İhtiyaç duyulan cihazın SGK stoğunda mevcut olması durumunda; Hastaya SGK tarafından cihaz temin edilir.
Öncelikle SGK Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kurum, raporunuzda belirtilen cihazı kendi stoğundan size verecektir. Ancak, kuruma ait stokta cihaz bulunmuyorsa, medikal bayiden cihazı satın alıp, SUT 'un ( Sağlık Uygulama Tebliği ) 7.2.2 maddesi gereğince kurumdan geri ödeme alabileceksiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan cihaz alabilmeniz için; Öncelikle SGK Müdürlüğüne başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kurum, raporunuzda belirtilen cihazı kendi stoğundan size verecektir.
PAP cihazları ile yapılan tedavi, uyku apne sendromunda en sık kullanılan ve en etkili tedavi yöntemidir. Dünyada milyonlarca uyku apne hastası, 35 yıldan fazla süredir tıpkı sizin gibi uyku sırasında bu cihazları kullanmaktadır. PAP cihazı nasıl çalışır?
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir. Bu uyku apnesi cihazı, uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur.
İlgili 20 soru bulundu
Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları yani halk dilinde uyku apnesi maskesi üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır.
Örneğin günümüz itibariyle piyasadaki Otomatik CPAP cihazlarının fiyatları SGK katkı payı miktarı olan 1,404₺'den başlayıp 10,000₺'ye kadar devam etmektedir.
PAP, CPAP, BİBAP, ASV gibi solunum cihazlarıda sizin uykuda solunumuzun durmasını önleyerek oksijen seviyenizin düşmesini engeller. Fakat apne hastalığınızı kalıcı olarak tedavi etmez. Cihazı ömür boyu kullanmanız gerekir.
Uyku Apnesi Kendiliğinden Geçer mi? Uyku apnesi kendiliğinden geçen bir durum değildir. Uyku apnesi, solunum yollarındaki tıkanıklıklar nedeniyle solunumun tekrarlanan duraklamaları ile oluşan bir uyku bozukluğudur.
Satın aldığınız cihaz için fark ödeseniz de SGK dan geri ödeme aldığınızda cihaz SGK nın oluyor ve tedavi süreci bitiminde cihazı SGK ya iade etmeniz gerekir.
Buna göre; insomni grubu en fazla 10 puan alabiliyorken, uykuda solunum bozuklukları Apne hipopne indeksi baz alınarak hafif grup için 5 puan, orta ağırlıklıktaki gruba 10 puan, indeksin 30 un üzerinde olduğu ağır gruba ise 35 puan engelli puanı vermiştir.
(5) Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromu ile ilgili olarak; a) Ağır derecede apnesi olanlar (AHI>30/saat) veya orta derecede apne (15<AHI<30) ile birlikte gündüz uyuklama hali tespit edilenler tedavi görmeden sürücü belgesi alamazlar.
Uyku Testi ve CPAP Titrasyon Testi raporunuz, heyet raporu ve reçetesini istemektedir. Hayır , Devlet Hastanesi olması gerekmiyor, SGK anlaşmalı ve heyet raporu verebilen özel veya üniversite hastanesinin raporları da geçerlidir.
Yatış pozisyonu: yer çekiminin etkisine bağlı olarak sırt üstü pozisyonda uyku apnesi artar, yan yatışta azalabilir. Bundan dolayı sırt üstü yatmasını engelleyecek çeşitli metodlar denenmiştir. Pijamasının sırt kısmına tenis topları, yastık parçası dikmek gibi.
CPAP uyumu, cihazın kullanılan günlerin ≥ %70'inde günde ≥ 4 saat kullanılmasıdır1. Fakat CPAP önerilen hastaların yaklaşık %50'si cihazı uyumlu kullanmaktadır2. Sübjektif uyum, hasta beyanına göre belirlenen, objektif uyum ise cihaz sayacına bakılarak belirlenen uyumdur.
Solunum sistemi. Uyku apnesi; uyurken vücudunuzu oksijenden yoksun bırakarak, astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) semptomlarını kötüleştirebilir. Kendinizi nefes darlığı yaşarken bulabilir veya egzersiz yapmak için normalden daha fazla enerji harcayabilirsiniz.
Müşterilere ve hastalara BiLevel PAP ve CPAP cihazlarının kaç yıldır kullanımda olduğunu göz önünde bulundurmalarını hatırlatmak isteriz. Bu cihazların beş yıl kullanıldıktan sonra değiştirilmesi önerilir.
Bu şikayetleri olan hastalar vakit kaybetmeden uyku hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Uyku apnesinin kesin teşhisi polisomnografi yani uyku testiyle yapılır.
yeni veya ikinci el cihaz verme yoluna gidecektir. cihazlarını ise beş yılda bir yenisiyle değiştirmektedir.
Düşük D vitamini seviyeleri tıkayıcı uyku apnesi ile bağlantılıdır. Uyku apnesi, kişinin uykusu sırasında nefesinin kesildiği veya durakladığı bir durumdur. Uyku apnesi erkeklerde ve yaşlılarda sık görülür. Bu durum obezite, kalp hastalığı, felç, diyabet, depresyon ve diğer sağlık koşullarıyla bağlantılıdır.
Uyku apnesinde kalp kası duvarları genişlemeye başlar. Akciğer basınçları yükselir (pulmoner tansiyon), kalp ve akciğer yetmezliği oluşur. Uyku apnesi, uzun vadede yaşam kalitesini düşüren ve ölümcül noktaya kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.
Gece ani ölümlere neden olan uyku apnesine dikkat -Medicana Sivas Hastanesi doktorlarından Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Taş, uyku apnesinin ani ölümlere ve felç rahatsızlıklarına neden olabildiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri