Evinizdeki duvarlar -özellikle daha yüksek tavanlara sahipseniz- toz birikmesi için uygun alanlar haline gelebilir. Evinizin geri kalan kısmı kadar temizlenmediklerinden duvarlarda da kolayca toz birikebilir. Birkaç ayda bir nemli bir paspas ya da havlu ile duvarları silmek toplanan tozu azaltmaya yardımcı olur.
Yukarıda belirtilen kaynaklardan çalışma ortamına yayılan toz, hava akımı ile taşınır ve özellikle hava akımı hızının az olduğu yerlerde, tahkimat aralarında, tabanda, galeri aynasında ve tavan boşluklarında birikir.
evimizde toz oluşmasının kaynağı evden eve değişse de genellikle kir, cilt hücreleri veya kumaş lifleridir, ancak kuruyup dökülebilecek herhangi bir şey olabilir. kitaplar, halılar, kilimler, döşemeli mobilyalar, şömineler ve evcil hayvanların tümü toz yüküne katkıda bulunur.
Örtüler sık sık değiştirilmeli, mümkün olan her gün toz alınmalıdır. Uzun süre toza maruz bırakmak temizleme işlemini zorlaştırır. Elektrikli süpürge ile döşeme ve perde tozunu alabilir, yıkama sıklığını azaltarak tozlanmayı engelleyebilirsiniz.
Toz Temizliği
Doğru toz alma yöntemi ile kalıcı bir temizlik mümkün. Mikrofiber toz bezi daha etkili temizlik için tercih ediliyor. Mikrofiber bez, hafif nemli hale gelecek şekilde ıslatılıyor. Bezin özellikleri nemli olması ile birleşince, tozlar temizlik sırasında uçuşmuyor ya da dağılmıyor.
İlgili 30 soru bulundu
Bir hava temizleyicinin ortak özelliği, havayı üniteden geçirmesi ve temiz hava akışı oluşturmak için filtre ortamı aracılığıyla toz, toz akarları, polen ve küf sporları gibi kirleticileri gidermesi veya hapsetmesidir.
İyi bir süpürme işlemi ile evin tozlanması ortalama yüzde 20 oranında azalacaktır. Süpürgenizi su filtreli veya Hepa filtreli seçerek süpürülen tozların makineyi temizlerken ortama dağılmasını engelleyebilirsiniz. Yatak altları ve halı altlarını da süpürerek toz kaynaklarını azaltabilirsiniz.
Suya hiçbir şey karıştırmayın, sadece temiz suyunuzun olması yeterli. Birçok alanın tozunu almak için toz alma suyuna bir şey koymanız gerekmeyecektir. Genellikle bez ve sudan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Yine de içiniz rahat etmiyorsa toz alma suyuna birkaç damla şampuan damlatabilirsiniz.
Haftada en az bir kez yüksek vakumlu veya HEPA filtreli bir elektrik süpürgesi ile tüm odayı temizleyin. Temizlik sırasında alerjik birey odada bulunmamalı, temizlik sonrası hafif nemli bir bezle eşyaların tozu alınmalıdır. Elektrik süpürgesi ile ev tozu akarı alerjenleri uzaklaştırılabilir.
“Yukarıdan aşağıya” kuralı, ev temizliğinin ve toz almanın ilk püf noktalarından biridir. Bir yüzeyi temizlerken de önce köşelerden geçerek daireler çizmek ve ortaya gelmek de iyi bir fikirdir. Böylece tozu alınmamış hiçbir nokta kalmadığından emin olursunuz.
Toz önleyici spreyi kullanmak için, bir sprey şişesine eşit miktarda sirke ve zeytinyağı ekleyin. Sonra birkaç damla sabun ekleyin ve iyice çalkalayın. Spreyi temizlemek istediğiniz yüzeye püskürtün ve yumuşak bir bezle silin. Sprey, tozu uzak tutan ince bir tabaka bırakacaktır.
Süpürgeden önce toz alırsak sonrasında tekrardan yerlerle uğraşmak zorunda kalmayız. Hızlıca toz almanın sırrı ise tozları oradan oraya sürüklemeden yapısında hapseden ve geride hav, iz, leke bırakmayan mikrofiber bez kullanmaktır.
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
Toksik Tozlar: Karaciğer, böbrek, mide ve bağırsaklar, sinir sistemi, solunum ve kan yapıcı organlar gibi çeşitli organlarda akut/kronik zehir etkisi yapan tozlardır.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Evinizi tozdan uzak tutmak için tavsiyemiz, tavan vantilatörü ve döşeme gibi ulaşılması kolay alanlar için en az ayda bir kez iyi şekilde toz alınmasıdır. Yüksek pencereler ve tavanlar, resim çerçeveleri ve raflar gibi küçük eşyaların ise her üç ila altı ayda bir tozu mutlaka alınmalıdır.
Evin devamlı tozlanmasından evde bulunan mefruşat da belli oranda sorumludur. Bu nedenle evde bulunan nevresim, çarşaf, koltuk kılıfı, paspaslar, perdeler ya da kıyafetler yıkanmadan uzun süre bekletilirse üzerlerinde bolca toz birikir.
Saç, gün boyu, kireç, sigara dumanı, yağmur ve hava kirliliği yüzünden tozlanıp kirlenir. Bir de bunlara uzun süreli güneşlenme, sıcak kurutma, perma ve boya gibi etkenler eklenince saçın yapısında değişiklikler oluşmaya başlar. Su ve sebum yetersizleşir. Korunmasız kalan saç parlaklığını kaybeder ve donuklaşır.
Pencerelerde kullanılabilen duble plise sineklik modeli sistem olarak yatay olarak kullanılır ve evinize şıklık kazandırır. Rahat kullanımı ile birlikte katlanabilen duble plise sineklikler toz tutmaz ve bu sayede temizlik için zorlanmanıza gerek kalmaz.
Evinizdeki havanın temiz olduğundan emin olmak için havayı temizleyen bitkiler kullanmak, odayı nemlendirmek için buhar makinesi bulundurmak, hava temizleme cihazı kullanmak gibi yöntemlerin yanı sıra ozonla dezenfeksiyon gibi profesyonel yöntemlerden de faydalanabilirsiniz.
Aloe vera, bambu palmiye, kasımpatı, benjamin, gerbera, deve tabanı, İngiliz sarmaşığı, büyük flamingo çiçeği, altın sarısı şeritli ejder kanı, salon eğreltisi, yelken çiçeği, açelya, beşparmak, kraton bitkisi ve peru mumu odanın havasını etkili bir biçimde temizliyor.
Bir hava temizleyici, ofis veya ev gibi bir binadaki havanın kalitesini artırmak için havayı "arındırmak" veya temizlemek üzere tasarlanmıştır. Havayı çeker ve bir fan ve bir filtre kullanarak toz, evcil hayvan tüyü ve polen gibi kirletici partikülleri yakalar ve fan daha sonra temiz havayı odaya yeniden dolaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri