Belirli önerme tümel ve tikel olmak üzere ikiye ayrılır. Eğer hüküm konunun tamamına yüklenirse “tümel önerme” olarak isimlendirilir; “Bütün insanlar canlıdır” gibi. Eğer hüküm konun bir kısmına yüklenirse “tikel önerme” olarak isimlendirilir; “Bazı canlılar insandır” gibi.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Tümel, tekil ve tikel kavramlar: Eğer bir kavram bir sınıfın tümüne işaret ediyorsa tümel, sadece bir elemanına işaret ediyorsa tekil kavram adı verilir. Örneğin şehir kavramı tümel iken, İstanbul tekildir. Kavramlar tek başlarına ele alındıkları zaman tümel ya da tekil olabilirler.
Bir bütünü oluşturan parçaların her birine tikel denir. Tekil kavramlar ve olgularla yapılan önermeler ise tikel önerme olarak adlandırılır. Örneğin: ''Bazı insanlar doğuştan yeteneklidir'' önermesi tüm insanları kapsamadığı için bu önerme tümel değil tikel olarak nitelendirilir.
tikel önerme ne demek? Konunun kapsamına giren bütün bireyler için değil de bazıları için belli bir şey bildiren önerme, tümel önerme karşıtı.
İlgili 40 soru bulundu
Tikel olumlu (I): “Bazı insanlar kâtiptir”, “Bazı canlılar insandır”, “Bazı insanlar âlimdir”, “Bazı cisimler durağandır” gibi önermeler tikel olumludur. Tikel olumsuz (O): “Bütün insanlar kâtip değildir” veya “Bazı insanlar kâtip değildir.” Bu iki önerme de tikel hüküm ifade etmektedir.
TÜMEL KAVRAM (GENEL KAVRAM)
Aynı özellikleri taşıyan ya da aynı sınıfa giren varlıkların tümünü belirten terimlere tümel kavram ya da tümel terim denir. İfadelerde “bütün, tüm, her, hepsi” gibi sözcükler geçiyorsa bu kavram ya da terim, tümeldir. Örneğin “ülke, şehir, hayvan” gibi kavramlar genel kavramlardır.
Tikel TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kısmi. felsefe Bir türün bütün bireylerine değil de bir veya birkaç bireyine ilişkin olan, cüzi, tümel karşıtı
Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir. “Genel” ve “evrensel” kavramlarının da anlamdaşı olmaktadır. Tümel; kişiye ait olanı söyleyen tekile ve birkaça ait bulunanı söyleyen tikel terimleri ile beraber felsefenin en önemli kavramlarından bir tanesini oluşturmaktadır.
Tümel, bütüne ait olan demektir. “Genel” ve “evrensel” terimlerinin de anlamdaşıdır. Tümel; bireye ait olan'ı dile getiren tekil ve birkaça ait olan'ı dile getiren tikel kavramlarıyla birlikte felsefenin en önemli kavramlarından birisidir.
b) Altık: Nicelikleri farklı olan önermeler arasındaki ilişkiye denir. Tümel olumlu önermenin altığı tikel olumlu önerme iken, tümel olumsuzun altığı tikel olumsuzdur.
Yine “Her insan canlıdır.” Örneğine de uygulayabiliriz. 2. Olumsuz önermelerde yüklem tümeldir: Yüklem, olumsuz önermelerde kaplamının bütünüyle alınmıştır. “Hiçbir insan sürüngen değildir.” derken önermenin konusu, bütünüyle yükleminin dışında bırakılmış, dolayısı ile yüklem, tümel olarak alınmıştır.
Tümel önerme, özne teriminin belirttiği varlık sınıfını bütünüyle ele alan önermedir. Yukarıdaki “Bütün insanlar canlıdır”, “Bütün insanlar kanatlıdır” örnekleri tümel önermelerdir.
Bu tümel evetleme önermesi koşul (⇒) eklemiyle sonuç önermesine bağlanır. Elde edilen bu koşul önermesi geçerli ise, yani doğruluk tablosunda tüm yorumlamaları doğru ise çıkarım geçerlidir; en az bir yanlış yorumlama varsa çıkarım geçersizdir.
(Fârâbî, 2002: 136). Basit kavramlar tümel olabilecekleri gibi tikel olabilirler. Kendisine birçok şeyin ortak olmasına engel olanlar tikel; olmayanlar ise tümel kavramdır. Mantıkta ve felsefede asıl olan tümel kavramlardır.
Kısaca, iki basit önermenin “veya” (V) eklemiyle birleştirilmesinden oluşmuş bileşik önermeye tikel evetleme önermesi adı verilir. Tikel evetleme ekleminin doğru olması için bileşenlerinden birinin doğru olması gerekli ve yeterlidir. Örneğin, “İnsanlar cezayı veya ödülü hak eder.”
Tarihsel tikelcilik, kültürün kendi bağımsız yasalarının denetimindeki özgül, tekil süreçlerin bir ürünü olduğunu savunan görüştür.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Tümeller problemi esas itibarı ile, tümellerin varolup olmadığı ile değil, nesnel gerçekliklerinin olup olmadığı ile ilgilidir. Diğer bir deyişle tümellerin varlığı her durumda kabul edilmiş; ancak onların nerede olduğu ve insanın onlara nasıl ulaştığı ya da ulaşabileceği tartışma konusunu yapılmıştır.
Tümel temel olarak bütüne ait olmak demektir. Genel ve evrensel kelimeleriyle aynı anlama gelir. Tümel, felsefenin en önemli kategorisidir. Dolasıyla felsefede, bir önermenin tümelliği "bütün" ya da "her" sözcüğüyle gösterilir.
TÜMELLER: İnsanlık, ağaç, kedi, annelik vb. Tek tek bütün tikellerin (insanların, ağaçların, kedilerin, annelerin) ortak özelliklerinin tümünü kaplayan üst kavram. budur.
Tümelden tikele giderek hüküm çıkarma anlamında bir istidlâl türü olan mantık terimi, tümdengelim. Hükmün amacını genellikle gerçekleştirdiği kabul edilen açık ve istikrarlı vasıf anlamında fıkıh usulü terimi.
Bir öğrencinin bir bütün olarak gelişim aşamalarını izleme fırsatını elde eder. Tümel (portfolio) değerlendinne genelde, öğrencinin bilgilerini, becerilerini, özel bir ko- nuya karşı tutumlarını ve gelişimini öğretmen ve öğrenci tarafından sistemli ve organize birikim- leri kullanarak takip etmesi olarak tanımlanır.
Bir sınıfın yalnızca bir ferdini gösteren kavramlardır. ÖRNEK: ALİ, DÜNYA, ASLAN, ESKİŞEHİR vb kavramlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri