Bu arada şu durumu da hatırlatalım: Karı-koca aynı namazın farzını cemaatle değil de ayrı olarak kılacak olsalar, bir hizada durmalarında mahzur yoktur. Evde kılınan cemaatle namaza, erkeğin kendisine nikâhı düşen veya düşmeyen kadın akrabaları da katılabilirler.
Muhazat (aynı hizada olma)ın oluşması için, erkek ve onun hizasında bulunan kadın aynı namazı birlikte cemaat olarak eda etmiş olmalıdır. Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.
Peygamberin (s.a.s.) bu izni, o evdeki veya mahalledeki kadınlara namaz kıldırabileceğini ifade etmektedir. Hz. Peygamberin (s.a.s.) “Dikkat edin! Hiçbir kadın erkeğe imam olmasın.” (İbn Mâce, İkâmetü's-Salât, 78; Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, III, 128) şeklindeki buyruğu da bunu göstermektedir.
Cevap: Hayır, bozulmaz. Bilindiği gibi namaz ibadetini cemaatle yerine getirmede ön safta erkeklerin, arka safta hanımefendilerin saf tutması farzdır. Cami, ev vb. yerlerde karı-koca (kızı, annesi...) cemaat olmadan, aynı imama uymadan yan yana veya erkek arkada, kadın önde namaz kılsalar da erkeğin namazı bozulmaz.
rivâyetlerin, kadının namazını evinde kılmasının daha faziletli olduğunu bildiren rivâyetlerden daha sahih olduğu sonucuna varmışlardır.
İlgili 15 soru bulundu
Kadın kısa kollu elbise ile namaz kılamaz.
Çünkü namaz kılan bir kimsenin avret sayılan azalarından birinin tamamı veya dörtte biri açık olursa namaz sahih olmaz. Meselâ, dirseklere kadar kol ve kulak birer azadır. Bunun için bir hanım kısa kollu bir gömlek ve elbise ile namaz kılarsa sahih olmaz.
Güzel sonuç, takvâ iledir.” (Tâhâ, 20/132). Bu itibarla, bir kimse, namaz kılmayan eşine, beş vakit namazını vakti içinde eda etmesi için, namazın maddî ve manevî faydalarını güzellikle anlatmalı, geçmişteki ihmalkârlığından ötürü tövbeye davet ederek namaz kılmaya iknaya çalışmalıdır.
Karı-koca aynı namazın farzını cemaatle değil de ayrı olarak kılacak olsalar bir hizada durmalarında mahzur yoktur. Evde kılınan cemaatle namaza, erkeğin kendisine nikâhı düşen veya düşmeyen kadın akrabaları da katılabilirler.
Erkek ve kadının yatak odasında namaz kılmasında dînen bir sakınca yoktur.
Buna göre kadınların namazlarını evlerinde kılmaları daha faziletli ise de farz namazları ve teravih namazını gerekli hassasiyeti göstermeleri kaydıyla camide cemaatle kılmalarında da bir sakınca yoktur. (Zeylaî, Tebyîn, I, 139, 168; İbn Nüceym, el-Bahr, I, 380).
Bunda bir sakınca bulunmamaktadır. Bu durumda kadınların erkeklerin arkasında durmaları sünnettir ve namazın adabındandır. Buna riayet edilmesi gerekir. Evde kılınması tavsiye edilen namaz, farzlar değil, nafile namazlardır.
Kadınlar kendilerine namaz kıldıracak bir erkeğin arkasında da namaz kılabilirler (imamdan başka erkek olmasa bile ). Kadının erkeğe imamlık yapması kesinlikle caiz değildir.
Kadın, kadınlara namaz kıldırabilir mi? Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre bir kadının, kadınlara namaz kıldırmasında hiçbir sakınca yoktur.
Vakit namazlarının farzlarında, biri imam diğeri cemaat olmak üzere iki kişiyle de olsa cemaatle namaz kılınır. İmama uyan çocuk olsa da olur. Bu nedenle evde, iş yerinde, bağda, her nerede olursa olsun, iki kişi vakit namazlarını cemaatle kılabilirler.
Cevap. Kılabilir. Bir kadını namaz kılarken, elbisesi harice karşı mütesettir ise, bir başkası bile görebilir.
Müslüman kişiler dinimizin söylediği önerileri dikkate alır. Evliliğin şükür namazı olarak bilinen gerdek gecesi namazı dinimize göre farz değildir ancak yapılması hoş bir gelenektir. Aslında gerdek gecesi namazı ya da zifaf gecesi namazı olarak tanımlanan bir namaz yoktur.
Kandil geceleri veya başka dini gün veya gecelerde eşler arasında cinsel ilişki yasak değildir. Eşlerin cinsel ilişkiye girmesini yasaklayan tek bir konu var o da oruçlu olma halidir.
Cünüp olan bir kimse, namaz kılmak ve Kur'ân okumak gibi ibadetleri ve taatleri yerine getiremez. Dolayısıyla, ibadetlerini yapmaya engel olan bu durumdan ilk fırsatta guslederek kurtulmaya çalışmalıdır.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Dr. Mehmet Emin Ay, namazın toplum hayatında çok önemli bir yeri bulunduğunu belirterek, "Resulullah Efendimiz(SAV), içinde namaz kılınmayan evin kabir gibi olduğunu söylüyor. Orasının ölü toprak olduğunu ve namazla diriltmek gerektiğini söylüyor.
İmamın arkasında kadınlardan oluşan tam bir saf varsa, bunların arkasında erkeklerden oluşan bütün safların o imama uyması sahih olmaz. (Şerh-i Tahavi.) Bu vaziyette namaz kılacak olurlarsa, hepsinin de (yani erkeklerin) namazı fâsid sayılır.
Her şeye rağmen kadın namazını ihmalinden ötürü kılmıyorsa, günümüz şartlarında kocanın onu boşanması gerektiğini söylememize imkân yoktur. Çünkü bu konuda herhangi bir ayet veya hadis yoktur.
Mümin sayılmazsa namaz kılan bir bayanın, namaz kılmayan bir erkeğin nikahında bulunması ve aksi olması evli olması mümkün olmaz zaten. O zaman bu bir ayrılma sebebi olur hatta ayrılma zorunluluğu olur.
Selamünaleyküm. Hocam, namaz kılmayan eşin yaptığı yemeği yemek caiz midir? Aleykümselam. Namaz kılmayanın pişirdiğini yemekte sakınca yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri