Cemaate yetişemeyen kimse camide tek başına namaz kılarken kâmet getirmeli midir? Düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan camilere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimselerin, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları hâlinde tekrar ezân okuyup kâmet getirmelerine gerek yoktur.
Hiç okunmasa da namaz geçerlidir. Evde veya kırda tek başına kılınacak farz namazlar için, hem ezan, hem de kâmet getirilmesi daha faziletlidir. Fakat ezan terk edilebilir, sadece kamet getirme de yeterlidir. Kâmetin terkiyle sadece ezan okunması ise mekruhtur.
Değerli kardeşimiz, Kamet getirmek sünnettir. Bu bakımdan kameti terk etmek namaza mâni değildir.
Kâmet, farz namazların sünnetlerindendir (Buhârî, Ezân, 2 [605]; Müslim, Salât, 5 [378]). Dolayısıyla terk edilmesi mekruhtur. Zira kâmet, namaza başlamak için bir hazırlık mesabesindedir. Namaza başlanacağını bildiren bir uygulamadır.
Sağlık, servet ve yol emniyeti yönünden haccetme imkânına sahip (Kâsânî, Bedâi', 2/120), hür, (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, 3/354 [14868]) akıl sağlığı yerinde ve büluğ çağına erişmiş Müslümanlara farzdır (Merğinânî, el-Hidâye, 1/132; Kâsânî, Bedâi', 2/120; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/453-454).
İlgili 19 soru bulundu
Kâmet getirecek kişinin hadesten temizlenmiş, âkil ve erkek olması gerekir. Buna göre abdestli olmayan veya cünüp olanın, delinin yahut sarhoşun ve kadının kâmeti mekruh görülmüştür.
Müezzin; sözlük olarak çağrıda bulunan, ezan okuyan, kâmet getiren kimsedir. Kur'an-ı Kerîm'de iki ayette geçmektedir; araf 7/44, Yusuf 12/70.
Ezân ve kâmet vaktin değil, namazın sünneti olduğu için kaza namazı kılarken de ezân ve kâmet sünnettir. Ezân ve kâmet terk edilerek kılınan namaz geçerli olmakla birlikte, uygun değildir.
a) Kendi başlarına namaz kılacak erkekler, ezân okurlar, kâmet getirirler. Kadınlar ise ezân okumaz ve kâmet getirmezler. b) İftitâh (başlangıç) tekbirini alırken elleri kaldırmak sünnettir. Erkekler ellerini, baş parmaklar kulak yumuşaklarına değecek şekilde kaldırırlar.
İkāmet hem edâ hem kazâ namazları için uygulanır. Yolculuk durumunda, tek başına veya cemaatle kılınan namazlarda da aynı hüküm söz konusudur. Cemedilen namazlar için ayrı ayrı kāmet getirilir. Bayram, cenaze, vitir, teravih, husûf ve küsûf, istiskā namazlarıyla nâfile namazlarda ezan gibi ikāmet de okunmaz.
Kâmet, farz namazlara başlarken söylenen ve Hz. Peygamber'in (s.a.s.) uygulamasına dayanan bir sünnettir. Onun için gereken saygı ve ağırbaşlılık ihmal edilmemelidir. Bu nedenle kâmet yapan kimsenin bu esnada yürümesi, mekrûh kabul edilmiştir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/396).
Ezân ve kâmet, farz namazların sünnetlerindendir.
Düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan mescitlere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimseler, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları hâlinde tekrar ezan ve kamet getirmelerine gerek yoktur.
Evde veya kırda tek başına kılınacak farz namazlar için hem ezan, hem de ikâmet getirilmesi daha faziletlidir. Fakat ezan terk edilebilir, sadece ikamet de yeterlidir. İkâmetin terkiyle sadece ezan okunması ise mekruhtur.
Evde veya kırda tek başına kılınacak farz namazlar için, hem ezan, hem de ikâmet getirilmesi efdaldir. Fakat ezan terkedilebilir, sadece ikamet de yeterlidir. İkâmetin terkiyle sadece ezan okunması ise mekruhtur.
Namaz Kılındığı Esnada Ezan Okunursa Ne Olur? Bir vaktin namazı kılınırken diğer vaktin ezanı okunur ise alimlere göre o namaz kaza mahiyetinde olmaktadır. Namaza kalındığı yerden devam edilmesi önerilmektedir. Hadisi şerifte; Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir.
Kamet erkeklere has bir sünnettir. Kadınlar kamet getirmezler. Kamet cemaatın müstehab olan sünnetlerindendir. Kadınlar ve çocuklar bir arana gelerek namaz kılsalar bile kamet gerekmez.
Kâmet ise, farz namazlardan önce, namazın başladığını bildiren ve ezan lafızlarına benzeyen sözlerdir. Ezandan farklı olarak, “hayye ale'l-felâh” cümlesinden sonra, “kad kâmeti's-salât” cümlesi eklenir. Rivayetlere göre kâmet de yukarıda ismi geçen sahabîlere aynı rüyada öğretilmiştir (Ebû Dâvûd, Salât, 28).
Değerli kardeşimiz, İçinde Hanefi imamlarının da bulunduğu cumhur olarak bilinen müçtehitlerin çoğuna göre, kadının ezan okuması ve kamet getirmesi mekruhtur. Çünkü sesleri nağmeli olarak çıkacağından fitneye sebep olur. Kılınan namazın edâ veya kaza olması hükmü değiştirmez.
Çünkü bu söz, sünnetlerdendir. Onun için ezânın tamamını tekrar etmesi gerekmez." Cemaatin, kâmetin sözlerini düzeltmesi için müezzini hatasından dolayı uyarmaları gerekirdi. Bunu yapmadıklarına ve müezzin de kâmete bu hatayla devam edip namazlarını kıldıklarına göre, bu namaz sahihtir.
Ezana benzer sözleri olan kamet, ezana göre ise daha hızlı olarak okunur. Beş vakit namazın yanı sıra ve Cuma namazı ve kaza namazında da kamet getirilmektedir. Ancak Vitir, Teravih, Bayram, Cenâze ve Nâfile namazlarda kamet getirilmez.
İmam-ı A'zam'a göre cemaatle namaz kılmak üzere “Kad kâmeti's-salât” yani “namaz başladı” denildiği anda imamın namaza başlaması, namazın âdâbındandır. İmam, bu hareketi ile müezzinin sözünü doğrulamış olur. Fakat namaza kâmet bittikten sonra başlanılmasında da bir sakınca yoktur.
Bayram namazı, vitir namazı cenaze namazı ve nafile namazı gibi namaz çeşitlerinde kamet getirilemez ve bahsedilen kamet getirme davranışı sadece erkeklere hastır.
Kametin getirilme zamanı Diyanet kurulunda sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarının farzlarından önce olarak dile getirilmektedir. Namazların farzları kılınmadan önce erkekler kamet getirmelidir. Sünnet olan ibadetler arasında namazların farzlarını kılmadan önce kamet getirmek yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri