Evlilik birliğinin temelden sarsılması, evlilik birliğinin eşlerden biri için artık devam ettirmesinin kendisinden beklenmeyecek hale gelmesidir. Evliliğin bir eş için artık çekilmez olması yeterlidir. Eşler yönünden ya da çocuk varsa çocuklar yönünden bu evliliğin artık fayda sağlamaması gerekmektedir.
Doğal olmayan yollardan cinsel ilişkiye zorlamak, istenmeyen şekilde ilişki kurmak, cinsel tacizde bulunmak, cinsel güveni sarsıcı davranışlarda bulunmak, istek dışı cinsel ilişki kurmak evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma konusu davranışlardandır.
Şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası; evlilik birliğinin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olması halinde, kural olarak kusursuz veya daha az kusurlu eşin diğer eşe açtığı bir çekişmeli boşanma davası türüdür (MK m.166/1).
Maddesinin 1. Fıkrasına göre; evlilik birliği,eşlerin ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olduğu taktirde, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanmanın eski adı şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmadır.
Eşlerden birinin görüşmesini istemediği kişilerle diğer eşin ısrarla görüşmeye devam etmesi güven sarsıcı davranış olarak kabul edilir. Evlilik birliği devamı süresince kadının başka erkeklerle, erkeğin başka kadınlarla eğlence mekânlarına gitmesi güven sarsıcı davranış olarak kabul edilir.
İlgili 38 soru bulundu
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
4721 sayılı TMK'nun 185.maddesi eşlerin yasal olarak birbirlerine karşı hak ve yükümlülüklerini düzenlemektedir. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında düzenlenen sadakat yükümlülüğünün de evlilik birliği süresince devam etmesi gerekir.
Yazımızın konusu olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması ile kanun açısından nisbi boşanma sebebi sayılır. Bu demektir ki; hakimin boşanma kararı vermesi için boşanma sebebi olarak ileri sürülen yani evliliği temelden sarsan olayın varlığının kanıtlanması yeterli değildir.
Ancak, anlaşmalı boşanmaya karşı taraf gelmezse, yani diğer eş mahkemeye başvurmaz veya anlaşmaya katılmazsa, bu durumda anlaşmalı boşanma gerçekleşemez. Bu durumda, diğer eşin mahkemeye gelmemesi, anlaşmalı boşanmanın gerçekleşmesini engelleyecektir.
Çekişmeli boşanma davalarının kaç celse süreceği somut olaya ve dosyanın içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Celse sayısı olarak değerlendirildiğinde ise genellikle çekişmeli boşanma davaları 6-7 celsede sonuçlanır. Fakat burada belirtilmesi gereken husus bu sayının net olarak belirlenememesidir.
Avukatsız boşanma olur mu; Türk Hukuku'nda belirlenmiş kurallara göre tarafların herhangi bir dava için avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır. Her türlü dava hukuki olarak avukatsız bir şekilde yürütülebilmektedir.
Çekişmeli Boşanmada Taraflar Gelmek Zorunda mı? Çekişmeli boşanma davasında dava, boşanma avukatı ile takip ediliyor ise tarafların direkt olarak duruşmaya gelmelerine gerek yoktur. Ancak boşanma avukatı ile değil de kendileri tarafından takip edilen bir durum varsa bu durumda davanın takip edilmesi şarttır.
Günümüz Türk Medeni Kanunu çerçevesinde eşe iftira atma genel boşanma nedenleri arasında yer alır.
Boşanma davası reddedilmiş ise aynı gerekçeden kaynaklı olarak üç yıl içinde yeniden dava açılamamaktadır. 3 yıl dolmuşsa ve taraflar arasında herhangi bir birlik sağlanmamışsa kusur aranmadan boşanmaları yönünde karar verilmektedir.
Boşanma Hukuku/ Boşanma davasında mahkemeye ilk kimin başvurduğunun yani boşanma davasını ilk kimin açtığının hiçbir önemi yoktur.
Boşanma; ölüm, gaiplik, cinsiyet değiştirme ve hükümsüzlük halleri gibi, evliliği sona erdiren sebeplerden biridir. Boşanma, eşler henüz hayatta iken, bir eşin kanunda öngörülmüş olan sebeplerden birine dayanarak açacağı dava sonucunda evlilik birliğine hakimin kararı ile son verilmesidir.
Yargıtay ve aile mahkemeleri tarafından verilen emsal kararlar incelendiğinde, sevgisizlik ve ilgisizlik kapsamındaki davranışların boşanma kararı sayıldığı görülmektedir.
Boşanma davasının reddinin birçok sebebi vardır. Bu sebeplerin başında; boşanma davası için gerekli evrakların hazırlanamaması, boşanma sebeplerinin yetersizliği, tarafların savunmasını sağlayacak bir avukat bulunmaması veya mahkemenin boşanma davasını tutarsız bulmasından kaynaklı sebepler yer almaktadır.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Başkasını sevdiğini söylemek, eşini sevmediğini söylemek, zorla evlendirildiğini söylemek, başkasıyla evleneceğini söylemek, eşinden sıkıldığını söylemek, eşinden soğuduğunu söylemek, eşini istemediğini söylemek, eşinden bıktığını söylemek… boşanma sebebidir.
Böylece özellikle uzun yıllar süren boşanma davaları süresince tarafları bağlayan sadakat yükümlülüğü de ortadan kalktı. Yeni içtihada göre, boşanma davası açıldıktan sonra tarafların başka kişilerle ilişki kurmaları nedeniyle tazminat, nafaka ve velayet konularında aleyhte karar verilmeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri