Diyanet İşleri Başkanlığı, kan bağı ve süt akrabalığı bulunmadığı takdirde, evlat edinen kişiyle evlatlığın evlenmesinde dinen sakınca olmadığını bildirdi. Şiddetli Sevgi: Flört Şiddeti | Av. Cansen Erdoğan anlatıyor“Ailene benimle birlikte olduğunu söyleyeceğim! Abine aramızdakileri anlatacağım!
'Evlatlıkla evlilik yapmak uygun'
EVLAT edinmek İslamiyet'te yoktur. Bir çocuğu alıp bakmak caiz, fakat evlat edinilen çocuk o kişinin ailesine mirasçı olamaz. Evlat edinen kişinin gerçek çocuğu akrabalık ve kan bağı oluşmadığından evlat edinen erkek, büyüttüğü kızı 18-20 yaşına geldiğinde evlenebilir.
Birgün'den Mustafa Bildircin'in aktardığına göre, Diyanet, ailelerin evlat edindikleri çocuklara, “Öz evlat gibi davranmasının” doğru olmadığını ve “Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığını” açıkladı.
Soruya yanıt olarak yayınlanan fetvada evlatlık edinilen çocuğa öz evlat gibi davranılmaması gerektiği anlatılırken "Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli olmadığı" da belirtildi.
Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesi uyarınca evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Buna göre dinimizde kimsesiz çocukların bakım ve gözetilmesi tavsiye edilmiş olmakla birlikte 'hukuki sonuçlar doğuran bir evlatlık müessesesi' kabul edilmiş değildir. Bunun tabii bir sonucu olarak evlatlığın nesebi, evlat edinene bağlanmaz, aralarında mahremiyet meydana gelmez ve mirasçılık ilişkisi doğmaz.
"İslam'ın ilk yıllarında eski geleneğin devamı olarak bir süre muhafaza edilen evlatlık kurumu, Medine döneminde nazil olan “Allah, evlatlıklarınızı öz çocuklarınız (gibi) kılmamıştır.” (el-Ahzâb 33/4) mealindeki ayetle kaldırılmış, ardından gelen ayette de evlatlıkların evlat edinenlere değil asıl babalarına nispet ...
İslam hukuku, ilgili ayet ve hadislerdeki ifadeler sebebiyle evlat edinmenin hukuken geçerli olmayacağı gerekçesiyle ve alternatif kurumlara sahip olması gibi nedenlerle evlat edinme müessesesiyle ilgilenmemiştir. Bu sebeple İslam hukukunda evlat edinme yer almamaktadır.
Evlat edinme, mahkeme kararıyla evlat edinen ve evlat edinenler anasında kurulan hısımlıktır. Evlat edinen ile evlatlık birbiri ile evlenemez. Ayrıca evlat edinen veya evlatlık diğerinin altsoyu ve eşi ile evlenemez.
Medine'ye hicret ettiğinde bekardı. Efendimiz (asm) onu evlâtlığı Zeyd b. Harise ile evlendirdi.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Bu, Ahzab Suresi'nin 4'üncü ayetidir: "Allah, bir adamın (göğüs) boşluğunda iki kalp yaratmadı ve zıhar yaptığınız (sen bana, annemin sırtı gibisin dediğiniz) eşlerinizi, sizin anneleriniz yapmadı, evlatlıklarınızı da sizin öz oğullarınız kılmadı. Bunlar sizin ağızlarınıza gelen sözlerinizdir.
Çünkü evlatlıkla ne hakiki bir evlat olunur ne de evlatlık edinen kişi gerçek bir baba olur. Evlatlık müessesesinde şu mahzurlar bulunduğu için dinimizde yasaklanmıştır.
Evlat edinenle evlatlığın evlenmesinın yasaklandığı vurgulanan açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 129. maddesine göre, 'Evlat edinen ile evlatlığın veya bunlardan biri ile diğerinin alt soyu ve eşi arasında' evlilik yasaklanmıştır.
17 yaşına gelmiş erkek/kadın aile rızası ile evlenmesi mümkün olabilir. Ailelerden biri bu duruma itiraz etmesi durumunda hiçbir şekilde evlenmeleri mümkün değildir. Mahkemeler bu durumu inceler ailelerin izinlerini alır ve bu şekilde evlenmelerine izin verebilir, aksi durumlarda bu durum ertelenir.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
O Kur`ân-ı Kerîm`de kimlerle evlenilmeyeceğini açıklamış ve "Bunun dışında kalanlarla evlenmemiz helâldir" (Nisâ 4/24) buyurmuştur. Kuzenler yani hala-teyze, amca-dayı çocukları evlenmeleri haram olanlardan sayılmamıştır. Öyleyse onlarla da evlenilebilir.
“Dinimizde, kuzen olarak nitelendirilen, amca, dayı, hala ve teyze çocuğuyla evlenmesi caiz görülmüş ama çok da tavsiyeedilmiş de değil. Uzak evlilikler tavsiye edilmiş. Ama sınır odur. Ondan sonrası 'Haramah' dediğimiz, evlilikleri kesin bir şekilde haram kılınan kişilerdir.
Evlatlık olarak kabul edilen kişi ile kişinin öz çocuğu aynı miras hakkına sahiptir.
İslamda Evlat Edinme Var Mı sorusunun yanıtı şöyle: Alınan evlatlık, büyüyünce erkek ise size, kız ise beyinize yabancı olur. Yabancı bir kimse ile beraber kalmak ise caiz değildir.
Bekarlar Evlat Edinebilir Mi? Evli çiftler evlat edinebileceği gibi kanundaki şartları taşıyan evli olmayan kimseler de evlat edinebilir. Türk Medeni Kanunu'n 307. maddesinde tek başına evlat edinme hali düzenlenmiştir. Bu hükme göre evli olmayan kişi 30 yaşını doldurmuş ise tek başına evlat edinebilir.
Kısaca, üvey kızın annesi ile mücerred nikâh akdi yapılması, cinsel ilişki olmadıkça üvey kızla bu erkek (üvey baba) arasında bir haramlık doğurmamaktadır. Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri cereyan etmez.
Kimsesiz çocukları evlat edinen kadınlara "gönüllü anne" adı verilir.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, çalışmaları tamamlayan Bakanlık Evlat Edinme Yönergesi'ni yürürlükten kaldırdı. Böylelikle "evlat edinme uygulamalarında, evlat edinilecek çocuk ile evlat edinecek aile arasında en fazla 40 yaş fark olması gerekir." hükmü de tarihe karışmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri