KIZ ÇOCUKLARININ DURUMU Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortası olan bu kişilerin eşleri, 18 yaşın altındaki çocukları ile üzerlerine kayıtlı anne ve babaları da hiçbir prim ödemeksizin sağlık sigortasından yararlanmaya devam edecekler. Herhangi bir yere başvuruda bulunmaları da gerekmeyecek.
1/10/2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlıkyardımlarından faydalanan kız çocukları ise 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren desağlık yardımlarından, daha önce olduğu gibi sigortalı veya evli olmadığı süreceyaş şartı aranmaksızın faydalandırılacaktır.
01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.
Sigortaların türüne göre emekli olunduğunda faydalanılacak haklar ve emekli maaşının tutarı değişmektedir. Aynı olan tek bir şey vardır. O da 18 yaşını doldurmayan kişilere sigorta yapılmayacağıdır. Dolayısıyla 16 yaşındaki kişiye sigorta yapılamaz.
Çocuklar ebeveynlerinin sigortasından faydalandıkları için sigortanın resmî başlangıç yaşı 18 olarak kabul edilir. 18 yaşını dolduran her T.C. vatandaşı, genel sağlık sigortasından doğan aylık sigorta primini ödeyerek sisteme dâhil olur.
İlgili 40 soru bulundu
3- Peki bunların bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları ile anne ve babalarının durumları ne olacak? Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortası olan bu kişilerin eşleri, 18 yaşın altındaki çocukları ile üzerlerine kayıtlı anne ve babaları da hiçbir prim ödemeksizin sağlık sigortasından yararlanmaya devam edecekler.
Ebeveynlerden yalnız birisinin sigortalı olması halinde çocuklar sigortalı olan ebeveyn üzerinden herhangi bir işleme gerek kalmadan otomatik olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılır. Ancak ebeveynlerin ikisinin de genel sağlık sigortalısı olması halinde çocuklar baba üzerinden faydalandırılır.
Sosyal güvencesi olmayan anne-babanın 18 yaşından küçük çocukları genel sağlık sigortası kapsamına alındıklarından, herhangi bir işleme gerek kalmaksızın T.C. numaralı kimlik belgeleri ile sağlıktan yararlanabileceklerdir.
Sadece Çocuğa Sağlık Sigortası Yaptırabilirsin
Bu nedenle diğer alternatiflere kıyasla daha yüksek prim ödemen gerekir. Son olarak bu noktada dikkat etmen gereken önemli bir konu var! Çocukların ancak 25 yaşına kadar aile poliçesinden yararlanabilirler. Aynı zamanda evlenmemiş olmak şartı da aranır.
4857 sayılı İş Kanununda da kişilerin 18 yaşından önce sigortalı olmasına engel olan bir durum mevcut olmamakla birlikte çalışma yaşında alt sınır olarak 15 yaş baz alınmış, bu sınır altındakilerin çalışması için izin alınması gerektiği belirtilmektedir.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
18 yaştan önce çocukları sigortalamak mümkün... Bu, emeklilikte hem yaş hem de prim gününde avantaj sağlar. Sigorta başlangıcı 18 yaşa girildiği gün başlar. 18 yaş altı çocuklar haftada en fazla 35 saat çalıştırılabilir.
Ölüm sigortasından sağlanan sosyal sigorta yardımlarından ölen sigortalanın: - eşi, - çocukları, — ana ve babası, faydalanabilirler (SSK m. 65, Bağ-Kur m. 40; ESK m. 67).
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
Genel olarak yaşı 0-70 arasında olan kişiler, tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirler. Bazı sigorta şirketleri üst limiti 55 olarak belirlerken bazı sigorta şirketlerinde bu sınır, 55-80 yaş arasında değişmektedir. 80 yaş için sigorta yapan ise yalnızca bir sigorta şirketi vardır.
İsteğe bağlı sigorta, kişilerin emekli olmak ve ücretsiz sağlık hizmeti almak için kendi tercihleriyle prim ödediği bir sistemdir. İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak için bir işverene tabi olmanıza gerek yoktur. Prim bedelini düzenli ödeyerek sigorta sistemine katılabilirsiniz.
18 yaş öncesi çalışma sigorta süresini başlatmaz
5510 ve mülga 506 sayılı Kanunlara göre 18 yaşının altındaki işe giriş sigorta süresinin başlangıcı olarak sayılmaz. Ancak 18 yaşın altındaki çalışmalar, kişilerin SGK kapsamındaki sigortalılıkları hesaplanırken prim ödeme gün sayısına eklenir.
Kadınlarda emeklilik prim gün sayısı hesaplaması 1999 yılı öncesi sigorta ilk defa sigorta girişi yapılan kişiler için 3600 gün olarak belirlenmiştir. Prim ödeme şartının yanı sıra 15 sene sigortalı olma şartı bulunur.
6 yaş üstü çocuklar tek başlarına sigortalanabilirler. ANADOLU tarafından; ek teminat ödenmesi koşulu ile 0-17 (17 dahil) çocuklar tek başlarına sigortalanabilmektedir. AXA Sigortada 0-6 yaş aralığındaki çocukların ebeveynlerinden en az biri ile birlikte sigortalanması gerekir.
506 sayılı Kanunun 60/G maddesine göre, 18 yaşından önce malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olanların sigortalılık süresi, 18 yaşını doldurdukları tarihte başlamış kabul edilir.
1/1/2024-31/12/2024 tarihleri arasında, Aylık kazanç alt sınırına göre: 666,75 TL x 30 x % 35 = 7.000,88 TL (*) (/30 x gün sayısı), Aylık kazanç üst sınırına göre: 5.000,63 TL x 30 x % 35 = 52.506,62 TL (*) (/30 x gün sayısı), ödeyeceklerdir.
Sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişilerin de devlet hastanesi imkanlarından yararlanması mevcut olup, muayene olma hakkına sahiptir. Diğer bir deyişle devlet hastanesi için sigorta yoksa sağlıktan yararlanma söz konusu olacaktır.
Boşanma sonucu çocukların sağlık hak sahipliği devam etmektedir. Anne ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı anne ya da baba üzerinden sağlanır.
GSS, tüm vatandaşları kapsayacak şekilde düzenlenmiş olan bir sigorta programı olduğu için çocukluktan itibaren başlar. Fakat çocuklar ebeveyn programına dâhil oldukları için resmî başlangıç yaşı 18'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri