Karbonatın üzerine biraz sirke dökün ve birkaç saniye köpürmesini bekleyip temiz bir bezle sıvının üzerine bastırın. Alan temiz göründüğünde kokuyu giderme vakti gelmiştir. Birkaç yemek kaşığı hidrojen peroksit ve birkaç damla bulaşık deterjanı kullanarak kendiniz evde bir evcil hayvan koku giderici hazırlayın.
Kedileriniz evinizin duvarlarına ve zeminlerine idrarını yapmış olabilir. Bu bölgelerden, idrar kokusunu gidermek için su ve sirkeyi karıştırarak, duvarlarda ve zeminlerde kullanabilirsiniz.
Kirli alanı sirke çözeltisi ile fırçala.
Sert bir fırça kullan ve kirli alan tamamen ıslanana kadar sirkeli su karışımı ile fırçayı iyice sürt. Sirke, kedinin idrarındaki amonyak kokusunu yok edecektir.
Çamaşır Suyu
Siz temizlik yaparken kedinizin merakla gelip çamaşır suyunu kokladığını görmüşsünüzdür. Nedeni tam olarak bilinmese de kediler çamaşır suyu kokusuna ilgi duyarlar. Belki de çamaşır suyu içindeki klor kedilere çekici geliyordur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise çamaşır suyunun zehirli olduğudur.
İlgili 28 soru bulundu
Lavanta, sardunya ve okaliptüs
Aynı şekilde sardunya ve okaliptüs bitkileri de kedilerin sevmediği bir koku yayarlar. Kadife çiçeği, petunya ve yaprak güzeli de kedilerin kokusundan hoşlanmadığı çiçeklerdir.
Kediler nane kokusuna bayılırken limon, portakal, mandalina, turunç ve greyfurt gibi narenciye kokularından deyim yerindeyse nefret ederler.
Dişi Kedilerin Koku Bırakması
Dişi kediler genellikle yer işaretlemek için koku bırakır. Bazen tüm patili dostlarınız eve yeni bir arkadaş geldiğinde strese girebilir ve evin ona ait olduğunu belirtmek ister.
Sirke ile Kedi Piresi Temizliği Yapmak
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Kedi kovucular sayesinde kediler yaşam alanlarından doğru şekilde uzaklaştırılabiliyor. Temel olarak ses ve koku olarak etki gösteren kedi kovucular kedilerin hassas şekilde duyma ve koku alma yeteneklerinden yola çıkılarak tasarlanıyor. Kedi kovucular cihaz şeklinde ya da granül, jel, sprey formunda olabiliyor.
Koltuğunuzun üzerine yarım bardak ılık su ile aynı miktarda sirke karışımı hazırlayarak, dökmelisiniz. 3 ile 5 dakika bekleme süresi sonucunda ilgili bölgeyi temizleyebilirsiniz. Diğer bir alternatif olarak karbonatın gücünden faydalanabilirsiniz.
Erkek kediler erişkinliğe erdiğinde kısırlaştırılmadıkları sürece sürekli olarak koku bırakma davranışı sergilerler. Bırakılan bu koku alışık olduğumuz idrar kokusundan farklıdır. Bunun yanı sıra hormon salgılayan bezlerde ortaya çıkan sorunlar da kedinizin idrarında kötü kokuya sebep olabilir.
Kediler tuvaletlerini yaparken tehdit edildiklerini hissederlerse bunu yapmaktan vazgeçebilirler. Başka bir kedi veya herhangi bir gürültü onlar için tehdit unsuru oluşturabilir. Bu sebeple korku veya kaygıdan dolayı tuvaletleri kendi kedi kum kapları dışında evin başka bir yerine yapabilirler.
Ozon gazı, en güçlü koku giderici olarak evinizdeki istenmeyen kokulara çözüm sağlayacaktır. Evlerde kullanıma uygun olarak geliştirilen ev tipi ozon jeneratörleri ile evcil hayvan kokusu hızlı ve pratik bir şekilde giderilebiliyor. Kötü koku kaynakları giderildiği için evde ferah ve temiz bir hava oluşuyor.
Karbonat ile Koku Sorununa Çözüm
Eğer kedi kumunun kokuyu istediğiniz kadar absorbe etmediğini düşünüyorsanız kedi tuvaletinin yakınlarında ağzı açık bir kapta karbonat bulundurabilir ya da kedi kumuna düzenli olarak karbonat serpebilirsiniz.
Kedi parfümleri, kedilerin taze, canlı ve temiz kokmasını sağlayan doğal esanslar kullanılarak üretilir. Yavru kedilerde, yetişkin kedilerde ya da yaşlı kedilerde kullanılabilen parfüm, direkt olarak kedinin üzerine sıkılabildiği gibi kedi tuvaleti ya da kedi kafesi alanlarına da püskürtülebilir.
Bunun yanı sıra farklı amaçlar için kullanılabilen sirke kokusu da kedilerin pek hoşlanmadığı kokular arasında yer alır.
Kedi kabındaki kumu durumuna göre 30 güne kadar kullanabilirsiniz. Ayrıca şu metodları da deneyebilirsiniz. Kabı sirke ile temizleyebilirsiniz. 1' 10 oranında sirkeli su karışımı ile kabı silin ve 5 dk bekletin. 5 dk sonra kabı durulayın.
Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Bir kedi, yalnızca başka kedilere orada olduğunu bildirmek için değil, bölgesini alışık olduğu kendi kokusuyla 'döşeyerek' güvende hissetmek için de koku bırakmaktadır. Kısırlaştırılmamış kedilerde, idrar yalnızca kedinin varlığının değil, durumunun da işaretidir.
Kedilerde çiş sorununun en yaygın nedeni kum kaplarını sevmemeleridir. Eğer kediniz her yere işiyorsa ve bir sağlık sorunu yoksa, kum kabı meselesine odaklanmanız gerekir. Kedinizin kum kabını mümkün olan en iyi seviyede temiz tutmaya çalışın. Büyük ve üstü açık bir kum kabı kedilere her zaman daha cazip gelir.
Kediler Ne Zaman Koku Bırakırlar? Kedilerin koku bırakma zamanları, diğer kedilere işaret verme eğilimine girdikleri zamanlardır. Özellikle kızgınlık dönemlerinden koku bırakma alışkanlığı yüksek oranda hem erkek hem de dişi kedilerde ortaya çıkar. Bu durum özellikle kapalı alanlarda koku bırakma alışkanlığına dönüşür.
Bu sorun çözülene kadar yapabileceğiniz tek şey, başka bir yere fazladan bir kum kabı yerleştirmek ve kedinizi de onu kullanmaya teşvik etmektir. Ekstra kum kabı diğer kum kabından daha uzak bir yerde olabilir. Böylece kedinizin beklenmedik yerlere idrarını yapmasının da önemli ölçüde önüne geçebilirsiniz.
Kediler, kokulara karşı insanlardan daha hassastır, o yüzden turunçgiller ve lavanta gibi güçlü kokuları olan esansiyel yağlar, onları kaçırmayı sağlayabilir. İstersen limon, yabani portakal ve lavanta yerine misket limonu, nane ve/veya okaliptüs kullanabilirsin.
Kediler Kalabalık Ortamdan ve Yüksek Seslerden Nefret Eder
Kediler kargaşayı, kavgayı, gürültüyü ve kalabalık ortamları sevmez ve hoşlanmazlar. Eve misafir geldiğinde, ortam kalabalıklaştığında tedirgin olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri