan.
Enfeksiyon adı verilen durumu, hastalık potansiyeline sahip olan virüs ve mikropları vücuda bulaşması sonucu gelişir. Enfeksiyonların neden olduğu yaygın belirtileri ise kas ağrısı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
Yaşlılarda terden kaynaklanan kokuda sıklıkla öz bakımlarının azalması da rol oynamaktadır. Bunun dışında yaşlılarda terde “ω10 doymamış yağ asitleri” ve “ω7 doymamış yağ asitleri” yüksek bulunmuştur. Bunlar hava ile yada bakteriler ile okside olduklarında koku ortaya çıkmaktadır.
Normal idrar rengi sarı ve tonları olarak kabul edilir. Normal idrara rengini, ürokrom adlı madde verir. Sağlıklı idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır.
Sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu hikayesi olanlarda ayak ve karın bölgesini üşütmek enfeksiyon ataklarını tetikleyebilir. Ancak bağışıklık sistemi kuvvetli erişkinde yeni idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna neden olduğunu gösteren bilimsel veri bulunmamaktadır.
Muayene. Detaylı bir pelvik ve genel muayene ürolog tarafından yapılır.Muayene yapılırken hastanın idrara sıkışık olması ve litotomi pozisyonunda yapılması gerekir. Hasta öksürtülerek ıkındırılarak idrar kaçıp kaçmadığı gözlenir, eğer yatar pozisyonda kaçmıyorsa ayağa kaldırılıp öksürtürmeli ve ıkındırılmalıdır.
Özellikle maydanoz, karanfil, ebegümeci, civanperçemi, yaban mersini, ekinezya, karahindiba, güvey otu ve kekik sistit için etkili doğal bitkilerdir. Kaynattığınız suyun içine bu bitkilerden bir tutam atın ve 5 dakika demleyin. Sonrasında süzerek çayınızı içebilirsiniz. Günde en fazla 2 fincan içebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri