Uyuz tedavisi için birçok seçenek mevcuttur. Ancak, en yaygın tedavi yöntemi
Permetrin içeren krem ve losyonlar
El ve ayak tırnakları altına kulak pamuğu veya diş fırçasıyla uygulanabilir. İlaçlar 1 hafta veya doktorunuzun önerdiği gün sayısı sonrası mutlaka tekrarlanmalıdır. Bunun nedeni yumurta halindeki uyuz akarları ilaçtan etkilenmezler. Eğer 2.
Uyuzda antiparaziter tedavi ile uyuz böcekleri (akarlar) ve yumurtaları gitse de kaşıntı hemen kesilmez. Derideki duyarlanma (alerji) bir süre daha devam eder ve kaşıntıların tamamen geçmesi 2-4 haftayı bulabilir.
Uyuz ilaçları doğru şekilde uygulanan kişilerde kaşıntının tedaviden sonra devam etmesi hastalık ile karıştırılmamalıdır. Başarılı tedavilerden sonra kaşıntı bir ay daha devam edebileceği unutulmamalıdır. Uyuz ilaçlarının gereksiz yere fazla sürülmesi deride tahrişe ve kaşıntının devam etmesine neden olabilmektedir.
Permethrin %1 ve 5 krem, losyon ve şampuan (Zalvor, Kwellada, Nix): Toksisitesi az, sarkopta etkisi güçlüdür. İlaç, akşam bir duştan sonra baş hariç bütün vücuda kaşınmayan yerler dahil uygulanır, çıkarılan giysiler tekrar giyilir, 7-8 saat sonra yeniden duş alınır. Yeni giysiler giyilir.
İlgili 32 soru bulundu
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Uyuz Tedavisi
Permetrin krem (%5'lik) boyundan aşağıya tüm vucuda sürülür. 8-14 saat sonra yıkanır. Lindan %1'lik losyon, boyundan aşağıya tüm vücuda sürülür. 8 saat sonra yıkanılır. Cinsel eşler ve evde yakın temas içinde olan bireyler de tedavi edilmelidir.
Krem en az 8 saat vücuda kalmalı, örneğin gece boyunca. Sonra kremi sabunla yıkayın. Temiz giysiler giyin. Tedaviyi bir hafta sonra tekrarlayınız.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon vücut üzerinde 8 - 14 saat bekletilir ve sonrasında yıkanılır. Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer.
Uyuz tedavisi, uygun şekilde uygulandığında genellikle birkaç gün içinde semptomların hızla hafiflemesine yol açar. Ancak, enfeksiyonun şiddeti, kişinin bağışıklık sistemi durumuna ve tedaviye başlama süresine bağlı olarak tam iyileşme birkaç hafta sürebilir.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
Bir hafta arayla toplamda 4 defa uygulanır. Hastalığın önlenmesi ve kontrolü için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de aynı zamanda tedaviye alınması son derece önemlidir. Özellikle aile bireylerinin kaşıntısının olup olmamasına bakılmaksızın mutlaka birlikte tedavi olması gerekir.
Uzmanlar, semptomları baskılayıcı uyuz kremi ve hijyeni sağlamak için temizleyici losyonlar önerebilmektedir. Bununla birlikte hastalığın semptomlarını azaltmak ve kısa sürede iyileşmek amacıyla evde bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Uyuzda sirke tedavisi en sık uygulanan bitkisel tedavi yöntemidir.
KREM-LOSYON (PERMETRİN) KULLANIMI
Boyun, ense, avuç içi ve ayak tabanı dahil tüm vücuda sürünüz. Losyonu sürerken, parmak ve ayak parmakları arası bölgeye (parmak ve ayak tırnakların altı dahi), el bilekleri, dirsekleri, koltuk altı, dış genital organları ve kalçaya özellikle itina gösteriniz.
METRİN boyun, yüz, kulaklar ve saçlı deride dahil olmak üzere tüm vücuda uygulanır. El ve ayak parmak araları, el bilekleri, koltuk altı, dış genital organlar, kalçalar, el ve ayak tırnaklarının altlarına iyice sürülmesine özen gösterilmelidir. Losyon yalanabileceğinden ağız çevresine ve göz çevresine sürülmemelidir.
Kremi en az 8 saat süreyle cildinizde bırakınız, örneğin geceleri. Kremi uyguladıktan sonra cildinizi güzel- ce su ile yıkayıp kurulayınız. Tüm vücuda kremi sürünüz, şayet yüz ve baş gibi bölgelerde de uyuz (Scabies) varsa oralara da sürülmelidir, aksi takdir- de bu bölgeleri hariç tutabilirsiniz.
Hastaların yaklaşık %90'ında uyuz enfestasyonu kremin tek bir uygulamasıyla giderilir. Eğer var olan lezyonlarda iyileşme belirtisi yoksa veya yeni lezyonlar oluşursa, ikinci bir uygulama 7 günden önce olmamak üzere yapılabilir.
DİRENÇLİ UYUZDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Uyuz kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de kaşıntıya bakılmaksızın mutlaka aynı zamanda tedavi Ellere her yıkamadan sonra tekrar ilaçlanması önerilmektedir. Kaşıntı çok şiddetli ise hastaya oral antihistaminikler yararlıdır.
Ayrıca, aloe vera, cildi nemlendirir ve uyuza neden olan parazitlerin ölümüne yardımcı olabilir. Buhar banyosu: Buhar banyosu, cildi nemlendirir ve kaşıntıyı hafifletir. Ayrıca, uyuza neden olan parazitleri öldürmeye yardımcı olabilir.
Uyuz paraziti, eşyalar üzerinde 2-4 gün boyunca yaşayabilir.
Temizlik için yüksek sıcaklıkta (60°C ve üzeri) yıkama yapmalısınız. Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur. Doğru çamaşır yıkama ürünleri ve deterjan eklemek ve normal bir yıkama programı kullanmak da önemlidir. Temizlik sonrasında, uyuzlu kıyafetleri güneşte kurutmanız önerilir.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Uyuz tedavisi genellikle 1-2 hafta içinde sonuç verir. Ancak kaşıntı ve döküntüler bazen daha uzun sürebilir. Uyuz nasıl önlenir? Uyuzun önlenmesi için, enfekte kişilerle temasın önlenmesi önemlidir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri