Bölüm Hakkında. Evde Bakım ve Sağlık Hizmetleri ile tedavisini evde sürdürmek isteyen hastalar, doğum öncesi ve sonrası destek talep eden anneler, yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan bireyler, fiziksel engelliler ve benzeri durumdaki kişiler için sunulan hizmetler ile kaliteli bir yaşam hizmeti sunulmaktadır.
Evde bakım hizmeti herhangi bir yaralanma veya hastalık durumunda kendi bakımını sağlayamayan kişilere evlerinde yardımcı olmayı kapsar. Kronik hastalık, yaşlılık, ameliyat sonrası iyileşme sürecinde olmak, kanser hastası olmak veya özel bakıma ihtiyaç duyan grupta olmak, evde bakıma ihtiyaç duymaya neden olabilir.
Evde bakım maaşı için, ağır engelli raporu olan, hastalığı nedeniyle tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan tüm vatandaşlar başvurabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Evde Sağlık Hizmetlerine Başvuru Nasıl Oluyor? Evde sağlık hizmetini aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve Sağlık Müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler veriyor. Evde sağlık hizmetlerinden Sağlık Bakanlığı' nın 444 38 33 numaralı hattı aranarak ücretsiz hizmet alınabiliniyor.
2023 temmuz zammı ile yılın ikinci yarısında geçerli olacak yeni evde bakım maaşı belli oldu. Ocak zammı sonrası evde bakım aylığı 4 bin 337 lira olmuştu. Temmuz ayında memur maaş katsayısında yaşanan değişikliğin ardından, yeni evde bakım maaşı ödemesi yüzde 17,55'lik zamla birlikte 5 bin 98 lira olacak.
Temel olarak evde bakım hizmeti, yaşlı bireylerin, kalıcı olarak yatağa bağlı olanların, kronik hastalığı bulunanların ve ameliyat sonrası gibi hareket kabiliyetlerini kalıcı veya süreli olarak kaybetmiş bakıma muhtaç kişilerin bakım ve sağlık hizmetlerinin sağlanmasıdır.
Yaşlıların yaşadıkları mahaldeki huzurevi ve/veya merkez müdürlükleri ve/veya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Page 21 21 İl Müdürlüğüne, il ve ilçelerde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerine veya Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvuru yapılabilmektedir.
c) Evde bakım hizmeti almak isteyen hasta kendi hekimi tarafından takip altında olmalıdır. Kendisini takip eden bir hekimi olmayan hastalar, sağlık kuruluşunun evde bakım hizmeti sunan hekimleri tarafından ve gerekirse konsültan hekimler tarafından değerlendirilir ve bir hekim atanır.
Programı tamamlayan öğrencilere DGS'den aldıkları puana göre Beslenme ve Diyetetik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Gerontoloji, Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümlerine geçiş imkanı sunulmaktadır.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
Hangi hasta grubunun evde sağlık hizmeti alacağı tanımlandı. 80 yaş üstü büyüklerimize, istemeleri halinde, evde sağlık hizmetinden doğrudan yararlanabilme imkanı sağlandı. Sağlıklı Yaş Alma Genelgesi ile bağlantılı olarak hizmet sunumunda evde sağlık ekiplerine de rol verildi.
Evde Sağlık Hizmetlerinden faydalanmak isteyen hasta ya da hasta yakını 444 38 33 numaralı evde sağlık iletişim merkezini arayarak başvuruda bulunabilmektedir.Evde sağlık iletişim merkezi(ESHİM) saat 24:00'a kadar başvuruları kabul eder.
Evde bakım hizmetleri kapsamında yer alan evde doktor hizmeti, sağlık ihtiyaçlarının giderilmesini kolaylaştıran faaliyettir. Tedavi ve kontrollerin evde yapılması konfor sunar. Ulaşım sorunları, fiziksel yetersizlikler, hastaneye alışamama ev hizmetini öne çıkarır. Doktor, müdahaleler için eve gelir.
Evde Bakım Hizmetlerinin Dezavantajları; (11,12)
Evde bakım hizmeti verecek bireyin alışmış olduğu bir ortam dışında bakım verecek olması verimliliği azaltabilir. Sağlık personeli, hasta ve ailesi arasında etkili bir etkileşim kurulamayabilir.
Bakım maaşı için yaş sınırı yoktur. 19. Bakıcının da ağır engelli olması halinde, engelli yakınına bakıcı olamaz. Engel oranı .570 üzerinde olanların, bakıcı olmaları konusunda sosyal hizmet müdürlüğünden bilgi alması gerekir.
Başkasının yardımı ve bakımı olmadan, gündelik hayatını devam ettirmesi mümkün olmayan, yeme-içme, insani ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen, engellilere verilecek engelli sağlık kurulu raporlarında 'Ağır Engelli' raporu bulunanlar için evde bakım desteği parası ödenmektedir.
Bakım parası almak isteyen vatandaşların öncelikle hastaneden bakıma muhtaç kişilerin olduğuna dair rapor alması gerekmektedir. Belge sağlandığı takdirde devlet bakım parası ödemektedir. Raporun ardından hane içi kişi başına düşen aylık gelir hesaplaması yapılmaktadır.
Evde sağlık hizmetlerine başvuruların alındığı 444 3 833 numaralı telefon hattı da müdürlüğe bağlı koordinasyon merkezi bünyesinde hizmet verir. İletişim, haberleşme, kayıt, arşiv ve sekretarya işlemlerinin yürütülebilmesi için müdürlükçe, yeterli sayı ve nitelikte personel görevlendirilir.
Hastanın evde günlük yaşam aktivitelerinin devam ettirilmesi ve yaşam kalitesinin yükseltilmesini sağlar. Hastanın gereken tedavi ve bakımının kendi ev ortamında yapılması hastane ortamında yaşadığı stresin ortadan kalkmasını sağlar. Hastane enfeksiyonları riskini azaltır. Yüksek hastane maliyetini azaltır.
Emekli maaşı olan evde bakım parası alabilir. Evde bakım maaşı alabilmek için önemli olan üç ana şart bulunur. Bu üç ana şart şu şekilde sıralanabilir: %50 ve üstü olacak şekilde ağır engelli ibareli olan sağlık kurulu raporu gerekir.
2022 yılında 3 bin 336 TL olarak ödenen evde bakım aylığı zam oranı belli oldu. 2023 yılında hak sahiplerine ödenecek yeni evde bakım maaşı 4 bin 337 TL oldu. Buna göre, 2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için evde bakım maaşı 3 bin 336 TL'den 4 bin 336 TL'ye çıktı.
Aylık ödeme 2023 yılında 4 bin 337 TL'ye yükseltildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri