Ağrının hafifletilmesi ve ortadan kaldırılması için genellikle parasetamol, non-steroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesiciler önerilmektedir. Bunların yanı sıra uyluk kemiği ağrılarında istirahat önerilmektedir. İstirahatin yanı sıra bazı egzersiz uygulamalar da doktorlar tarafından önerilmektedir.
İç uyluk kemiği ağrısı; mide ve uyluk bölgesini oluşturan kasıkta kas ağrıları olabiliyor. Kas gerginliği, fıtık veya böbrek taşı kas ağrılarına yol açabiliyor. Dış Uyluk Kemiği Ağrısı; Uyluğun dış kısmında ağrı ve uyuşma halidir. Sinir lifinin sıkışması sonucunda oluşur.
Uyluk kemiği için ağrısı için hangi doktora gidilir? Uyluk kemiği ağrısı yaşayan kişiler ortopedi bölümü doktorlarından randevu almalıdır.
Uyluk, kalçadan dize kadar olan bacağın bölümüne verilen isimdir. Yani insan vücudunda kalça ile diz arasındaki bölme uyluk olarak geçmektedir.
Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar.
İlgili 43 soru bulundu
Kalça kaslarında bulunan ağrı için fizyolojik açıdan rahatlatıcı kas hareketleri de fayda sağlar. Kasılmalar sonrasında görülen ağrılar için kas gevşetici kremler ya da ilaçlar kullanılmalıdır. Yorulmalar sonrasında görülen ağrılar için sıcak su ile masaj yapmak fayda sağlamaktadır.
Kalça kemiğinde oluşan ağrıların ve incinmesinin birçok nedeni olabilmektedir. Kireçlenme, yaşlılıkta zorlanma durumu, iltihaplanma vb. durumlarda ağrılar görülebilmektedir. Kalça kemiğinin belirtileri; kalçanın çok fazla zorlanması durumundan sonra görülmektedir.
Uyluk ağrısı nedenler arasında; ani hareketler, travma, kan pıhtılaşması veya kramplar nedeniyle gerçekleşebilir.
İyileşme hafif yaralanmalarda birkaç hafta iken ciddi yaralanmalarda 6 ayı bulabilir.
Açıklama. Uyluk kemiği; memeli iskelet sistemindeki en uzun, en güçlü ve en hacimli kemiktir. Kalçanın bir bölümünü oluşturan bu kemik dizin bir bölümüne kadar uzanır ve vücut yükünün önemli bir bölümünü taşır.
Buzla bacağınıza günde 3-4 defa masaj yaparsanız ağrılar dinebilir. Özellikle kantaron yağıyla bacaklara masaj yapmak ağrıları hafifletmeye yardımcı olur. Masajdan sonra havlu bez ve streç filmle bacaklarınızı sarın ve dinlenmesine izin verin. Yağlı masaj da bacak ağrılarına iyi gelen yöntemlerdendir.
Kalçadan dize kadar uzanan bölüme "uyluk", dizden ayak bileğine kadar uzanan bölümeyse "baldır" adı verilir.
Rahatsızlığın durumuna göre buzla kompres yapmak ya da sıcak su torbası uygulamak ağrınızı hafifletebilir. Kuyruk sokumu ağrısı için minder kullanmak rahat etmenizi sağlayabilir. Ortası delik yastıklar kuyruk sokumunuza yük binmesine engel olur. Böylece ağrınızı daha az hissedersiniz.
Sağ kalçadan bacağa vuran ağrısının hissedildiği bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada noktasında oldukça etkili olabilir. Ağrı hissedilen sağ kalçadan bacağa vuran ağrı 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilen bir unsur oluşturabilir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Kemikler, kendiliğinden iyileşme yeteneğine sahiptir ve doğal süreçte kırık bir kemik, uygun koşullar altında kendi kendini onarabilir.
Femur kırıklarının bulguları nelerdir? Femur kırığı durumunda uylukta belirgin şekil bozukluğu, çok şiddetli ağrı, uyluğu oynatamama, bacağı üstüne basamama, kırık bölgesinde şişlik, açık kırık ise açık yara, ayrıca kanamaya bağlı kan kaybı bulguları görülür.
Femur kırığının teşhisi kolaydır. Hasta ayağının üzerine bastığında ağrı mevcutsa veya üzerine basması mümkün değilse, muayene sırasında dokunulduğunda ağrı varsa kırıktan şüphelenilir. Uylukta belirgin şekil bozukluğu, şişlik hatta morarma varsa kırık tanısı koymak kolaydır.
Bir bacağınız dizden bükük, diğeri düz olarak sırtüstü yere uzanın. Düz olan bacağınızı yerden bir karış yüksekliğe kaldırıp bu pozisyonda yaklaşık 10 sn. tutun. Aynı hareketi öbür bacakta da tekrarlayın.
Uyluk kemiğinin topuzunun çürümesi (Femur başının avasküler nekrozu) oldukça, herhangi bir yaşta görülebilen önemli bir kalça rahatsızlığıdır. Çoğu hastada bir sebep olmadan oluşabilmektedir, yani neden net değildir. Bazı hastalarda ise altta yatan bir hormonal veya sistemik bir hastalık vardır.
Uyluk dış yan tarafında yanma hissi, acı söz kunusudur. Bu bölgenin duyusal sinirinin belli bir noktada sıkışması sonucu meydana gelir. Bu sinirin ismi tıp dilinde lateral femoral kutanöz sinirdir. Bu hastalık maralgia parastetika olarak bilinir.
Öncelikle kalça ağrınıza bir kas veya tendon gerginliği, osteoartrit veya tendinit neden olabilir. Bu durumda genellikle asetaminofen gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, ibuprofen veya naproksen gibi nonsteroid antiinflamatuar bir ilaç da rahatlamanızı sağlar.
Kalça ağrısı her zaman ciddi bir sorunu işaret etmez. Bazı durumlarda uzun süre boyunca sabit şekilde oturmaya veya yapılan ters bir harekete bağlı olarak da kalça kemiği ağrısı ortaya çıkabilir. Bu nedenle ağrıların birçoğu herhangi bir tedavi gerektirmeksizin birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir.
Kalça iltihabında, genellikle medikal tedavi yapılarak belirtilerin rahatlaması hedeflenir. Cerrahi dışı tedavilerde ilk olarak güçlü antiinflamatuar ve steroidler içeren iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Ek olarak eklemin hareket açıklığını arttırmak için fizik tedavi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri