Ev yangınlarının nedenleri çeşitlidir. Ancak evde yangın çıkma sebebi olarak en fazla rastlanan konular: Elektrik kontağı, yüksek voltaj, kısa devre gibi tesisat şeklinde özetlenebilir.
Elektrik yangınlarının söndürülmesi için kullanılması gereken söndürücü karbondioksitli söndürücülerdir. Elektrik yangınlarına itfaiye gelmeden önce mutlaka bu söndürücüler ile müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde yangınlar büyüyerek çok daha fazla şiddetlenebilir.
BİNA eskiyse ve elektrik donanımında aksama varsa ve kiracı bu durumu mal sahibine bildirdiği halde bir şey yapılmadıysa o zaman ev sahibi sorumludur. Ancak şu anda konutlarda yangın tüpü bulundurmak zorunlu değil. Sözkonusu olayla ilgili bu davada ev sahibine ceza verilemez.
Yangın, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan yanma reaksiyonlarının neden olduğu doğal afettir. Yangınların oluştukları coğrafî alanda maddi hasarlara neden olmasından ziyade, orada yaşayan canlılar ve ekolojik denge üzerinde de büyük derece olumsuz etkileri vardır.
İlgili 15 soru bulundu
Yanmanın meydana gelebilmesi için yangın üçgeni olarak adlandırılan üç ana şartın olması şarttır. Yani yanma olayı için üç ana unsurun belirli oranlarda bir araya gelmesi gerekir. Yeterli derecede ısı, yeterli oksijen ve yanıcı madde yangının üçgenini oluşturur.
110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb.) bildirilmelidir. İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
Yapısal bakımdan yangından korunmak için; binalarda yanmaz ya da yanması kolay olmayan malzemeler tercih edilmelidir, yangın bölümleri oluşturulmalıdır, kısa yangın çıkışı noktaları oluşturulmalıdır, yangın merdiveni ve yangın tüpleri ne olursa olsun yapı bünyesinde yangın felaketine karşı hazır bulunmalıdır.
Günlük hayatı bizim için kolaylaştıran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alınmadığında veya hatalı kullanım halinde elektrik çarpmaları ile insan hayatının sonlanmasına, ısınma ve kısa devre ile işletmelerde ya da evlerde yangınların çıkmasına neden olabilir.
Kablolardan aşırı akım geçmesi, kompresörün aşırı ısınması, aydınlatma ve kontrol elemanları gibi yerleşik cihazların bo- zulması veya aşırı ısınması ile bir yangın başlayabilmektedir. Buzdolabı içinde belirli bir voltajda bir ampul bulunur ve kablo bağlantılarında ısınma nedeniyle yangın çıkabilir.
Vücut yanlış beslenme sonucunda bir kez enflamasyona hazır hale geldiğinden içimizdeki yangını başlatmak için bir kıvılcım yeterli olabiliyor. Bu kıvılcım genellikle bir enfeksiyon, sigara, alkol, stres, alerjiler, uykusuzluk, aşırı bedensel yorgunluk ve gıda duyarlılıkları gibi çevresel streslerden kaynaklanıyor.
Yanma olayının oluşabilmesi için yanıcı madde, ısı ve oksijenin bir arada olması gerekir. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. Yanıcı madde ile oksijen birleşirse; yanma olmaz. Yanıcı madde ile ısı birleşirse; yanma olmaz.
Yanmanın bütün belirtileri ile oluştuğu bir olaydır. Yanmanın belirtileri Alev, Isı, Işık ve korlaşmadır.Bazı maddeler, katı halden önce sıvı hale daha sonrada buhar veya gaz haline geçerek yanarlar. (Örneğin: Parafin, mum gibi)Bazıları ise, doğrudan yanabilir ve buhar çıkarırlar.
Sıcaklık 90 dakika sonra yaklaşık 1000 ºC ve üç saat sonra yaklaşık 1100 ºC'ye ulaşır. Yangınlarda, belirtilen sıcaklıklardan daha düşük veya özel durumlarda daha yüksek sıcaklıklar görülebilir. Bazı yangınlarda sıcaklığın 1500 ºC ila 1700 ºC'ye çıktığı olmuştur.
120ºC sıcaklığa 15 dakika, 143ºC sıcaklığa 5 dakika, 177°C sıcaklığa ise sadece 1 dakika dayanabilir. Bunun için yangınlarda ilk dakikalar, hatta saniyeler çok önemlidir.
Söndürme Ekibi
Yangın dolabı ve tüplerinin kontrolünü sağlar, Küçük yangınlara yangın yerindeki mevcut yangın söndürme malzeme, gereç ve söndürme cihazlarını en iyi şeklide ve zamanda kullanmak suretiyle ilk müdahaleyi yapar.
Mayıs ayında başlayan ve kasım ayında sona eren orman yangını sezonu, küresel ısınma sonucu yağışların azalması ve hava sıcaklığındaki artış nedeniyle tüm yıla yayıldı.
Elektrik yangınları için yangın söndürücü olarak karbondioksit söndürücüler kullanılmaktadır. Söndürme işlemi sırasında suyun kullanılmaması gerekmektedir. Aksi halde suyun iletken özelliği sebebiyle çarpılma durumu meydana gelebilmektedir.
Kagir yapı türünde, yangın ısısının etkisi ile yapı gövdesi gevşeyebilir. Bina içinde yangın varsa duvarların iç kısmında gevşeme olur ve bu da çökme- lere neden olur. Bu durumda, hacim genişlemesi ve yapı gevşemesi beraber etki yapar. Duvarlar yeterli desteğe sahip değil ve çok inceyse, çökmeler daha sık gö- rülür.
Başlangıç evresinde yangın ortamındaki Oksijen yeterli fakat ısı yetersiz olduğu için eksik yanma meydana gelir. Bu yüzden yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı tavana yükselir. Tavana yakın yerlerde biriken sıcak gazlar oksijen ve sıcaklık oranını bulduklarında kısa süreli olarak alev dili şeklinde yanarlar.
Başlangıç Safhasında: Alev Dili Tehlikesi (Flame-over); Yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı yükselip dolaşırlarken, uygun oksijen + sıcaklık oranını buldukları yerde kısa süreli olarak alev dili şeklinde yanıyorlar (Flame-over).
A-Sınıfı yangınları söndürmek için; Genellikle tazyikli veya jet halinde su kullanılmakla birlikte kuru kimyasal yangın söndürme tozlu cihazlar da kullanılmaktadır. B-Sınıfı yangınları söndürmek için; Su sisi, köpük, CO2 veya kimyasal tozlu yangın söndürme cihazı kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri