Kişi, glikoz, protein, amino asitler, yağ, vitaminler ve diyet minerallerini içeren formüle göre bir besin karışımı almaktadırlar, üç gün içerisinde olağan beslenmeye geçmesi mümkün olmayan hastalarda uygulanır. Parenteral beslenme, gıda maddelerini damar yolu ile almak için uygulanan tıbbi terimdir.
Özellikle, yatan hastalarda enteral yolla beslenme ihtiyacı karşılamıyorsa parenteral beslenmenin uygulanması zorunludur. Ameliyattan sonra ilk üç gün ya da bağırsağın bir hafta kadar dinlendirilmesi gereken durumlarda öne çıkar.
Besinler gastrointestinal sistem devre dışı bırakılarak intravenöz yolla verilir24. Total parenteral beslenmede hastanın günlük gereksinimi olan glikoz, protein, vitamin, yağ, elektrolit ve sıvılar periferik damar yolu veya santral venöz katater ile dolaşım sistemine verilir9.
Ağızdan beslenemeyen kimselere besinlerin enjeksiyonla verilmesine damardan (parenteral) bes¬lenme denir.
Bu tür durumlarda hasta damardan beslenmeye başlanır (TPN: Total Parenteral Nutrisyon). Bu işlem öncesi hastanın genişçe bir toplar damar yoluna geniş bir kateter takılarak, ihtiyacı olan enerji, protein, yağ, vitamin ve mineraller bu yolla uygulanır.
İlgili 18 soru bulundu
Beslenme ürünü kapağı açılmadan oda ısısında (24ºC) son kullanma tarihine kadar, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında 24 saat, oda ısısında 8 saat saklanabilir.
Burundan mideye ulaşan hortum (nazogastrik tüp) kullanılabilir ya da karın cildi üzerine mideye ulaşan bir açıklık (gastrostomi) oluşturularak buradan tüp ile beslenme yapılabilir. İki yol da sıvı kıvamdaki besin veya ilaçların mideye direkt olarak ulaştırılmasını sağlar.
Katabolik dönemi ağır ve uzun süren hastalarda sindirim sisteminin anatomik veya fonksiyonel bütünlüğünün bozulması sonucu oral beslenmenin yapılamadığı durumlarda, hasta için gerekli tüm besin maddelerinin damar yolu ile verilmesi işlemidir.
Bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler de damarları korumak için önemli besin kaynaklarındandır. Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır.
PEG ile nasıl beslenilir? PEG kateteri takıldıktan 4-6 saat herhangi bir şey verilmez 4 saatten sonra 25 ml su verilmeli, kateterde kaçak yoksa beslenmeye geçilmelidir. Sızıntı yoksa ve izleyen hekimin bir öneride bulunmamışsa saatte 25 mL mama ya da yemek verilerek beslenmeye başlanır.
Parenteral beslenme, kronik gastrointestinal sistem yetmezliği bulunan bireyler için oldukça önemlidir. Besini ağızdan tüketmenin mümkün olmadığı durumlarda enerji ve besin sağlamada etkilidir. Gıdalar gastrointestinal sistemi devre dışı bırakarak damar yolu yolla verilir.
Parenteral yöntem; bir ilacın veya vücudun kaybettiği vitamin, mineral, kan gibi maddelerin yerine konulması (replasman tedavisi) amacıyla verilen çözelti, emülsiyon veya süspansiyonların oral yolla değil, damar yolundan veya kas içine zerk edilerek verilmesidir.
PEG tüpü normal şartlarda 6 ay kalır. Ancak bizim 1yıl, 1.5 yıl kalan vakalarımız var. Ancak bazen daha önce yada herhangi bir zamanda tüpte oluşabilecek deformasyonlar ve delinmeler yüzünden her zaman değiştirilmeleri gerekebilir. PEG tüpünün yeri tüp çıkarıldıktan kısa bir süre sonra kapanır.
Beslenme; yoğun bakım hastalarının çoğu ağız yoluyla beslenemedikleri için, burunlarına bir boru takılır ve özel zenginleştirilmiş gıdalar verilerek beslenir. Bu beslenme yolunu da kabul edemeyen hastalara damardan serum verilerek beslenmesi gerekmektedir.
Total Parenteral Beslenme (TPN) oral veya enteral yoldan beslenemeyen hastalara uygulanmaktadır. Parenteral beslenmenin en yaygın kullanıldığı bebek grubu prematüre bebeklerdir. Parenteral beslenmenin bebeklerde ilk başarılı uygulamaları 1960'lı yıllarda yapılmıştır.
Parenteral solüsyonlar karbonhidrat (glukoz), lipid ve aminoasitlerden oluşur, gereken miktarda elektrolit, vitamin ve eser elementleri içerebilir.
Özellikle otuzlu yaşlardan sonra sigara veya alkol gibi zararlı alışkanlıkları olanların sarımsak ve limon suyu kürünü sıkça yapmaları gerekiyor. İşte faydaları: Bu kürün en önemli faydalarından biri, bütün damar iltihaplarını tedavi eder. Tıkanan damarları açar, damar sertliklerini ve hipertansiyonu engeller.
Limon, sarımsak, zerdeçal, zencefil, elma, muz, ananas ve domates gibi meyve ve sebzeler evde tüketilebilecek ve damar tıkanıklığı tedavisinde doğal yöntemler olarak kullanılabilecek besinlerdendir.
Kilo kaybı, bulantı, kusma, idrar problemleri, dolaşım problemleri, solunum sıkıntıları, ateş, terleme, ve bilinçte yaşanan gerilemeler ve tüm bunlara ilave olarak kaslarda zayıflıklar terminal dönemdeki kanser hastasını oldukça sıkıntıya sokmaktadır.
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
Suyu öğün aralarında tüketerek öğünde daha fazla besin alımınızı sağlamaya çalışın. Yemek yiyemeyeceğinizi hissettiğiniz zamanlarda sıvı ağırlıklı beslenmeye gayret edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları, komposto veya hoşaf, bal ilave edilmiş bitki çayları, süt, ayran, çorbalar olabilir.
PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) kimlere yapılır? Yutma güçlüğü bulunan, iştahsızlık yaşayan, ağız yoluyla beslenmesini yeteri kadar sağlayamayan hastalar, bu işlemden yararlanabilir.
PEG takıldıktan sonra erken dönemde istenmeden zorlanarak yerinden çıkması durumunda mide içeriğinin karın içine kaçması meydana gelebilir. Doktorunuz olası komplikasyon belirtilerini açık şekilde anlatacaktır.
Nörolojik hastalıklardan yemek borusundaki darlığa kadar birçok sebeple gelişen yutamama refleksine çare olarak PEG takılması uygulanır. Yutma refleksinin kısa dönemde düzelmesi bekleniyor ise hastalara burundan mideye esnek bir boru iletilir ve 4 haftaya kadar beslenme devam ettirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri