Diş lekesi temizleme evde nasıl yapılır diyorsanız, limonu ve karbonatı karıştırmanız önerilir. Yapmanız gereken 1 çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atmak. Ardından üzerine limon sıkmalısınız. Karışımda köpükler oluşana kadar karıştırdıktan sonra fırçanıza karışımdan bir miktar sürmelisiniz.
American Dental Association'a (ADA) göre kahve, şarap ve çay, diş minenizin rengini (dişlerinizin dış tabakası) değiştirebilen kromojen adı verilen yoğun renk pigmentleri içerir. Beyazlatıcı ürünler, lekeleri hidrojen peroksit veya karbamid peroksit ile daha küçük parçalara ayırarak bu dış tabakayı beyazlatır.
Dişteki Kahverengi Lekeler Neden Oluşur
Özellikle tütün kullanımı hem sararmaya hem de lekelere neden olmaktadır. Bu lekeler kötü bir ağız hijyenine işaret eder. Ayrıca lekeler oluştuktan sonra hangi diş macunu kullanılırsa kullanılsın bu lekeler fırçalamayla geçmeyebilirler.
Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.
Karbonatla dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Bunun dışında da alternatif yöntemlerin dışında doktorunuzun önerisiyle birlikte eczanelerden alabileceğiniz leke gideren ilaç ve diş macunlarını kullanabilirsiniz. Eğer lekeler fazlasıyla varsa ve yaptığınız işlemlere rağmen azalma olmuyorsa diş hekiminize görünün.
İlgili 32 soru bulundu
Diş lekesi temizleme evde nasıl yapılır diyorsanız, limonu ve karbonatı karıştırmanız önerilir. Yapmanız gereken 1 çay kaşığı karbonatı bir kabın içerisine atmak. Ardından üzerine limon sıkmalısınız. Karışımda köpükler oluşana kadar karıştırdıktan sonra fırçanıza karışımdan bir miktar sürmelisiniz.
En çok bilinen doğal diş beyazlatma yöntemi, limon ve karbonat karışımını dişlere uygulamaktır. Karbonata limonu sıkıp karıştırdıktan sonra diş fırçasına sürerek dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra, ağzınızı çalkalayarak karışımı temizleyin. Limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz.
Öğr Üyesi Özge Gürbüz, 'Evde dişleri beyazlatmak için karbonat ve limon gibi dişleri aşındırıcı yöntemler uygulanmamalı. Çünkü aşınmış dişlerin zamanla beyaz rengi geri dönülmez bir şekilde kaybedilir.
Sigara Kaynaklı Diş Lekeleri / Diş Sararması
Bu tabaka diş fırçalayarak uzaklaştırılamayan bir tabakadır. Sigara nedeniyle oluşmuş diş lekeleri ancak diş hekimi tarafından çıkarılabilir. Diş minelerinizi zedelemeden yapılacak temizleme sayesinde sigara lekelerinden kurtulmanız mümkün olacaktır.
Dişlerdeki lekelenmeyi en aza indirmek için çay içtikten sonra ağzınızı arada sırada çalkalayın. Çay lekelerini temizlemek için beyazlaştırıcı bir diş macunu veya karbonat ve suyla yapacağınız bir macunla dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın.
Bu siyah lekeler (diş taşları) yalnızca dental hijyenist ve diş hekimi uzmanları tarafından temizlenebilir ve iyi ağız bakımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri bunların tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olur.
Diş temizliği ve diş beyazlatma işlemleri ile dişte siyah lekeler kolayca çıkarılabilir. Çocuklarda kullanılan bazı ilaçlar da süt dişlerindeki siyah lekelere neden olabilir. Diş muayenesi sırasında diş hekimi dişlerdeki lekeleri özel aletler ile kontrol eder.
Limon ve karbonatın etkisini görmek için bir miktar karbonatın üzerine birkaç damla limon damlatın ve macun haline gelene kadar karıştırın. Daha sonra kendi oluşturduğunuz bu macunu dişlerinize fırça yardımı ile uygulayın. Yaklaşık 2 dakika boyunca dişlerinizi fırçalayın ve daha sonra temiz su ile ağız içini yıkayın.
Kahve telvesi diş beyazlatma için de kullanılır. Granüller dişlerdeki inatçı lekelerin çıkmasına yardımcı olur. Telveleri su ve sabun ile karıştırıp inatçı yüzey lekelerinde kullanabilirsiniz.
İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz yarım bardak suyun içerisine katılarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan tartarın giderilmesine yardımcı olur.
Leke belirsizse biraz limon suyu ile ovuşturmak size yeterli olacaktır. Leke daha ciddiyse çamaşır suyuna başvurmanız gerekir. Leke oldukça koyuysa şu hamurdan yararlanın: bir çorba kaşığı bikoarbonat dö sud, bir çorba kaşığı ponza taşı pudrası ve birkaç damla limon suyunu karıştırın. Bununla elinizi iyice ovuşturun.
Sigara içen kişilerin dahi temiz ve güzel kokan bir nefese kavuşmasını sağlar. Olası ağız kokusunu önleyerek hem size hem de çevreye rahatsızlık vermez. Clinomyn Smokers diş macunu ismine sahip olan ürün, sıkça tercih edilen modeller arasında yere sahiptir.
İki dakikayı geçmeyecek kadar bir süre dişlerinizi fırçalayın. Daha sonra ağzınızı iyice çalkalayın. Bu uygulamadaki asit ve karbonat çok dikkatli kullanılmalı ve dişlerde kontrolsüz aşınmalara ve hassasiyetlere sebebiyet verilmemelidir. Kullanım sıklığında diş yapınız ve hekiminizin önerileri çok önemlidir.
Ancak şöyle bir durum var ki; elma sirkesi ve karbonat birleştiğinde asidik özelliği çok yükseldiğinden diş minesi için ciddi bir risk faktörü haline gelmektedir. Dolayısıyla da elma sirkesi ve karbonat doğal yöntem olsa da uzmanlar tarafından diş beyazlatıcı olarak önerilmemektedir.
Karbonat diş beyazlamasını sağlayabiliyor ancak aynı zamanda dişlere ve diş etlerine zarar da verebilir. Dolayısıyla bu gibi yöntemlerden uzak durulması gerekir.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Ev Tipi Beyazlatma Nedir? Evde diş beyazlatma, dişlerin evde kullanılan özel beyazlatma kitleri ve jel ürünler yardımıyla beyazlatılması işlemidir. Bu yöntem, ofis tipi beyazlatma yöntemi kadar etkili olmayabilmektedir. Ancak daha uygun maliyetlidir ve evde rahatlıkla uygulanabilir.
Elma Sirkesi ve Tuz
1 çay kaşığı tuz (mümkünse himalaya), 1 tatlı kaşığı elma sirkesini tuz eriyinceye kadar karıştır. Dilersen içine az miktar karbonat da ekleyebilirsin. Dişlerini bu karışımla her gün fırçaladığında bir hafta sonra renginin açılmaya başladığını görebilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri