Sindirim sistemi hastalıklarının medikal, ameliyat dışı yöntemler ve girişimsel işlemlerle tedavisini "gastroenteroloji", cerrahilerini ise "gastroenteroloji cerrahisi" bölümleri gerçekleştirmektedir.
Sindirim sisteminin dahili hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına "gastroenteroloji", cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bilim dalına ise "gastroenteroloji cerrahisi" adı verilir. Gastroenteroloji cerrahisi birimi sindirim sistemi hastalıklarının cerrahi tedavisiyle ilgilenir.
Kalın bağırsağın bir kısmının ya da tamamının kanser, polip, daralma ya da inflamatuar bağırsak hastalıkları nedeniyle alınması (kolektomi), anal kanalda görülen hemoroid (basur), fissür (makat çatlağı) ve anal fistül gibi hastalıklarının ameliyat ile tedavisi başlıca ilgi alanlarını oluşturur.
Gastroenteroloji bölümünde, yemek borusundan başlayarak mide, bağırsaklar, karaciğer, pankreas ve safra kesesini kapsayan hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır.
Gastrointestinal cerrahi; mide, yemek borusu, kalın bağırsaklar, ince bağırsaklar, karaciğer, anal kanal, anus, safra yolları ve pankreasın ameliyat ile tedavisi yapılan hastalıklarının tümünü kapsar ve genel cerrahi uzmanlık alanını içerisine girer.
İlgili 42 soru bulundu
Gastroenteroloji alanında çalışan uzmanlara ise gastroenterolog denir. Gastroenterologlar; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas bölgelerinde ortaya çıkan bozuklukların ve hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.
Gastroenteroloji neye bakar?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Gastroenteroloji sindirim sistemiyle ilgili hastalıkların teşhis, tedavi ve takibini yapar. Sindirim sistemi yemeklerin ağızdan başlayarak mideye geçişinden bağırsaklarda emilimine kadar olan süreci içerir.
• İnce bağırsağın cerrahi hastalıkları
İnce bağırsaklarda oluşan tıkanıklık, yapışıklık, ülser oluşumu, tümör, fistül, divertikül ve fıtıkların tedavisinde cerrahi ameliyatlar yer almaktadır. Bu hastalıkların cerrahisi, gastroenteroloji cerrahisi bölümü doktorlarınca gerçekleştirilir.
İnce bağırsak ülseri, ince bağırsak hastalıkları, safra yolu taşları, safra yolu kanserleri ve komşu organ olarak pankreas hastalıkları ve kanserlerinin teşhisleri ve ameliyat şansını kaybetmiş hastaların tedavileri de gastroenteroloji uzmanlarınca yapılmaktadır.
Gastroenteroloji uzmanı olmak için tıp fakültesinde 6 yıllık eğitim almak gereklidir. 6 yıllık bu eğitim tamamlandıktan sonra 5 yıl boyunca iç hastalıkları uzmanlık eğitimi alınmalıdır. Ancak bütün bu eğitim süreçleri tamamlandıktan sonra Gastroenteroloji Yan Dal eğitimine başlanıbilmektedir.
İncelenecek organa göre endoskopik işlemin yapılacağı doktor ve bölüm değişebilmektedir. Ancak üst bölge endoskopi olarak tanımlanan ve yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağıyla ilgili yapılacak endoskopi için Gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorlarına başvurmak gereklidir.
Genel Cerrahi, birden farklı bölümle birlikte çalışmaktadır. Sindirim sistemi hastalıklarının tedavisi için yemek borusu (özofagus), ince ve kalın barsaklar, mide, rektum, karaciğer, safra kesesi gibi ameliyatlar, Genel Cerrahi tarafından yapılmaktadır. Ameliyatlar açık ya da kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir.
Bu organların ülser, gastrit, sarılık, hepatit, siroz, spastik kolon, safra kesesi taşları ve iltihabı, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, kabızlık, isal, makattan ve ağızdan kanamalar, hemoroid (basur), sindirim sistemi kanserleri gibi hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenir.
Kolonoskopi teşhis için yapılabildiği gibi tedavi amaçlı da gerçekleştirilebilmektedir. Kolon yani kalın bağırsak ve rektumun incelendiği kolonoskopi işlemi gastroenteroloji ve genel cerrahi doktorları tarafından yapılabilmektedir.
Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Bu nedenle işlem esnasında ağız ve burundan normal nefes almaya devam edersiniz. Yine, bu işlem esnasında herhangi bir ağrı duymazsınız. İşlem genellikle 30-60 dakika arasında sürer. Ancak bazı durumlarda bu süre uzayabilir.
Genel cerrahinin ana kollarından biri olan bu birim, karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yollarının iyi ve kötü huylu hastalıklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşan aynı zamanda damar cerrahisi, mikrocerrahi ve cerrahi onkoloji alanında deneyimli genel cerrahi uzmanlarından oluşur.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.
Gastroenteroloji Doktoru olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Gastroenteroloji Doktoru maaşı 2023 verilerine göre ortalama 35.600 TL civarındadır.
Türkiye'nin En İyi Gastroenterologu
Çakaloğlu, karaciğer hastalıkları ve yenilikçi tedaviler üzerine araştırmalar yapmaktadır. 250'ye yakın bilimsel yayın yazmıştır. Türkiye merkezli dünyanın en iyi gastroenteroloji doktorları arasında yer almaktadır.
Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir.
Gastroenteroloji cerrahisi uzmanları ağızdan makata, yemek borusunun özellikle malign kanserleri, mide ve bağırsak kanserleri ve diğer cerrahi düzeltilmesi gereken bozuklukları, safra yolları, karaciğer, pankreas ve dalak hastalıkları, karın içi cerrahi hastalıkları tedavi etmeye çalışır.
Hasta sol yana yatırılır. Dişlerinizle ısırarak tutmanız için ortası delik plastik bir dişlik (dişleri ve endoskopu korumak için) ısırtılır, endoskopi aleti bunun ortasından içeri ve aşağı doğru yemek borunuzun, mide ve on iki parmak bağırsağınızın içi değerlendirilir, görüntüler videoya kaydedilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri