Dolayısı ile eski pasaportunuzdaki vizeler ile yurt dışına rahatlıkla gidebilirsiniz. Örneğin evlenmeden önceki soyadınızla 2 yıllık Schengen vizeniz var. Yeni pasaportunuzu da yanınıza alarak eski pasaportunuzdaki Schengen vizeniz ile Avrupa'ya seyahat edebilirsiniz.
Evlendikten Sonra Pasaport Değiştirme Süresi
Pasaport değişimi için belli bir süre yoktur. Pasaport değişikliği öncesi kimlik değişimi yapmak şarttır. Bunun için ilgili kuruma başvurarak veya 199 numarasını arayarak kolaylıkla randevu alabilirsiniz.
Evlendikten sonra pasaportunuzu değiştirmeniz için belli bir süre sınırı yok. Ama pasaportunuz resmi bir belge ve kimliğiniz değiştikten sonra pasaportunuzu da değiştirmeniz gerekiyor. Aksi halde yurt dışına çıkarken problem yaşayabilirsiniz.
2- Pasaport Soyadı Değişikliği Nedeniyle Yenilenmeli
Bu nedenle pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekiyor.
Yurtdışı Çıkış Muvafakatname
Çocuğun yurtdışına çıkabilmesi için eğer ebeveynler evli değil ise velayeti altında olmadığı ebeveyni; eğer evli ise her iki ebeveynin de onayının olduğu bir izin belgesi gereklidir. Bu izin belgesine Muvafakatname denir.
İlgili 22 soru bulundu
Pasaportunda kızlık soyadı olan kadınların vize başvurularını bazı ülkeler evlilik cüzdanı ile kabul ederken (mesela Amerika ), bazı ülkeler ise kabul etmiyor (meselaAlmanya). Bu nedenle eğer eski pasaportunuzla vize başvurusu yapacaksanız önceden mutlaka konsolosluğu arayıp teyit etmelisiniz.
Evli veya boşanmış eşlerde durum farklı olacaktır. Eğer evliyseniz ve müşterek çocuğu yurt dışına çıkarmak istiyorsanız, eşinizin rızası zorunludur. Eşinizin rızasını Noter huzurunda imzalı beyan etmesi, diğer bir deyişle Noter onaylı muvafakatname gerekir.
Evlendikten Sonra Pasaport Yenileme
403 sayılı Vatandaşlık kanununda pasaportun kimlik belgesi olarak sayılması sebebiyle pasaportların güncel nüfus cüzdanıyla aynı bilgileri taşıması şarttır. Bu sebeple kimlik bilgilerinden herhangi biri değişirse, pasaportların da yenilenmesi gerekiyor.
Pasaport Başvurusunda Eski Pasaporttaki Vize/Oturum İzni Bulunan Sayfalar İptal Edilir mi? Başvuruda ibraz edilen eski pasaportlar, vize veya oturum izni bulunan sayfaları iptal edilmeden hamiline teslim edilir.
Kimlik olarak neler kullanılabilir? Nüfus Cüzdanı, Ehliyet, Orijinal Nüfus Kayıt Örneği, Pasaport, Evlilik Cüzdanı, Yeni Doğmuş bebekler için Hastane Doğum Raporu- Doğum Belgesi.
Evet, özellikle seyahat etmeyi planlayanlar için evlendikten sonra düzenlenmesi gereken ilk belgeler kimlik kartı ve pasaporttur. Soyadından kaynaklanan değişimden dolayı hem kimlik kartının hem de pasaportun değişmesi gerekir.
T.C. Evlilik Cüzdanı ve Evlenme Kayıt Örneği
Türkiye´de nikah kıyıldıktan hemen sonra evlendirme memuru tarafından uluslararası geçerli bir „Aile Cüzdanı“ verilir. Bu aile cüzdanı 12.09.1974 tarihli CIEC Anlaşması temelinde düzenlenmektedir.
B1/B2 kategorisindeki vizeler ziyaretçi vizeleridir. Öncelikle soyadı değişikliğiniz olduğu için pasaport yenileme başvurusu yapmanız gerekmektedir. Akabinde Amerika vize yenileme sürecine geçebilirsiniz. Yapacağınız başvuru yine aynı şekilde turistik bir başvuru olacaktır.
Yurt içinde yetkili Türk makamları önünde yapılan evlenmeler; evlenmenin yapıldığı tarihten itibaren on gün içinde usulüne uygun olarak düzenlenecek evlenme bildirim formu ile o yerin nüfus müdürlüğüne bildirilir.
İşlemin ne zaman yapılacağı konusunda bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Bunun nedeni yeni tip çipli kimlik kartlarında medeni hâl ifadesinin yer almamasıdır.
Evlendikten sonraki 10 gün içinde, kadının soyadı değişikliği, nüfus kayıtlarına otomatik olarak yansır. Bu süreçte e-devlet sistemi üzerinden soyadı değişikliğini takip edebilirsin. Bu değişiklik kayıtlarda göründüğü tarihten itibaren kimlik değiştirme işlemi için başvuruda bulunabilirsin.
Eski pasaportumdaki geçerli vizeleri yeni pasaport aldığımda da kullanabilecek miyim? Başvuruda ibraz edilen eski pasaportlar, vize veya oturum izni bulunan sayfaları iptal edilmeden hamiline teslim edilir.
Bir vize başvurusunda genel kural başvurunun şahsen yapılmasıdır. Pasaportun yıpranmamış olması gerekir.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bizim önerimiz 10 yıllık pasaport almanız. Çünkü uzun vadede 10 yıllık pasaport hem daha hesaplı, hem de vize işleri için daha elverişli. Çünkü Türkiye'nin vize uygulamasına tabi olduğu ülkelere giriş için pasaportunuzun bitim tarihine en az 6 aylık bir süre olması gerekiyor.
Evlenen kişiler özellikle kadınlar evlendikten sonra soy adı değişikliğinden dolayı kimliklerini yenilemek zorundadır.
Yurt dışında yapılan evliliğin Türkiye'de de geçerli olabilmesi için bu evliliğin Türk mevzuatlarına uygun olması şart. Tabii Türk makamlarına bir aylık süre içerisinde bildirilerek tescil ettirilmesi gerekiyor.
Yurtdışında evlenen eşlerden ilgili ülkede yabancı olanı, evlilikten itibaren en geç otuz gün içinde evlilik belgesini evlendiği yerdeki dış temsilciliğe göndermelidir. Bildirimi alan dış temsilcilik, evlenme bildirimini usulüne uygun bir şekilde düzenleyip nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür.
Türk vatandaşının yabancı uyruklu veya bir Türk ile yurtdışında evlenmesi mümkündür. Ancak bu durumda söz konusu evliliğin tescili gerekmektedir. Aksi halde kişi, Türk makamları önünde halen bekar olarak görünecek; evliliği tanınmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri