Su sızıntısı hem kiracının oturduğu eve hem de alt kat komşuya zarar verebilir. Alt kata sızan su nedeniyle ev sahibini bilgilendiren kiracının yasal sorumluluğu ortadan kalkar. Ancak komşuluk hukuku çerçevesinde sorumluluk devam etmektedir.
Yargıtay, üst kattaki komşusunun dairesinden su sızdığı için ev sahibine tazminat ödenmesinin önünü açtı. Yüksek Mahkeme; alt kattaki daireye su sızması sonucu tamirini yaptırmayan kişinin, komşusuna tazminat ödemesi gerektiğini ve gerekli tamirat işlemini yaptırmakla sorumlu olduğuna hükmetti.
Evin yapımı sırasında tesisatı yaptıran ve mülkiyet tamamen kendisine ait olduğu için ev sahiplerinin üzerine yasal sorumluluklar da eklenmiştir. Kiracılar daire içinde oluşan su sızıntıları için herhangi bir masraf ödemesine gerek yoktur.
Öte yandan belli bir arızanın onarılmasının ihmal edilmesi nedeniyle akan banyo tavanı masrafları, komşuluk hukuku ile anlaşmaya gidilerek üst kat komşu tarafından yaptırılır. Akan banyo tavanı, üst kat komşunuzun konut sigortası tarafından da ödenebilir.
Kiracıların daire içinde meydana gelen su sızıntıları için herhangi bir ücret ödemesi gibi bir sorumluluğu yoktur. Daire içinde olmayan, binanın genel hattını ilgilendiren bir sorunda ise meydan gelen arızadan tüm bina sakinleri sorumludur.
İlgili 21 soru bulundu
Konut sigortası, poliçedeki teminat kapsamına göre su hasarının belli bir miktarını ya da tamamını karşılar. Bu durum tamamen sizin ihtiyacınıza göre belirlenir. Konut sigortası su baskını teminatını genişleterek komşularınızın su baskınından zarar görme ihtimaline karşı da gerekli güvenceyi sağlayabilirsiniz.
Vatandaşlar çevre sorunları, hava, su, toprak, radyoaktif kirlilik, gürültü ve atık konulu şikayet-ihbarlar Alo 181'e iletebiliyor.
Bu gibi sorunlara sulh hukuk mahkemesi bakmaktadır. Sulh hukuk mahkemesinde mahkeme masrafları diğer mahkemelere göre çok daha uygundur. Sulh hukuk mahkemesi ile uğraşmak istemiyorsanız bir avukata vekâlet vererek sorunu çözebilirsiniz.
Her zaman tesisattan ya da giderden kaynaklanmayan durumlarda olabilmekte kaçak ve boşluklardan da tavan akması yaşanabilmektedir. Tavan akması sorunu yaşayan bireyler ilk önce tavanın aktığı noktayı belirlemeli ve ondan sonra bir ustaya başvurarak tadilat yapılması gerektiğini iletmektedirler.
Üst komşunun banyosundan su akıyorsa öncelikle üst komşunuzu durumdan haberdar etmelisiniz. Sorunun sadece sizin dairenize değil binanın betonuna da zarar verdiğini bilmesi gerekir. Ardından su kaçak tespit cihazları ile hizmet veren Teknotesisat ile iletişime geçmelisiniz.
Banyo Su Kaçağı Nedenleri
Banyo gider borularında meydana gelen kırılma, çökme, çatlama sonucu alt komşuya su sızıyor olması kaçınılmaz bir sonuçtur. Banyo fayans aralarındaki derz dolgunun kalitesiz olması, kullanılan kimyasal ürünler nedeniyle yıpranmış olması sonucu alt kata su sızması ile karşılaşabilirsiniz.
Bir evde kiracının kusuru haricinde meydana gelen bir bozulma, tadilat gerektirecek bir durum için kiracılar sorumlu tutulamazlar. Ancak buna karşın kiracıların da bildirme yükümlülükleri vardır. Alt kata su sızıyorsa ve bu şikayet konusu olmuşsa kiracı bunu ev sahibine bildirmek zorundadır.
Kiracının Ödemekle Yükümlü Olmadığı Masraflar
Söz gelimi kullanılmasa da o mülkün site aidat masrafı, çevre vergisi gibi giderleri olacaktır. Söz konusu giderler mülkün varlığından ileri geldiğinden mülk sahipleri bunlara katlanmak zorundadır. Çünkü mülkiyet hem haklar hem de yükümlülükler demetidir.
200 TL - 1200 TL
Profesyonel ve güvenilir Su Kaçağı Tespiti hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Su Kaçağı Tespiti fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Alt kata sızan suyun temiz su tesisatından mı, yoksa pimaş hattından mı olduğunu anlamanın yolları vardır. Tavandaki su kesintisiz akıyorsa veya damlama söz konusuysa temiz su hattında sorun olduğu anlamına gelir. Eğer alt katın tavanında kabarma ve ya sararma söz konusuysa hatta bazı durumlarda kokuda yapabilir.
Duvardan su akıyorsa, mutlaka akan suyun kayağı tespit edilmelidir. Çünkü uzun süre suya maruz kalan binanın ana kolonu zamanla çürümeye başlar ve bina için tehdit oluşur. Duvardaki su kaçağını kesin olarak bulmak için profesyonel bir firmadan destek alınmalıdır.
Tavandan su damlamasının tek sebebi temiz su borularında bir çatlak ya da delik olmasıdır. Diğer tesisat borularından su sızması durumunda tavandan su damlıyor şeklinde bir belirti ortaya çıkmaz. Tavandan su damlaması demek, suyun miktarının fazla olduğu anlamına gelmektedir.
Üst kattan su sızması sürekli oluyorsa ve damlama da meydana geliyorsa temiz su hattında su kaçağı olduğu anlamına gelir. Geçici olarak durdurmanın yolu üst kat komşunuz dairenin ana su vanasını kapatmalıdır. Üst katın banyosunun altında, tavandan su damlıyorsa derz dolgularının arasından da sızıntı olabilir.
Emsal kararla birlikte, üst kattan sızan su sebebiyle oluşacak zarar, daire sahibince ödenecek. Üst kattaki daireden sızan su sebebiyle dairesinde zarar meydana gelen yurttaş, Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yolunu tuttu.
Hatta kaçak yapı ihbarının veya şikayetinin ilk yapılması gereken kurum, belediyedir. Çünkü belediyeler İmar Kanunu'nun 32. maddesine göre kaçak yapıları yıkmak ve önlemekle yükümlüdürler. Büyükşehirlerde, öncelikle ilçe belediyesine şikayet yapılması gerekir.
Su tesisatı zemindeyse ve zeminden su sızıyorsa, tüm sorumluluk üst kattaki dairede olmalıdır. Tesisatlarında yaşadıkları çatlak veya sızıntılar alt katına akıyorsa, sıhhi tesisat sahibi evin tüm hasarı onarma masraflarını karşılaması gerekir.
Evdeki su kaçağı nasıl bulunur? Bu sorunun cevabını verebilmek için, dairenize ait ana su vanasını kapatmanız gerekir. Ana su vanasını kapatmanıza rağmen su sayacı dönmeye devam ediyorsa evinizde su kaçağı olduğu anlamına gelir. Böylece evdeki su sızıntısı kesin olarak tespit edilir.
Su kaçağının kırmadan tespit edilebilmesi için su kaçak bulma cihazlarının olması gereklidir. Kameralı boru içi görüntüleme, su kaçak görüntüleme kameralarının kullanılması gerekir. Bu cihazların kullanılması sayesinde noktasal tespit yapıldığından sadece bu bölgede onarım yapılır.
Sorusu çok sık sorulan bir sorudur. Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri