Evde spor rutininize şınav, mekik, plank ve squat dahil ederek kas kütlesi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Tüm bu egzersizler tek seferde birden fazla kası hedef alarak sonunda sizi sonuca yaklaştıracak olan en etkili aktivitelerden bazılarıdır.
Evde kol kası yapmak için, antrenman programı arasında en az bir gün dinlenme ile haftada iki ila üç gün, her egzersizden bir set şeklinde gerçekleştirilebilir. Kol egzersizlerine başlamadan önce kasların ısıtılması ve yaralanmaları önüne geçmek için esnetilmesi çok önemlidir.
Spor yapmak için açık havaya ya da bir spor salonuna ihtiyaç olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Fakat evde de spor yapmak da mümkün! Özellikle yaşadığımız koronavirüs sürecinde evde günlük egzersizler yaparak fiziksel ve mental olarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Ekipmansız ve Evde Çalışarak Vücut Geliştirmek Mümkün Mü? Bu soruya verilecek kısa ve öz cevabımız; evet. Antrenmanlarınıza evinizin konforunda ve herhangi bir ekipmana gereksinim duymadan zaman ayırarak, evde vücut geliştirme çalışmaları yapabilirsiniz.
Fit bir vücuda sahip olmak isteyen birçok kişi çeşitli nedenlerde dolayı spor salonuna gitmek için vakit bulamamaktadır. Özellikle de spor salonuna kapanmak istemeden antrenman yapmak isteyen kişilerevde egzersiz hareketleri uygulayabilirler.
İlgili 18 soru bulundu
Günümüzde pek çok kişi evde spor yapmayı tercih eder. Bu durumda biraz önce sorduğumuz soru, “Evde günde kaç saat spor yapılmalı?” gibi bir şekle bürünür. Evde egzersiz aletleri kullanarak 20 ila 40 dakika spor yapmanız ya da ip atlamanız sağlıklı bir yaşam için yeterli olur.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ ÖNERİYOR
Dünya Sağlık Örgütü raporu göre yetişkin bir insanın haftada 150-300 dakika orta yoğunluklu bir aerobik fiziksel aktivite (yürüyüş, koşu, yüzme, kick boks, bisiklet, ip atlama vb.) yapılmasını tavsiye ediyor. Bu da günde yaklaşık 20 ila 40 dakika arasına denk geliyor.
Harvard Üniversitesi Sağlık Yayınları'nda açıklanan bir araştırmaya göre 30 yaşını geçtikten sonra her 10 senede kas hacminiz %3-5 oranında azalır. Bu da yaşam boyunca kazandığınız kasların %30'unu kaybedeceksiniz demek oluyor.
Şınav Egzersizi Hangi Kasları Çalıştırır? Şınav çekmek kolları, bacakları ve orta gövdeniz dahil tüm vücudunuzu çalıştırır. Şınav egzersizi omuz, göğüs, sırt, kanat, ön kol (biceps) ve arka kol (triceps) kaslarını aktif olarak çalıştırırken, dolaylı olarak bacak, kalça ve karın kaslarını çalıştırır.
Sadece dumbell ile program kapsamında, elinizde 5 kiloluk bir ağırlık bile olsa kaslarınızın gelişimine direkt etki edecek çalışmalar yürütebilirsiniz. Özellikle triceps brachii, biceps brachii, brachialis ve wrist extensors gibi nispeten küçük kas gruplarını, 5 kiloluk dambıl vasıtasıyla çalıştırabilirsiniz.
Eğer egzersizinizi spor salonunda veya evinizde yapacaksanız haftanın 3 günü spor yapmanız sağlığınız açısından en uygun süre olacaktır. Ancak bu 3 günün arka arkaya olmaması gerektiğini de unutmayın. 1 gün aralıklar bırakarak haftanın 3 günü spor yapmanız bedeninizi zinde tutmaya yetecektir.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz.
Ciddi Bir Gelişme Mümkün. 3 ayda vücutta ne kadar gelişme olacağı, kişinin genetik yapısına, egzersiz düzenine ve beslenme düzenine göre değişebilir. Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Kas yaparsak kilo mu alırız? Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Bu bilgiye ek olarak mekik kaç kalori yaktırır sorusunun da cevabını verelim: Ortalama 70 kilo ağırlığındaysanız 10 dakika içerisinde 50 mekik çekerek 90 kalori yakabilirsiniz. Buna ek olarak 74 kilo ağırlığındaysanız aynı işlemle 99 kalori yakarken 88 kilo olan birisi de 117 kalori yakar.
Her gün nizami 100 şınav çekerseniz triceps ve göğüs kaslarınızda yıkım yaşayabilirsiniz. Kasların bir dinlenme süresi vardır. Şınav çektiğiniz gün kaliteli bir protein içeren yemek yemeniz gerekiyor. Yoksa kaslarınız güçlenmez.
Şınav kaç kalori yaktırır diye merak ediyorsanız da 100 şınavın ortalama 800 kalori yaktırdığını söyleyebiliriz.
Birinci yol olarak, ilk önce yağ yakmak ve yağ miktarınızı belli bir seviyeye getirdikten sonra kas kütlenizi arttırmak veya ikinci yol olarak yağ seviyenizle ilgilenmeyip direk kas kütlenizi arttırmak. Sonrasında kas kütleniz belli bir seviyeye ulaştığında, yağ seviyenizi azaltmak olacaktır.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, kasların geçmişte yapılan direnç antrenmanlarını 20 haftaya kadar moleküler düzeyde hafızada tutabildiğini buldu.
Spor yapmak için en uygun saat genellikle öğleden önceki ve hemen sonraki saatler arasındadır. İnsan metabolizması ışıkla harekete geçtiği için, sabah güneşin doğduğu saatlerde metabolizmanın hızı artar ve en yüksek performansı öğleden önceki veya sonraki saatlerde gösterir.
Son araştırmalara göre, gündüz saatlerinde daha az sosyal ve iş etkinliği olduğu için sabah sporu yapanların rutinlerine bağlı kalmada daha başarılı olduğunu gösteriyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sabah sporu yapanların akşam sporu yapanlara kıyasla daha az kas ağrısı yaşadığını ortaya koyuyor.
Tok karna yapılan spor, bedeninizin daha fazla yorulmasına yol açar. Yemekten 2-3 saat sonra spor yapmak sağlık açısından daha uygundur. Yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Eğer kırmızı et gibi ağır yemekler yediyseniz, bu süre uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri