Yoğunlaşma nedeniyle oluşan nem Su buharı, pişirme, banyo gibi faaliyetlerle üretilir ve iç mekanda çamaşır kurutma, yanlış bitkilendirme gibi faktörlerle de güçlenir. Ayrıca ev yeterince iyi havalandırılmıyorsa ve duvarların sıcaklığı çevre sıcaklığından düşükse de yoğunlaşma meydana gelecektir.
Yoğuşma; havanın içindeki su buharının, ortam sıcaklığı ve bağıl nem miktarına bağlı olan terleme sıcaklığından daha düşük sıcaklıktaki bir yüzeye temas etmesi sonucu gaz halinden sıvı hale geçmesidir.
Yapı malzemelerinde ortaya çıkan yoğuşma olayı; hava ile temas eden yapı malzemesi yüzey sıcaklığının, havanın çiğ noktası sıcaklığının altında olması durumunda gerçekleşir.
Ortamda bulunan nem %70 üzerine çıktığı zaman duvarlar devreye girerek ortamdaki nemi içerisine çekiyor ve %40'a kadar nem düşüşü sağlanıyor. Ortamdaki nem %40 ve altına düştüğü zaman ise nefes alan duvarlar çektiği nemi geri salarak kullanıldığı alanda küf, bakteri oluşumunu en aza indirgeyerek engelliyor.
Isı yalıtımı ve nefes alma özelliği sayesinde duvarlarda kondenzasyon (yoğuşma), rutubet sorunlarına neden olmaz.
İlgili 30 soru bulundu
Yoğuşmalı kombilerde ise buharlaşma ısısı kullanılabildiği için bu ısıdan faydalanılmış olur. Yoğuşmalı kombiler ayrıca yoğuşmasız kombilere kıyasla daha az enerji harcar. Verimliliği yüksek olan yoğuşmalı kombi modelleri, maksimum tasarruf sağladığı için önemli bir yere sahip bulunur.
İç mekanlarda nemlenme sorunu genelde üç ana nedenden meydana gelir; yoğunlaşma, sızıntı ve kapilarite. Bu üç ana nedenle baş etmek için farklı çözümlere ihtiyaç duysanız da en önemli silahınız ısı ve su yalıtımı olacaktır.
Plastik boyanın mat ve pürüzlü bir görüntüsü vardır ancak nefes alabilme ve ekonomik özelliklerinden dolayı tercih edilir.
Tavanların ve duvar yüzeylerinin nemli kalması, farklı noktalardaki tesisatlardan gelebilen sızıntılar, yalıtım eksiklikleri gibi sebeplerle meydana gelebildiği gibi ortamdaki sıcaklık değişimleri nedeniyle duvarların terleme yapması sonucunda küf sorunu ortaya çıkabilir.
Yoğuşma olmaması için gerekli minimum yalıtım kalınlığı doğru hesaplanmalı, Su buharı difüzyon direnç katsayısı yeteri kadar yüksek olmalı, Yalıtım ısı köprüleri oluşmamalı ve sızdırmazlık uygulamaları doğru yapılmalıdır.
Isı yalıtımlı duvar kağıdı kullanımı ile duvardan gelen soğukta azalma yaşamak mümkün. %80 oranda ısı yalıtımı sağlayan, hem duvar boyası hem duvar kağıdı olma özelliklerini içerisinde barından Ventrawall ile artık çok kolay bir şekilde duvardan gelen soğuk hava sorununu çözebilirsiniz.
Duvarınızın terleme nedeni tamamen dış duvarınızda ısı izolasyonunun bulunmamasıdır. Gerçek çözüm, dışarıdan ısı izolasyonlu dış cephe kaplaması yaptırmaktır.
Binalarda yoğuşma, su buharının yoğunlaşması sonucu oluşan bir durumdur. Bu genellikle, sıcak ve nemli havanın soğuk bir yüzeyle temas etmesi sonucu meydana gelir. Sıcak havanın soğuk bir yüzeyle temas ettiğinde, havadaki su buharı yoğunlaşarak sıvı hale dönüşür ve bu duruma yoğuşma denir.
Yoğuşma ve yoğunlaşma aynı şey midir? yoğuşma gazın sıvı hale geçmesi yoğunlaşma tanecik sıklığının artmasıdır yoğuşan madde dahada yoğulaşır. yoğuşma bir hal dir. İkisinin farklı kullanıldığı bir durumla karşılaşmadım. Faz değişikliği olarak ikisi de aynı şeyi açıklar.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Boya dumanı olan bir odada uyumak ne tavsiye edilir ne de güvenlidir. Çoğu boya, potansiyel olarak zararlı olan uçucu organik bileşikler (VOC'ler) içerir. Boya dumanına maruz kalmak baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, tahriş ve nefes almada zorluk gibi yan etkilere neden olabilir.
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir. Alveollerin iç kısmının nemli tutulması solunumu kolaylaştırmaktadır.
Çünkü bazı bitki türleri bulunduğu alanın nemini dengeleme özelliğine sahiptir. Bu özellikteki bitki çeşitlerini tercih ederek evinizin nem dengesini koruyabilirsiniz. Oda nemi azaltma özelliğine sahip olan bitki çeşitleri arasında İngiliz sarmaşığı, barış zambağı, kurdele bitkisi ve hava karanfili türleri öne çıkıyor.
Evin atmosferindeki sıcaklık farkı ile havadaki su buharı suya dönüşür. Evdeki yüksek nem, düşük neme neden olur. Nemin ana sebebi sıcaklık farkıdır. Sıcaklık farkı, esas olarak binaların yapımındaki hatalardan kaynaklanır ve uygun şekilde yalıtılmamış binalarda genellikle rutubet sorunları yaşanır.
Evinizdeki tüm mekanların gün içinde mutlaka havalandırılmış olması gerekir. Havalandırma sayesinde odanın kuruyan havasıyla nem dengesi sağlanır. Yaz aylarında nemin yüksek seviyede olduğu günlerde, gündüz saatleri çok sık havalandırmak yerine, gece havalandırmak daha faydalı olabilir.
Rutubet sonucunda odanın içinde mikroplar ve zararlı bakteriler oluşabilir. Rutubet romatizma hastalığını da tetikler. Rutubetli bir oda eklem ağrıları çekmenize, halsiz ve yorgun düşmenize neden olabilir. Ayrıca rutubet çoğu insanda uyku sorununa da neden olur.
Bu durumda rutubetli duvar nasıl kurutulur sorusuna cevap olarak havalandırma yöntemi düşünülebilir. Kış aylarında bile günde iki ya da üç kere kısa aralıklar pencerelerin açılması gerekmektedir. Sonbahar aylarında bu süre biraz daha uzatılmalıdır. Yaz aylarında ise uzun süre pencereler açık kalarak ev hava almalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri