Kalsiyum kemiklerin dişlerin güçlü olmasını sağlayan mineraldir.100 gram yoğurt kalsiyum ihtiyacının %15'ini karşılayabilmektedir. Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir.
Yaklaşık olarak 100 gram yoğurt içerisinde 44 miligram D vitamini bulunur. Aynı miktardaki yoğurt, 89 kcal enerji, 4,53 gram protein, 3,80 gram yağ, 4,28 gram laktoz ve 4,24 gram karbonhidrat içerir.
Yoğurt; protein, kalsiyum, fosfor, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) ve B12 vitaminleri içeriği bakımından oldukça zengin bir üründür (Şekil 1). Ayrıca yoğurt, süte oranla daha fazla folik asit, niasin, magnezyum ve çinko içermektedir.
İnsanların tükettiği gıdalar arasında önemli bir yeri olan yoğurt, laktik asit bakterileri yardımıyla sütün laktik asit fermantasyona uğratılması sonucu oluşan farklı kıvamlarda, kendine özgü yapı ve kusursuz lezzet gibi özelliklere sahip fermente bir süt ürünüdür.
Aşırı tüketime bağlı olarak her şeyde olduğu gibi Yoğurdun Zararları da vardır. Sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir ishal ve gaz gibi problemlere yol açabilir. Hazır yoğurtların içine uzun ömürlü olmaları için katkı maddeleri ve koruyucular koyarlar.
İlgili 24 soru bulundu
Uzmanlar, geceleyin yoğurt tüketilmesi işe ilgili akşam yemeğinden sonra tüketilen gıdaların kilo verme üzerinde olumsuz olduğunu hatta kilo almaya neden olduğunun altını çiziyor. Vücuda ne kadar faydası olursa olsun gece vakti yenen yiyecekler, hareketsiz kalan vücutta kilo olarak geri dönüş sağlar.
Yoğurt: Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurtla birlikte tüketilmemeli.
Vücut için oldukça faydalı olan yoğurt, her gün tüketilmesi gereken bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yoğurt; potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içeriyor.
Yoğurt teknolojisinde koruyucu maddelerden meyveli yoğurt üretiminde yararlanılmaktadır.. Sorbik asit ve tuzları, natamisin, nisin, benzoik asit ve tuzları, nitrit, nitrat yaygın olarak kullanılan koruyucu maddelerdir.
Sütten yoğurt elde etmeyi sağlayan bakteriler vardır. Bu bakteriler metabolizma sonucu laktik asit meydana getirir. Bu nedenle laktik asit yoğurtta ve dolayısıyla ayranda oldukça fazla bulunur. Laktik asit vücutta sinirlerin gevşemesini sağlar ve insanda rahatlık hissi uyandırır.
Özellikle geceleri yenen bir porsiyon yoğurt, önemli bir miktarda potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko ve vitamin B5 içermektedir. Yoğurt ayrıca, kırmızı kan hücrelerini korur ve sinir sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olan B12 içerir.
Dizdar, "Özellikle mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen yoğurt, aynı zamanda sağlıklı beslenmeye de yardımcı oluyor. Bazı farklı düşünceler olsa da uzmanların genel görüşü evde yapılan yoğurdun daha sağlıklı olduğu yönünde" açıklamasında bulundu. Açık yoğurdun her zaman daha iyi olduğunun altını çizen Doç.
Yoğurt tüketiminin düzenli ve yeterli miktarda olması çok önemlidir. Eğer peynir veya yumurta gibi diğer protein kaynakları tüketiliyorsa günde 1 kase yoğurt yeterli olacaktır.
Uzmanlar, süt, kuruyemiş, portakal, şekersiz sakız ve yoğurt gibi gıdaların, sigara bırakmakta önemli rol üstlendiğini belirtiliyor. ABD'li uzmanlar, sigara bırakmaya yardımcı olan gıdaları belirledi. Süt, kuruyemiş, portakal, şekersiz sakız ve yoğurt gibi gıdalar nikotin ihtiyacını bastırmaya yardımcı oluyor.
Yağsız yoğurt(100gr); 56 kalori, 8 mg şeker, 2 mg karbonhidrat, 2 mg kolesterol içerir. 1 mg omega 3 yağ asidi ve 4 mg omega 6 yağ asidi içerir.
Ancak bilinenin aksine yoğurt değil, bir peynir çeşidi olan quark hakkında merak edilenleri Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel'e sorduk. İşte merak edilen o soruların yanıtları... Quark nedir? Quark, peynir mayasından yararlanılarak yağsız veya yağ oranı ayarlanmış sütten üretilen taze bir peynir çeşididir.
Beslenme uzmanlarının görüşüne göre yoğurt mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden biridir ve zayıflamaya olan etkisi büyüktür. Düzenli şekilde yoğurt tüketmek, metabolizmayı hızlandırdığı için yemeklerin sindirimini kolaylaştıracaktır. Yoğurt kalsiyum ve protein içermektedir.
Yoğurt içerisinde bulunan laktik asit bakterileri de bu süreçten nasibini alıyor. Ev yoğurdunda laktik asit bakterileri canlı olduğu için üremeye devam ederek ekşimeye sebep oluyor. Üstelik bu bakteriler laktik asit toleransınız yoksa bağırsak bakterilerine yardımcı olarak sindirim sistemini kuvvetlendiriyor.
Her bir gr yoğurtta, en az 10 milyon bakteri vardır. Tüketim süresi boyunca, yoğurtta bu bakteri sayısı büyük ölçüde korunuyor. Yoğurt daha sonra buzdolabında muhafaza ediliyor.
Yoğurt suyu böbrek taşı hastalıklarında kullanılabilir. İçerisindeki vitamin ve mineraller böbrek içerisindeki taş ve kumu eritmeye yardımcı olur. Eğer ufak çaplı böbrek taşı ya da kumu sorununa sahipseniz bunları ufak parçalara ayırarak idrar yolu ile vücuttan atılmasına yardımcı olur.
İçeriğindeki çinko ve laktik asitsayesinde gözenekleri açar, cildi ölü hücrelerden temizler ve cilde sağlıklı bir parlaklık sağlar.
Ceviz içerdiği yağ bakımından diyetteyken az miktarda tüketilmesi önerilen kuru yemişler arasında yer alır. Bir kase yoğurdun içine birkaç adet ceviz ekleyerek ara öğün yapabilirsiniz. Az miktarda cevizli yoğurt tüketildiği zaman kilo almanıza yol açmaz.
Süt kalsiyum deposu olan protein grubundan bir besin maddesidir. Kendisi gibi protein grubundan başka besinlerle birlikte tüketilmemesi gerekir. Örneğin; tavuk, balık, peynir, yumurta ve yoğurt süt ile birlikte tüketildiğinde alınan fazla protein vücutta toksik etki yaratabilir.
Yarım yağlı yoğurt mide asitlerini dengeler. Diyet yapan kişiler aç karnına light ya da laktozsuz yoğurt Yediklerinde bu onlara tokluk hissi verir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Düzenli olarak her gün aç karnına yoğurt yenildiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
Süt ve tavuk besin değeri açısından aynı maddeleri içeren yiyeceklerdir. Bu yüzden ikisini bir arada tüketmek vücutta aşırı protein ve kalsiyum birikmesine neden olur. Bunun yanı sıra sütün içeriğinde bulunan laktik asit tavuğun midede ekşimesine sebep olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri