Isı kayıplarını önlemek için su ısıtıcınızı ve sıcak su borularını yalıtın. Kat kaloriferiniz ısıtılmayan bir mekânda bulunuyorsa, boru ve tankı yalıtarak ısı kayıplarını önleyin. Kalorifer kazanı veya kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlar ile değiştirin.
BİNALARDA ISI KAYIPLARI EN ÇOK NEREDE GÖRÜLÜR? Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur. Bunlara ek olarak tesisat ve havalandırma boşluklarından da ısı kayıpları olmaktadır. Yapılarda kat sayısı arttıkça, duvar gibi yapı elemanlarının ve pencere gibi bileşenlerin alanları artmaktadır.
Bu konu, pencerelerin duvarlardan daha çok ısı kaybına neden olmasıdır. Bu durumun engellenmesi için ısı yalıtımlı pencere sistemleri kullanılması gerekir. Ağaç kasalı pencere kullanılan evlerde çok fazla ısı kaybı yaşanmaktadır. Bunu önlemenin tek yolu ise yeni tip pencere sistemlerine geçiş yapmaktır.
Pencerelerde genellikle ısı yalıtımı amacıyla fitiller kullanılır. Bu fitiller ısı köprülerinin oluşumunu engellemek üzere geliştirilmiştir ve ısının yer değiştirmesini önler. Dış cephe mantolama uygulamaları esnasında pencerelerde oluşan ısı köprülerini önlemek üzere önlem alınır.
İlgili 32 soru bulundu
Nitekim yalıtımlı camlar şeklinde de sınıflandırılan çift camlarda, ısı yalıtımı sağlamak için özel bir teknik kullanılmaktadır. Çift camlarda, iki cam katmanı arası kuru hava barındıran bir boşluk bırakılmaktadır. Böylelikle sıcak havanın dışarı sızması gibi durumlar nispeten azalmış olur.
Isı yalıtımı yapabilmek için tek yapılması gereken yeni pencere sistemlerini kullanmak değildir. Buna ek olarak, pencerelerin içeriye soğuk hava alan boşluklarını tespit edip, macun ve yapışkanlı sünger bantlarla kapatmak da ısı yalıtımı sağlayacaktır.
Silikon veya bant ile pencerenizden soğuk hava geliyor ise kapatabilirsiniz. Bunun için soğuk önleyici bantlar bulunmaktadır. Ya da şeffaf silikon çekebilirsiniz. Bu durum pencerede gelen soğuğu kısa bir süre içerisinde kesecektir.
Basit ısı yalıtımı amacıyla yapabileceğiniz ilk şey kapıdan sızan hava boşluklarını önlemek. Genellikle daire kapısının çevresine hava sızıntısını engel olan şerit bantlar satın alabilirsiniz. Isı kayıbına sebep olan bir başka sızıntı ise pencereden gelir. Pencere doğramasındaki çatlaklar ısıyı azaltacaktır.
Yalıtımsız binaların duvarlarından yüzde 40, çatılarından yüzde 25, kapı ve pencerelerinden yüzde 20 oranında ısı kaybı olmaktadır. Yalıtım yapılmamış (mantolanmamış) binalarda ısı kayıpları ısı, doğal olarak sıcak bir alandan serin (soğuk) bir alana akar ve evler bu ısı transferinden zarar görür.
Binalarda en fazla ısı kayıpları dış cephe duvarlarından kaynaklanmakta olup; uygulama aşamasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir. -Kullanılacak ısı yalıtımı malzeme kalınlıkları TS 825 standardına göre belirlenmelidir.
Yapılarda ısı köprüsü oluşturan kolon, kiriş, perde beton ve döşemeler yapı dış yüzeyinde %20-50 ısı kaybına sebep olur. Bu derece yüksek bir yüzdeye sahip olmasının sebebi; donatılı betonun ısı iletkenlik değerinin 2.1W/mK gibi yüksek bir değere sahip olmasıdır. Dış duvarlar dış yüzeyin %20-25 ısı kaybına sebep olur.
Evlerde enerji kaybı, yetersiz ısı yalıtımı ve hava sızıntıları gibi nedenlerle meydana gelir. Duvarlar, çatı, pencereler ve kapılar gibi yapı elemanlarındaki zayıf yalıtım, ev içi ısının dışarı kaçmasına veya dışarıdaki sıcaklığın içeri girmesine yol açar.
Düzcamlarla oluşturulmuş üçlü (çift ara boşluklu) yalıtım camı üniteleri, standart çift camlara göre daha iyi ısı yalıtımı sağlar. Çünkü ısı yalıtımını sağlayan, iki cam plaka arasındaki hava boşluğudur ve üçlü yalıtım camı ünitesinde iki hava boşluğu bulunmaktadır.
Bu yüzden pencerelerinizde ısıcam kullanmanız önerilir. Isıcam sayesinde yoğuşma olmayacaktır ve bu sayede buğuda olmamış olacaktır. Isıcam kullanıldığı zaman iç camlarda oluşan sıcaklık korunacağından su buharı gibi durumlardan dolayı olan buğuyu önleyecektir.
İki cam levha arasındaki boşluk, dışarıdaki sıcak veya soğuk havanın içeriye girmesini engeller, bu da enerji tasarrufunu artırır. Ayrıca, bu çift cam yapı, dış gürültüyü azaltarak iç mekanlarda daha huzurlu bir ortam sağlar.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır. - Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır. - Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır. - Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. - İlk özelliğini ...
Sentetik Kökenli Isı Yalıtım Ürünleri
Plastik köpük olarak da adlandırılan sentetik kökenli ısı yalıtım ürünlerini, ham madde ve elde ediliş, boşluk yapısı, köpürtme şekli ve sertlik derecelerine göre sınıflandırmak mümkündür.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri