Takılırken rahim ağzında bırakılan ipinden tutularak spiral çekilir ve çıkartılır. Bu işlem ağrısızdır. Çok öne yatık veya çok arkaya yatık (antevert, retrovert) ise veya geçirilmiş birden fazla sezeryan mevcut ise çekilme sırasında ağrı hissedilebilir.
Spiralin çıkarılması oldukça kolay ve ağrısız bir işlemdir. Hekiminiz spekulum taktıktan sonra spiralin ipini bir alet yardımıyla tutarak çeker. Ağrısız bir işlemdir. İp görünmüyorsa anestezi altında çıkarılması gerekebilir.
Spiral Nasıl Çıkarılır? Spiralin adet döneminde çıkarılması gerekmektedir. Spiralin acil olarak çıkarılması gerekiyorsa herhangi bir dönemde çıkarılabilir ancak aciliyet teşkil eden bir durum yoksa rahim ağzının açık olduğu adet döneminde çekilmesi tercih edilir. Spiral anestezi gerekmeden çıkarılır.
Eğer çekilme sırasında spiral ipi koparsa ya da öncesinde ip görülemezse anestezi altında küretaj yapılarak çıkarılması gerekir. Çok nadiren küretaj ile çıkmadığı durumlarda histeroskopi yardımı ile çıkarılır. Spiral çıkarıldıktan sonra lekelenme tarzı kanama normaldir.
Bunu parmağınızı vajen içine sokarak, rahim ağzı yakınında ipi hissederek yapabilirsiniz. İpi hissettiğiniz sürece spiral normal pozisyonundadır ve gebe kalma ihtimaliniz çok azdır. Eğer sert plastiği hissederseniz, doğru yerinde değildir. Değiştirmek için hekiminize başvurmalısınız.
İlgili 19 soru bulundu
Spiral kayması genellikle şiddetli bir ağrı ve kanama ile kendini belli eder. Ayrıca nadiren hastalar spiralin ped ya da çamaşıra düştüğünü görebilir. Ancak bazı durumlarda hiçbir belirti vermeyebilir. Bu nedenle spiral kullanan kadınların düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeleri önerilir.
Spiral kaymasının en yaygın nedeni, spiralin doğru bir şekilde yerleştirilememiş olmasıdır. Tam olarak yerleştirilemeyen spiraller zaman içerisinde başka yönlere doğru hareket edilebilir. Bu durumu önlemek için, ilk uygulamadan sonra mutlaka kontrol muayenesi yapılmalıdır.
RİA'ların ortalama %10'u ilk yıl içerisinde kendiliğinden düşebilmektedir. Spiral kullanan kadınların yaklaşık %15'i de genellikle ilk yıl RİA'nın çıkarılmasını talep ederler. Çıkarılma talebinin nedeni, spiralin regl döneminde ağrıya sebep olmasıdır.
Çünkü adet dönemi sırasında rahim ağzı daha açık olduğu için işlem daha kolay gerçekleştirilebilir. Cihazın çıkarılması için spekulum isimli araç rahim ağzını genişletmek için kullanılır. Spiralin ipleri çıkarmayı kolaylaştırmak için hafifçe doktor tarafından çekilir ve cihaz yavaşça rahimden çıkartılır.
Spiralin durumuna göre değişir. Çıkarmadan önce hasta jinekolojik muayene edilir. Herhangi bir sorun yoksa çıkartılır ve tekrar muayene edilir.
Rahim içinde olduğu belirlenen RİA'nın rahim duvarına gömülmüş olma riski yüksek olduğundan çıkarılması gerekir. Bunun için genellikle lokal anesteziyle yapılan ufak bir müdahale yeterli olacaktır. Bu müdahale ile RİA'nın çıkarılamadığı ender durumlarda histeroskopi yöntemi kullnaılması gerekebilir.
Spiral takılması genellikle çok ağrılı ya da sancılı bir işlem değildir, fakat hastanın kendini rahat hissetmesi için hekim tarafından lokal anestezi uygulanabilir. Uygulamanın ardından birkaç gün boyunca regli dönemine benzer kramp ve kanama görülmesi normaldir.
Ülkemizde kullandığımız spirallerin ortalama 5- 10 yıl koruyuculuk süreleri vardır. Spiralle korunan kadınların, spiralin koruyuculuk etkisinden daha uzun süre faydalanabilmeleri için, her yıl rutin kontrollerini yaptırmaları ve varsa spiralle ilgili problemlerini doktorlarıyla paylaşmaları gerekmektedir.
1 hafta cinsel perhiz önerilir. 1 hafta sonraki kontrolden sonra cinsel ilişkiye girilebilir. 3 ay sonra tekrar kontrol edilmelidir. Daha sonra kontroller de en az yılda 1 yapılmalıdır. İlk 1 ay ağır sporlar ve vücudu zorlayıcı hareketler yapılmamalıdır.
Hormonlu spirallerin düzenli kullanımının, kilo üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi bulunmaz. Ancak bazı kişilerin hormonal dengesine bağlı olarak nadir de olsa kilo aldırdığı bilinir.
Spiral ile gebelik olursa, spiral mutlaka çıkarılmalıdır. Hamile kaldığında spiral çıkarılmazsa anne hayatı için tehlikeli olacak düzeyde enfeksiyon olabilir. Su kesesi erken yırtılıp erken doğum kaçınılmaz olur.
spiral ilişki sırasında hissedilmeye başlandıysa, kaymış olma olasılığı yüksektir. Böyle bir durumda ise uzman. bir hekime başvurmak önemlidir.
Spiral çıkarma işlemi
Ultrasonografi aracılığı ile spiralin yeri teyit edilir. Ardından kişi normal jinekolojik muayene masasına yatırılır. Spekulum yerleştirildikten sonra, spiralin ipleri de net bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu iplerden tutularak, spiral çekilir ve çıkartılır.
Histeroskopi operasyonu genellikle 30-40 dakika sürer. İşlem sonrası hastalar yaklaşık 2-4 saat hastanede takip edilirler.
Spiral kullanımı çok nadirde olsa spiral takıldıktan sonra ilk aylarda kasık ağrısına neden olabilir. Endometriozis; bir diğer ismiyle çikolata kisti rahim dışında büyüyen bir dokunun var oluşu nedeniyle kısırlık, ağrılı cinsel ilişki ve şiddetli kasık ağrısı şeklinde belirti gösterebilir.
Eğer regl döneminde uygulandıysa, koruyuculuk hemen başlar. Regl dönemi dışında uygulandıysa, etkin bir koruma sağlaması 1 haftayı bulabilir. Bu süreçte mutlaka ek bir korunma yöntemi kullanmak gerekmektedir.
Bazen rahim, spiral takılması nedeniyle iltihaplanabilir. Rahim iltihaplanırsa, adet döngüsünü değiştirebilir. Örneğin özellikle şiddetli olabilir veya normalden farklı bir zamanda ortaya çıkabilir. Ayrıca midenizin alt kısmında ağrı olabilir veya ateşiniz çıkabilir.
Hormonlu spiral kullanan kişilerde enfeksiyon görülmesi, gebelik sırasında düşük yaşanması, gebelik sürecinde erken doğum olması ve bebek ölümü gibi durumlar yaşanabiliyor. Bunun yanında hormonlu spiraller hiçbir şekilde cinsel yolla bulaşan hastalıkların ortadan kaldırılmasına da engel olmamaktadır.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır. Cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar rahim iltihabı belirtiler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri