Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir. Evdeki Hesap Çarşıya Uymaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Herhangi bir konu hakkında önceden yapmış olduğumuz tasarılar, her zaman istediğimiz gibi sonuçlanmayabilir ve yolunda gitmeyebilir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "evdeki hesap çarşıya uymaz" atasözünün anlamı; "Planlanan durumlar her zaman istenildiği gibi olmayabilir" şeklindedir. Çarşıda ya da pazarda, evde planlanan durumlar geçerli olmayabilir.
Ev Alma Komşu Al Atasözünün Kısaca Açıklaması ve Örnek Cümle
Eğer ev alırken çevredeki komşular iyi ise, bu durum satın alınan evden çok daha büyük bir fayda sağlar. Ancak eğer komşular kötü ise, o zaman o evde rahat bile oturulamaz.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
İlgili 23 soru bulundu
cevap; Evde ki hesap çarşıya uymaz. Cümlesindeki hataları dûzelteceğim.
"Evdeki" kelimesi bu şekilde birleşik yazılır. "ev de ki" şeklinde ayrı yazılamaz. Çünkü ev köküne gelen -de ve -ki ektir ve birleşik yazılır. Kelimeye birleşik yazılan -de -da "Bulunma hal eki" olduğundan bir çekim ekidir ve bu yüzden kelimeye birleşik yazılır.
O kelimenin bitişik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı internet üzerinden de araştırılmaktadır. Su Çiçeği Nasıl Yazılır? Bu kelime grubunun doğru yazımı, 'Su çiçeği' şeklinde ayrı halidir.
Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre yarınki kelimesinin doğru yazılışı bitişik olmalıdır. Türk Dil Kurumu sözlüklerine göre kelimenin doğru yazılışı ''yarınki'' şeklinde olmalıdır. Buna örnek şu şekilde verilebilir. - Yarınki sınav tüm sınavlardan daha önemli.
Ev kelimesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: aşevi, bakımevi, basımevi, doğumevi, gözlemevi, huzurevi, kahveevi, konukevi, orduevi, öğretmenevi, polisevi, yayınevi vb.
Bağlaç olan -ki eki belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki gibi kelimelerle bitişik olarak yazılır. Bunlar kalıplaşmış olan kelimeler olarak bilinmektedir. Bağlaç oldukları halde ayrı yazılmazlar. Ki bağlacının genel görevi farklı ögelerin birbirine bağlanması olarak ifade edilebilir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Yazımı karıştırılabilen -ki eki bazı durumlarda ayrı yazılarak bir yazım yanlışına yol açabilmektedir. Evdeki kedileri almaya geldi. Cümlesinde bulunan -ki ekinin kelimeye birleşik olarak yazılması gerekmektedir. Türkçe de iki farklı ek bulunmaktadır.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
Doğru kullanımı kızevi şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumuna göre bu sözcüğün “baş parmak” şeklindeki yazımı doğru değildir. Kelimelerin yazımında çelişkiye düşüldüğünde TDK yazım kılavuzu devreye girmektedir. Bu bilgiler doğrultusunda başparmak doğru yazılışı şu şekildedir: Başparmak (doğru kullanım)
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Hâlbuki TDK'ye Göre Doğru Yazılışı
Kelimenin doğru yazımında birleşik yazımı doğru kullanımdır. Ki eki bu kelimeye birleşik olarak kullanıldığında doğru kullanılan yeni kelime elde edilir.
Öyle ki sözcüğünün ekindeki "ki" bağlaç değildir. Bu nedenle de öyle sözcüğünden ayrı yazılması gerekmektedir. Yani doğru yazım şekli "öyle ki " olmalıdır.
Ilk harflerinden meydana getirilen kodlama doğrultusunda sombahçem olarak bilinen bu kalıplaşmış ifadeler, "eğer ki" kalıbının farklı yazılması ve bu kalıplaşmış ifadelere "illaki" ifadesinin eklenmesi ile simbohçam halini almıştır.
Cevap ↓ Simbohçam ''ki''nin yazımı ile ilgili bir kodlamadır. Bağlaç olan ''ki'' ayrı yazılır. Bu kelimelerdeki ''ki'' ler bağlaç oldukları halde bitişik yazılır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
TDK'YE GÖRE KARGABURNU NASIL YAZILIR? Alet ve eşya adları birleşik yazılır: balıkgözü (halka), deveboynu (boru), domuztırnağı (kanca), horozayağı (burgu), kargaburnu (alet), kedigözü (lamba), leylekgagası (alet), sıçankuyruğu (törpü), gagaburun (gemi), kancabaş (kayık), adayavrusu (tekne) vb.
Kuruyemiş sözcüğü için de gerekli araştırmaları yapmış ve günlük hayatta yapılan yanlışlığa bir son getirmiştir. Kelimenin doğru yazımı TDK'ye göre birleşik olarak yazılan şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri