Silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olan kişilere tanınan mutat miktarda (olağan miktarda) mermi sahibi olma hakkı dışında mermi satın almak, bulundurmak veya taşımak suçtur (6136 sayılı Kanun m. 13).
Ateşli silahlara ait mermilerin pek az sayıda bulundurulmasının veya taşınmasının mahkemece vahim olarak takdir edilmemesi durumunda hükmolunacak ceza altı aya kadar hapis ve yüz güne kadar adlî para cezasıdır.
Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu (Md. 13)
Ruhsatsız silah bulundurma suçu; bir kimsenin silahı bulundurma ruhsatı bulunmadan evde, işyerinde bulundurması halinde oluşmaktadır. Silahın bulundurulmasına müsaade edilen yerden başka yerde bulundurulması da suç olarak kabul edilmektedir.
Silah ruhsatı sahibi olmayan kişilerin, mermi satın alması mümkün değildir. Aynı şekilde silah ruhsatı olmadan mermi taşımak 6136 sayılı kanun gereğince suçtur. Ruhsatlı silah sahiplerinin, mermi hakkı ile edinmiş oldukları mermileri, 6136 sayılı kanunun 9. Maddesi gereğince, ruhsatı olmayanlara devretmesi de suçtur.
İlgili 21 soru bulundu
Yasalarımıza göre silah bulundurma ve taşıma ruhsatı olmadan mermi satın alma, bulundurma ve taşımak suçtur. 6136 sayılı Kanun md.13/1'e göre ruhsatsız mermi satın alma, bulundurma ve taşıma cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve otuz günden yüz güne kadar adli para cezasıdır.
Tabanca fişeği almak için "Mermi İhtiyaç Belgesi" gereklidir.
Silah ruhsatı almasına engel hali bulunmayan, yirmi bir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir. Bulundurmak amacıyla silah ruhsatı almak isteyenler, ikamet ettikleri il valiliğine müracaat ederler. Bulundurma ruhsatı, meskende veya işyerinde olmak üzere iki şekilde düzenlenebilir.
Cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 30 günden 100 güne kadar adli para cezası olarak belirlenmiştir. 5001 ve daha üstü merminin taşınması halinde 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 500 güne kadar adli para cezası verilir.
Genel olarak ruhsatsız tabanca yakalatma cezası 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, vahim nitelendirilen ruhsatsız tabanca yakalatmanın cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapistir. Ayrıca ruhsatsız tabanca için 30 günden yüz güne kadar adli para cezası uygulanır. Bu miktar günlük 20 TL olarak belirlenerek hesaplanmaktadır.
Kaç cm bıçak taşımak suç? Kesici kısmı 15 cm olan bıçağın bulundurulması ve taşınmasının serbest olduğu yönünde Kriminal laboratuvar raporları bulunmaktadır.
Failin, ilgili silahın zilyedi oluğunun kesin surette ispat edilmiş olması gerekir. Silahın atışa hazır ve sağlam olası gereklidir. Silah kolluk kuvvetleri tarafından ele geçirilmiş olsa dahi, boş kovam ve mermi çekirdeği gibi unsurlar üzerinden de 6136 sayılı Kanuna muhalefet suçu sebebiyle işlem yapılabilir.
Bulundurma ruhsatlı silahınızı sadece ruhsatınızda yazılı adreste bulundurabilirsiniz. Tatile giderken bulundurma ruhsatlı silahların taşınması mümkün değildir. Bulundurma ruhsatlı silahlar ancak daimi ikamet değişikliği durumunda önceden yol belgesi almak suretiyle yeni adrese nakledilebilir.
6. Bulundurma ruhsatlı silahınızı taşımanız halinde ruhsatsız silah taşıma suçundan hakkınızda adli işlem yapılır.
6136 Sayılı Kanun Taşınması Yasak Olan Bıçaklar
Bunlardan birkaçı şu şekildedir. Şiş, kama, balyoz, keser, ustura, kasatura, pala, çakı, jilet, cop, kamçı, satır, şiş, tornavida ve çivili sopa gibi bıçak ve aletler taşınması yasak olanlardır.
Kurusıkı Tabanca Taşımanın Cezası Nedir? 5729 sayılı kanunun 3 maddesine aykırı kuru sıkı tabancayı taşımak suç değil idari yaptırıma tabidir. Yani kanuna aykırı olarak kuru sıkı silahı taşıyan kişiye idari para cezası kesilir. Kanuna göre kesilecek idari para cezası 500 Tl dir.
Taşınan, satın alınan veya bulundurulan silahın tüfek veya seri ateşli kısa sürede çok sayıda ve etkili biçimde mermi atabilen tam otomatik veya dürbünlü tabanca veya benzerleri olması halinde, suçun cezası 5 yıldan 8 yıla kadar hapis ve 500 günden 5000 güne kadar adli para cezasıdır (6136 sayılı Kanun m.13/2).
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Cem Küçük: “Ama AK-47 vurur. 3500 metreyi vurur.” Hakan Kılıç: “AK-47 kalaşnikof demek işte zaten.” Cem Küçük: “3500 metreden vurur ama.” Hakan Kılıç: “Vuramaz!
Madde 4 – (Değişik: 2/12/1999 - 99/13749 K.) (Değişik fıkra: 17/7/2017 - 2017/10643 K.) Silah ruhsatı alınmasına engel hali bulunmayan, yirmibir yaşını doldurmuş her Türk vatandaşı bulundurmak amacıyla silah satın alabilir.
Ateşli Silahlar ve Bıçaklar
Kurusıkı, havalı, pompalı, fişek atan, gerçek mermi veya plastik mermi atan, çalışan veya çalışmayan, ateşli silahların, biber gazı, elektro şok cihazlarının internet üzerinden satışı yasaktır.
1- ŞAHSİ SİLAHLAR İÇİN EMNİYET MÜDÜRLÜKLERİ/SİLAH VE PATLAYICI ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİNDEN ALINAN MERMİ SATIN ALMA ŞİFRESİ İLE MERMİ ALIMI GERÇEKLEŞTİRİLECEKTİR.
Websilah. Edevlet üzerinden aldığınız emermi şifresi ile İçişleri Bakanlığı ve il Valiliklerince İlde yetkili Mermi Satışı Yapan Bayilerden Yıllık silah başına 1000 ( bin ) adet mermi satın alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri