Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir.
Hisseli gayrimenkulün satışı, iki farklı şekilde yapılır. Arsa payı olarak ya da hisse devretme usulü ile sağlanabilir. Hisseli satışlarda taşınmazın belli bir bölümü doğrudan satışa sunulabiliyor. Hissedarlardan her biri kendi hissesini diğer hissedarlara ya da hissedar olmayan herhangi birine satabiliyor.
Dairenin yarısının satışı ya da arsanın yarısının satışı aslında hisseli tapu satışı olarak geçer. Yani kişi sahip olduğu hissenin tamamını yani tapunun tamamını satabileceği gibi bu tapuda sahip olduğu hisselerin bir bölümüne de satabilir ya da devredebilir. Bu tip işlemlere hisseli tapu satışı adı verilir.
Bir hisseli tapu, bir emlakın birden fazla kişi tarafından paylaşıldığı durumlarda kullanılır ve her bir paydaş, emlakın belirli bir yüzdesine sahip olur. Bu hisseler, belirli oranlarda ve genellikle yüzdelik olarak belirtilir. Her hissenin sahibi, kendi hissesini başkalarına satma hakkına sahiptir.
Hisseli tapu pay sahibi, kendi payını dilediği bir zaman dilediği bir kişiye satabilir. Diğer hisseli pay sahiplerinin rızası ve bilgisinin olmasına gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla hisseli tapu sahibi paydaş, diğer paydaşlardan habersiz kendi payını satabilecektir.
İlgili 33 soru bulundu
Hisseli gayrimenkulün satışını gerçekleştirmek isteyen kişilerin elbirliği mülkiyetini paylı mülkiyete çevirmeleri gerekmektedir. 4721 numaralı Medeni Kanunun 644. maddesine göre elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi için Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulabilir.
Hisseli tapu sahipleri payını diğer kişilere dilediği şekilde satabilecek olsa da diğer pay sahipleri satış bedelini ödemek suretiyle payları iade alabilecektir. Bu sebeple gayrimenkul üzerinde sahip olunan payların satışı zorlaşmakta ve olduğundan daha düşük meblağlar karşılığında satılabilmektedir.
Borsa İstanbul'da bir adedin altındaki hisse senetleri için alım satım işlemi yapılamamaktadır. Küsurat senetlerin portföyden silinmesini ya da virmanlanmasını isterseniz size en yakın VakıfBank Şubesine başvurmanız gerekmektedir.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Hissesini satmak istemeyen hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icrayla gerçekleştirebiliyor.
Bu hisseler, belli oranlarda ve yüzdelik olarak ifade edilir. Her hisse sahibi, kendi hissesini başkasına satma hakkına sahiptir. Aynı zamanda bu satış işlemi diğer hissedarların bilgisi ya da rızası olmadan habersiz de yapılabilir.
Hisseli tapu dışardan birine satılabilmesi için hisseli taşınmazlarda her bir hissedarın diğer hissedarların rızasını alması gerekir. Taşınmazın diğer sahipleri, bir hissenin dışardan bir kişiye satılmasını onaylaması gerekir. Ayrıca, bu satış işlemlerinin noter aracılığı ile gerçekleştirilmesi gerekir.
Yani müşterek mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı vardır ve bu hak birden fazla kişiye aittir. Bu mal yönetimine yani gelir giderlerine, her paydaş kendi payı oranında katılabilir. Tapu kütüğünde her bir hissedarın hissesi isminin karşısında 1/3, ⅗ oranlarda gösterilmektedir.
Genel olarak hisseli tapu karşılığında konut kredisi çıkması mümkün değildir ancak bazı bankalar bu tip durumlarda inisiyatif alabilir ve çeşitli şartlar altında kredi verebilir. Hisseli tapuya konut kredisi çekebilmek için hisseli tapu karşılığında kredi veren bankalara başvurulması gerekir.
Hisseli tapunun bölünmesini yapan kişi serbest harita mühendisidir. Bölme işlemi yapılacak olan alana ait çap ve aplikasyon krokisi ilgili müdürlük tarafından düzenlenerek verilir. Söz konusu arsanın yer aldığı alana göre yetkili kurumlardan karar alınmasının akabinde ayırma işlemi başlatılır.
Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Ancak hisseli tapu bölme işlemi, tapuda tek olan ama birden fazla kişinin üzerinde hisselere sahip olduğu tapunun ayrı ayrı tapular halinde bölünmesidir. Hisseli tapu ayırma işlemi belediyenin bu işlem için görevlendirdiği kurumu tarafından gerçekleştirilir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
💸 Parça Hisse Alımında Temettü Veriliyor Mu? Parça hisse alımı normal bir hisse alımından çok da farklı değildir. Yani evet, normal adetli bir hissede nasıl temettü alabiliyorsan parçalı hissede de temettü alma hakkına sahipsin.
Portföyünüzde bulunan küsuratlı ya da 1 lottan küçük hisse senetlerini çeşitli bankalar aracılığıyla satabilirsiniz. İlgili bankaların web sitelerine ya da mobil bankacılığına giriş yaparak ”Lot Altı İşlemler” menüsü üzerinden emir verebilirsiniz.
Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir. Borsada bu saatler arasında herhangi bir seans arası ya da kısıtlama bulunmamaktadır.
Hisseli tapu birden fazla hissedar olması durumunda ortaya çıkıyor. Hisseli tapularda ortakların isimleri ve sayıları belirtiliyor. Hisseli tapularda taşınmazın hangi bölgesinin hangi hissedara ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapular üzerinde, hissedarların isteği halinde ayırma işlemi yapılabiliyor.
Türk Medeni Kanunu'na göre, 'Tapuda 1/4 hisse' terimi, vefat eden bir kişinin eşine miras yoluyla geçen payı ifade eder. Bu miras yapısı, özellikle üvey nineler veya anneanneler gibi yaşayan akrabalar söz konusu olduğunda önem kazanır.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri