Şu anda, elektrik AC olarak üretiliyor, AC olarak taşınıyor, evimize ve iş yerimize kadar geliyor. Ama evimize ve iş yerimize gelen elektrikte bir şeyler oluyor. Evde kullandığımız bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler, yazıcılar, televizyonlar AC elektrikle değil DC ile çalışıyor.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır. Evlere ve işyerlerine verilen elektrik enerjisi formu olup, tüketicilerin ev aletleri, televizyonlar, elektrik lambaları gibi eşyaları duvar prizlerine takarken kullandıkları elektrik enerjisi şeklidir.
İngilizce karşılığı Alternative Current'in kısaltması olan AC olarak bilinen alternatif akım, zaman içinde yönü ve şiddeti değişen akım çeşididir. Konut ve iş yerlerinde kullanılan tüm prizler ve aydınlatma elemanları alternatif akım prensibiyle çalışır. Bu yüzden alternatif akım, şebeke akımı olarak da adlandırılır.
Doğalgazın yanı sıra hidroelektrik, taş kömürü ve linyit, ithal kömür, rüzgar, motorin gibi sıvı yakıtlar, jeotermal, biyogaz ve güneş enerjisi ile elektrik üretimi Türkiye genelinde yaygın bir kullanıma sahiptir. Özellikle son yıllarda elektrik üretiminde güneş enerjisi daha fazla kullanılmaya başlanmıştır.
Elektrik Akımı Çeşitleri
Elektrikte, Akım türleri Doğru Akım(DA veya DC) ve Alternatif Akım (AA veya AC) olarak iki farklı türde oluşmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Elektrik Nedir? En çok kullanılan enerji çeşidi olan elektrik temel enerji kaynakları arasında bulunan petrol, kömür gibi yenilenemez enerji kaynaklarının yanı sıra güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklardan da elde edilen ikincil bir enerji türüdür.
Elektrikleri üreten elektrik santralleri bulunmaktadır. Bu santralleri besleyen bir takım enerji kaynakları bulunmaktadır. Bu kaynaklar, su, rüzgar, güneş, petrol, doğal gaz, kömür, pil, batarya, akü, jeneratör gibi unsurlardır. Tüm bu kaynaklar elektrik üretiminde kullanılmakta olan ana kaynaklardır.
Evlerimize gelen elektrik, santrallerdeki üretiminde sonra, enerjiyi şehirlerdeki trafo merkezlerine taşıyan yüksek gerilim hatlarından akar ve trafo merkezleri üzerindeki dağıtım şebekesi aracılığıyla cihazlarımıza güç veren tellere, sayaçlarımıza ve bize ulaşır.
Günümüzde en çok kullanılan elektrik kaynaklarının başında doğal gaz ve petrol gelir.
Pil, batarya, akü ve jeneratör de elektrik kaynakları arasında yer almaktadır. El feneri, uzaktan kumanda ya da hesap makinesi gibi araçları pilden sağladığımız elektrik enerjisiyle çalıştırırız.
Alternatif akımda gerilim değeri pozitif ve negatif olmak üzere sürekli değişkenlik göstermektedir. Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC).
Santrallerden evinize gelen enerji için AC akımı kullanılır. Bütün prizler AC ile çalışır.
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Günümüzde kullanılan enerjinin büyük bir bölümünü oluşturan elektrik enerjisi; aydınlatma, haberleşme ve ısınma ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlar. Bu nedenle vazgeçilmez bir enerji kaynağıdır. Evlerdeki tüm cihazların çalışmasını sağladığı gibi endüstriyel alanlarda da yüksek verim alınmasını sağlar.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
2022 yılında elektrik üretimimizin, %34,6'sı kömürden, %22,9'u doğal gazdan, %20,3'ü hidrolik enerjiden, %10,6'sı rüzgardan, %5,1'i güneşten, %3,4'ü jeotermal enerjiden ve %3'ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir.
1) Şehir Elektriği : Evimizde kullandığımız televizyon , buzdolabı , çamaşır makinesi , fırın , ampul gibi birçok araç , şehir elektriği ile çalışır. Şehir elektriği ; su , kömür , petrol , doğal gaz , rüzgâr ve Güneş gibi kaynaklardan faydalanılarak enerji santrallerde üretilir.
Ekoloji bilimi açısından temel enerji güneş enerjisidir. Fosil yakıtlar dahil, rüzgâr gücü, hidrolik enerji, biyogaz, alkol, deniz, termik, dalga gibi tüm enerji kaynakları güneş enerjisinin türevleridir.
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
Elektrik yükü maddenin ana niteliklerinden biridir ve temel parçacıklardan kaynaklanır. Elektrik olgusunda rol oynayan temel parçacık yükü negatif işaretli olan elektrondur. Elektriksel olgular çok sayıda elektronun bir yerde birikmesiyle ya da bir yerden başka yere hareket etmesiyle ortaya çıkar.
Elektrik aboneliği başvurusu yapmak için bulunulan ilin ilgili elektrik dağıtım şirketine başvurmak gerekir. Bunun için şubeye giderek elektrik aboneliği açma talebinde bulunulabilir. Şubede işlemlerin sorunsuz bir şekilde halledilebilmesi için gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde yanınızda bulunması gerekir.
MIKNATISTAN ELEKTRİK ÜRETİLİR Mİ? Evet, tıpkı elektrikten mıknatıs yapabildiğimiz gibi, elektrik yapmak için de mıknatıs kullanabiliriz. Şu şekilde çalışır: Bir manyetik alan elektronları çeker ve belirli nesnelerdeki elektronları kendilerine yaklaştırarak hareket ettirir.
Fırın, ocak, buzdolabı, tost makinesi, su ısıtıcısı ve mutfak robotu gibi aletler, beslenme ihtiyacının karşılanmasını sağlıyor. İletişim ve eğlence amacıyla kullanılan teknolojik aletler; bilgisayar, tablet, oyun konsolu, televizyon ve telefon olarak sıralanıyor.
8- Ampul, elektrik devresinin enerji kaynağıdır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri