Evlilik izni, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 46. maddesinde yıllık izinden bağımsız olacak şekilde tanımlanmış bir ücretli izindir. Çalışana, evlilik izni süresince ücreti ödenmeye devam eder. Kanun'da "b) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.)
Düğün izni gibi farklı adlarla da anılan evlilik izni, bir çalışanın evlenmesi durumunda kullanabileceği yasal mazeret iznidir. Ayrıca yasa, düğün iznini “ücretli izin” kategorisine almıştır. Yani işveren tarafından izin nedeniyle maaş kesintisi yapılamaz.
Yıllık İzin Paraya Çevrilebilir mi? İşçi tarafından kullanılmak zorunda olan yıllık ücretli izin hakkından işçi hiçbir suretle vazgeçemez. İşveren ve işçi arasında yapılan herhangi bir anlaşma ile işçinin yıllık izin hakkı ortadan kaldırılamaz ya da maddi anlamda paraya çevrilemez.
İşveren düğün izni kullandırmazsa işçinin haklı nedenle iş akdini feshetme hakkı doğar. Böyle bir durumda işçi düğün izni kullandırılmadığı için istifa edebilir ve kıdem tazminatı ve diğer haklarını alabilir.
Çalışanlara işle ilgili olmayan konularda verilen mazeret izni, maaş ödemesini etkilemeyen haklar arasındadır. Ücretli izin kapsamında yer alan bu hak sayesinde personeller, herhangi bir maddi kayba uğramadan ilgili yasal imkândan faydalanabilir. Ayrıca izinde geçen zaman da çalışma süresine dâhildir.
İlgili 20 soru bulundu
Özel sektör çalışanı için evlilik izni ise 4857 sayılı İş Kanunu ek madde 2'de düzenlenmiş ve buna göre 3 günlük mazeret izni (evlilik izni) tanınmıştır. Evlilik izni, Kanun'da "gün" olarak belirtilmiş olmasına rağmen uygulamada iş günü olarak kabul edilmektedir.
Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı? Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor.
İşçinin Evlilik İzni Kaç Gündür? Evlilik izni süresi 3 gündür. Yasal düzenleme izin süresini gün olarak belirmiştir. 3 günlük süre “iş günü” olarak belirtilmediğinden izin günlerinin hafta sonuna veya resmi tatil gününe denk gelmesi halinde bu günler de izin günlerinden sayılacaktır.
Evlilik izni ya da halk arasında bilinen adıyla düğün izni, işçiler ve memurlar için düzenlenmiş önemli haklardan biridir. Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak evlilik zamanı çalışanların izin yapmaları gerekmektedir.
Evlilik izni kullanılmazsa yanar mı? Kanunlarda evlilik izninin ne zaman başlaması veya ne zaman kullanılması gerektiğine dair bir ibare yoktur. Yani bu izin türü, evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabildiği gibi nikahtan sonraki bir tarihte de kullanılabilir.
İlk olarak evlilik halinde çalışanlara tanınan bir haktır. Yani kimlere mazeret izni verilir sorusuna yanıt olarak, resmi belgelerin işverene takdim edilmesinin ardından 3-10 gün arasında değişebilen bir izin türüdür. Bu izin gayri resmi olan kına, söz veya nişan gibi etkinliklerde verilmemektedir.
İşçi veya memur; işveren ya da kurum amirine dilekçe vererek evlilik iznini talep edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus dilekçede nikah tarihinin belirtilmiş olmasıdır.
Evlilik İzni Ne Zaman Kullanılır? Evlilik izni, nikâh ile birlikte başlamaktadır. Nikâh için gün alınmasından önce evlililk izni kullanılması mümkün değildir. Evlilik izni evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabileceği gibi evlilik sonrasında da kullanılabilmektedir.
Evlilik izni, düğün izni ya da diğer adıyla evlilik mazeret izni, normal şartlar altında işçinin evlenmesi durumunda ücretinden kesinti yapılmadan 3 gün kullanılan mazeret izni türüdür.
…/…/….. tarihinde evlenecek olmam (çocuğumun evlenecek olması) nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün (daha kısa süre de olabilir) izin kullanmak istiyorum. Gereğini bilgilerinize arz ederim.
İzin Tipi satırında, “Yıllık İzin”, “Evlenme İzni”, “Ölüm İzni”, “Yeni İş Arama İzni”, kayıtlarında Eksik gün uygulansın kutucuğunu işaretlemiyoruz. Belirtilen bu izin tiplerindeki kayıtlar, Puantaj ekranında Ücretli izin satırında görülecektir.
Yazımızda evlilik izni ile ilgili merak edilen tüm önemli ayrıntıları hukuki zeminde cevaplandıracağız. Yalnızca evlilik izni kaç gündür sorusunun cevabı merak ediliyorsa evlilik izni burada memurlar için 7 gün, özel sektör çalışanları için 3 gündür.
Evlilik izni 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesine istinaden kendisinin veya çocuğunun evlenmesi halinde memura 7 gün verilir. Bu süre resmi nikah tarihinden veya nikah düğün farklı olması halinde memurun tercihi göz önünde bulundurulup ya nikah ya da düğün tarihinden itibaren başlatılır.
ÖZLÜK HAKLARI. Sözleşmeli öğretmenin evlenme halinde ne kadar izin verilir? Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 9 uncu maddesinin beşinci fıkrasına göre sözleşmeli öğretmenin evlenmesi halinde yedi gün izin kullanabilir.
Bu maddenin yürürlüğe girmesi ile birlikte 3 aylık süreyi geçmemek şartı ile işveren işçiyi tamamen veya kısmen ücretsiz ine çıkarabilmektedir. Kamuda çalışanlara ise 2 defa kullanmak üzere toplamda bir yıl ücretsiz izin hakkı verilmektedir. Ancak bu durumun belli başlı şartları olabilmektedir.
Mazeret izni genellikle kişisel sağlık sorunları, ailevi acil durumlar, cenaze veya benzeri acil durumlar nedeniyle kullanılır. İşçi, mazeret izni talep ettiğinde işinden ayrılmış sayılmaz ve maaş kesintisi yapılmaz.
Özel sektör çalışanlarına hastalık izni koşulları nedir? Özel sektör çalışanlarına verilen hastalık izni koşulları, hastanın sağlık durumu niteliğine göre değişim gösterir. Hekim kontrolü altında doktor raporu ile özel sektör çalışanı maksimum 10 güne kadar hastalık iznini kullanabilir.
Nikah başvurusu yaptığın tarihten en geç 24 saat sonrasına nikah günü alabilirsin.
-Evlilik başvuru evrakları düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay (180 gün) süre ile geçerli olduğundan, istenilen nikâh günü bu tarih aralığını geçmeyecektir. -Nikâh süresi belirlenirken en fazla 3 ay sonrasına, en erken ise 1 hafta içerisinde gerçekleştirilmek üzere nikâh günü verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri