Helal balıklar arasında, hamsi, uskumru, lüfer, tuna, sardunya, morina, mezgit, alabalık ve ringa yer almaktadır.
Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve atlas okyanusunda sürüler dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır. Soğuk denizde yaşayanları daha yağlı olduğundan daha da lezzetli olur. Ülkemizde Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'nde yakalananların tadı muhteşemdir.
Çinekop. 15–18 cm arasındaki uzunluğa ulaşan lüfer yavrusudur. Ağırlığı 55-65 gr arasındadır. Avlanması, satılması yasaktır.
Daima suda yaşayan, hayvanlardan balık türündeki her nevi balık yenilebilir. Yeter ki balık cinsi olsun. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı helâldir. Balık gibi suda yaşadığı halde balık cinsine dâhil olmayan pis olan diğer su hayvanları helâl değildir.
Bu şekilde hazırladığınız lüferlerinizi 200 derecedeki fırında 30 – 35 dakika kadar pişirmeniz gerekir. Lüfer Balığı Kılçıklı mıdır? Lüfer balığı, kılçıklı balıklar arasında yer alır.
İlgili 17 soru bulundu
Lüferin soğuk okyanus balıklarının aksine balık balık kokmamasının bir nedeni olasılıkla budur, çocuklar da rahatlıkla ve severek yer. Tek dezavantajı mevsimlik ve avlanma yöntemi nedeniyle de biraz pahalı olmasıdır.
Lüfer Balığı Vitaminleri
B12 yönünden zengin olan lüfer balığı özellikle B12 vitamini eksik olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Diğer yandan lüfer balığı Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri yönünden de oldukça zengindir. Potasyum, fosfor, bakır, çinko ve sodyum yönünden de Lüfer balığı oldukça besleyicidir.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
Hanefi mezhebine göre, deniz ürünlerinden yalnızca balık türleri tüketilebilir. Balık olması kaydıyla, yılan balığı dâhil her türlü balığın tüketilmesine izin verilmiş ancak balık dışındaki deniz ürünlerinin tüketimine ise izin vermemiştir.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Lüfer ısırgan bir balık olduğu için genelde çevresinde başka balık bırakmaz. Lüfer dişli balık, palamudu kaçırıyor.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Yemli yapılan lüfer avlarında en çok tercih edilen yemlerin başında zargana, istavrit ve izmarit gelir. Yemli yapılan balıkçılıkta ise yem ne kadar taze olursa sonuç o kadar başarılı olur.
Lüferin en iyi pişirilme şekli ızgara.
Ustura gibi keskin dişlere sahip olan lüfer, balıkçılar tarafından "dişli" diye de anılır. Hemcinsleri dahil hemen her tür balığa saldırır, parçalar ve yer. Başlıca yemleri zargana, istavrit, kıraça, izmarit, kolyoz ve uskumru vonozları, istrongilos, hamsi, aterina, çamuka ve ilaryadır.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Diyanet İşleri Başkanlığı sitesine göre Şafii mezhebindeki yaygın görüş kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı haricindeki deniz ürünlerinin helal olduğu yönünde. Kısacası ülkede en yaygın olan dinsel inanışa göre deniz ürünü yemek günah olarak nitelendirilmiyor.
Diyanet'ten Deniz Ürünleri Açıklaması | Hangi Deniz Ürünlerini Yemek Haram? - YouTube. Diyanet İşleri Başkanlığı, balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides, kurbağa gibi deniz hayvanlarını yemenin haram olduğunu açıkladı.
Kur'an-ı Kerim'de yer alan onlarca ayette de yazdığı gibi suda yaşayan canlıları yemek insanlar için caizdir. Havyar da bir balık yumurtası olarak helaldir. Dolayısıyla afiyetle yenebilir.
Bu güne kadar zaten hijyenik koşullarda kesilip, paketlenerek tüketiciye ulaşan Norveçli Somon Balığı, “helal sertifikası” ile de hammaddeden mamül aşamasına kadar geçen süreçte temizlik ve sağlık şartlarını yerine getirdiğini bir kez daha tescillemiş oldu. Böylece İslam Aleminin helal gıdalar listesinde yerini aldı.
Mâlikî ve Hanbelî âlimlere göre, deniz hayvanları prensip olarak helaldir. Ancak timsah gibi yırtıcı hayvanlar helal değildir. Şâfiî mezhebinde ise; aslen suda yaşadığı halde karada da yaşayabilen kurbağa, yengeç, kaplumbağa ve su yılanı gibi hayvanlar habis ve zararlı oldukları için helal değildir.
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir (Remlî, Nihâyetu'l-Muhtac, 8/113,150-152).
Ahmet Mithat Efendi mealen İstanbul'u tanıyabilmeniz için lüferi tanımanız gerektiğini söyler. Ahmet Rasim'in şu sözü meşhurdur: “Lüfer sözünü duyup da bir parça olsun dönüp bakmayacak İstanbullu farz edemem”.
Lüfer Tavada Nasıl Pişirilir? Öncelikle lüferi sırtından ayırıp kılçıklarını temizleyin. Balığın filetosunu çıkardıktan sonra, sıvıyağı yapışmaz yüzeyli tavada ısıtın. Filetoyu mısır ununa buladıktan sonra kızgın yağda arkalı önlü olacak şekilde kızartın.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri