İşveren Düğün İzni Kullandırmazsa Ne Olur? Evlilik veya diğer bir deyişle düğün izni, yasa ile çalışana tanınmış bir haktır. Bu nedenle de kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih sürecini başlatabilir. Yani çalışan istifa edip kıdem tazminatı dahil olmak üzere tüm haklarını alarak işten ayrılabilir.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 46. maddesinde yıllık izinden bağımsız olacak şekilde tanımlanmış bir ücretli izindir. Çalışana, evlilik izni süresince ücreti ödenmeye devam eder. Kanun'da "b) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.)
Evlilik İzni Kesintisi
Teşvik Ek Ödeme: Kesinti yapılır. Evlilik izninde 657 ana maaş üzerinde herhangi bir kesinti yapılmaz.
Evlilik izninin birden fazla kez kullanılıp kullanılamayacağı sorusudur. Bu konu ile ilgili de kanunumuzda herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi çalışan, yaptığı her evlilik için evlilik izni hakkını kullanabilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Evlilik izni kullanılmazsa yanar mı? Kanunlarda evlilik izninin ne zaman başlaması veya ne zaman kullanılması gerektiğine dair bir ibare yoktur. Yani bu izin türü, evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabildiği gibi nikahtan sonraki bir tarihte de kullanılabilir.
Evlilik iznini talep edecek olan işçinin öncelikle nikah tarihi alması gerekmektedir. Nikah tarihini gösterir belgenin işverene ibrazı gerekir. İznin kullanılması için nikah tarihi veya düğün tarihi esas alınabilecektir. Bu tarihlerin hemen sonrasında 3 gün olarak belirlenen evlilik izni kullanılabilecektir.
Mazeret izni olarak belirlenen evlilik izni, nikahtan önce kullanılamaz. Yani nikah ile birlikte bu izin başlar. Ayrıca bu izinler için iş günü değil normal gün hesabı yapılır. Yani haftasonu veya resmi tatile denk gelen günler izne eklenmez, izin süresinden sayılır.
Evlilik izni 5 gün oldu iddiaları gerçeği yansıtmazken, 2023 yılında evlilik izni sürelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmemiş olup, kamu çalışanı memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için ise 3 gün yasal izin hakkı devam etmektedir.
Evlilik izninin diğer koşulları ise şöyle sıralanır: Evlilik izni, takvim günü üzerinden belirlenir. Yani resmi tatil sayılan hafta sonları veya bayram tatilleri gibi günlere denk gelmesi durumunda ekstra izin verilmez. Ücretli izin olarak değerlendirildiği için maaş kesintisi yaşanmaz.
Evlilik izni, kanunda iş günü olarak değil direkt gün olarak belirtildiği için takvim günü üzerinden belirlenir. Yani resmi tatil sayılan hafta sonları veya bayram tatilleri gibi günlere denk gelmesi durumunda bu günler de evlilik izni içerisinde sayılır ve kişiye ekstra izin verilmez.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
İş Yasası'na göre evlilik halinde 3 günlük ücretli mazeret izni hakkı var. Ancak bu izin sadece resmi nikâh halinde kullanılabilen bir izin. İş Yasası, bunun dışında söz, nişan, kına, düğün gibi haller için ayrıca bir izin öngörmüyor.
Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır? Evlilik izni, nikâh ile birlikte başlamaktadır. Nikâh için gün alınmasından önce evlililk izni kullanılması mümkün değildir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabileceği gibi evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu'nun ek 2 maddesinde evlilik durumunu da kapsayan mazeret izni olarak düzenlenmiştir. Söz konusu maddeye göre, işçiye evlenmesi halinde üç gün ücretli izin verilir.
01.01.2024 tarihi itibariyle Evlenme Yardımı tutarı 5.000,00 TL olarak güncellenmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 104/B hükmü gereğice memura, kendisinin veya çocuğun evlenmesi halinde 7 günlük evlilik izni verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun ek madde 2 hükmüne göre işçinin evlenmesi halinde 3 günlük evlilik izni verilir. Bu izin sadece kendisi için geçerlidir.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2014/30441 Esas, 2016/5377 Karar sayılı ve 09.03.2016 tarihli ilamında; evlilik izni mazeret izni olduğu, dolayısıyla kullanılmadığı takdirde yıllık ücretli izin gibi ücreti dönüşemeyeceği içtihat edilmiştir.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
Soru: Memur için evlendiği zaman evlilik bildiriminde bulunması yönünde kanuni bir zorunluluk var mıdır? Cevap: Mevcut mevzuatta memurun sadece evlendiğini belirtmek için bildirimde bulunmasını gerektiren bir düzenleme bulunmamaktadır.
Bu nedenle bazı belediyeler izin belgesi isterken bazıları ise bu belgeyi şart koşmuyor. 2022 yılı içinde izin belgesinin tamamen kaldırılacağını da belirtelim. ►Evlenme izin belgesi nereden alınır?: Çiftlerden birisinin ikamet ettiği ilçeye bağlı belediyeden alınması yeterli olacaktır.
Eğer taşınma işlemleri şehir içinde gerçekleştiriliyorsa bu süre 2 gündür. Fakat şehirlerarası taşınma işlemlerinde 15 günlük bir sürenin bulunduğunu belirtmek mümkündür. Taşınma izni kaç gün 2024 kapsamında, çalışanlar kendilerine verilen süre içinde işlemlerini gerçekleştirme hakkına sahiptir.
İşverenden taşınma izni alabilen bir çalışan ev taşımak için ancak 2 gün izin alabiliyor. Ücretli ya da ücretsiz olması da işverene kalmış bir karardır. Eğer taşınma şehir içi olacak ise 2 gün şehirler arası ise nakliye işlemleri için 15 günlük izin süresi verilmektedir.
Hukukumuzda düğün yapmak için kimseden izin almaya gerek yoktur.
Bu izin amirin takdirine bağlı olduğundan sadece kaymakam/vali onay verirse kullanılabilmektedir. Yani bir memur ya da öğretmen 1 günlük mazeret iznine ihtiyaç duysa vali ya da kaymakamdan bu izni almak zorunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri