Peki evlilik tazminatını kim öder? Kıdem tazminatı, işçinin işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olup, evlilik gibi fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye ödenmesi gereken para işveren tarafından karşılanıyor.
İşçi işverenle yaptığı iş akdi uyarınca koşullar sağlanmışsa ve evlilik birliği kurulması sebebi ile işten ayrılmak istediğinde kıdem tazminatı alabilir. Bu tazminatı işçinin en az bir yıldır çalışıyor olması koşulu ile işveren öder.
Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” Yani evlenen kadın işçi, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde evliliğini gösterir belge ile işyerine başvurursa ve kıdem tazminatı için yeterli hizmet süresi var ise işveren, kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
1475 sayılı İş Kanunu'nun 14. Maddesi'ne göre evlilik tazminatı, kadın işçi evlendikten sonra 1 sene içinde işten ayrılırsa işveren tarafından ödenen bir tazminat türüdür. Çalışanın o işyerinde çalıştığı her bir sene karşılığında, 30 günlük son brüt ücret tutarında tazminat ödenir.
Yukarıda da açıkladığımız üzere kadın çalışanın kıdem tazminatını işvereninden talep edebilmesi için iş sözleşmesini evlendiği tarihten itibaren bir yıl içinde ve evlilik nedeniyle feshetmesi şarttır. Fesihte geçerli bir yıllık sürenin başlangıcı resmi nikâh tarihidir.
İlgili 31 soru bulundu
İşveren kadın işçinin bu hakkını ödemezse eğer, kanuni süreç başlatılabilir. Burada bilinmesi gereken en önemli detaylardan biri de; İş kanunları gerekliliğince kıdem tazminatını alamayan işçi, dava açmadan önce arabuluculuk sistemine başvurmalıdır.
EVLİLİK NEDENİYLE KIDEM TAZMİNATI HAKKINI KULLANMADA YASAL SÜRE. Evlilik nedeniyle işten ayrılan ve kıdem tazminatı hakkını talep etmek isteyen işçi, bu talebini resmi nikâhın kıyıldığı tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde işverene yöneltmelidir. Bu bir yıllık süre zamanaşımı süresidir.
Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir.
Kadın işçinin evlendiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iş sözleşmesini feshetmesi ve kıdem tazminatını işverenden talep etmesi gerekir. Aksi durumda kadın işçi bu haktan yararlanamaz. Kadın işçinin bu haktan yararlanabilmesi için iş sözleşmesinin devam ediyor olması şarttır.
Evlilik nedeniyle iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen kadın işçinin, kıdem tazminatına hak kazanması için iş sözleşmesinin son bulduğu tarihte, çalışılmış süreleri toplamının 1 yılı geçmiş olması gerekir. Aksi halde kıdem tazminatı ödenmez.
Bu nedenle işten evlilik sebebiyle ayrılmak isteyen işçi işten ayrılma tarihinden önce en az 1 yıl boyunca söz konusu iş yerinde çalışmış olmalıdır. 1 yıldan daha az süreli çalışmalar işçiye bu hakkı kullanma yetkisi vermeyecektir.
Çalışan kadınların evlilik nedeni ile kıdem tazminatı alma hakları bulunur. Ancak bu kavram, işsizlik maaşı ile karıştırılmamalıdır. Nitekim evlilik nedeni ile işten ayrılan kadın çalışanlar, işsizlik maaşına başvuramaz.
Bu çerçevede, evlilik işveren tarafından haksız bir nedenle fesih sayılmayıp, işçi tarafından kanunun verdiği bir hak kullanılarak fesih gerçekleştiğinden dolayı, kadın işçinin evlenmesi nedeniyle yapılan fesihlerde işsizlik ödeneği ödenmez.
Yasa gereği kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan istemediği müddetçe işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
Evlilik nedeniyle kıdem tazminatı hakkı sadece kadın işçiye tanınmıştır. Bu sebeple erkek işçi evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshetse bile kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.
İşten ayrılma sürecinizi bildirirken çalışma sürenizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Evlilik sebebiyle işten ayrılma ihbar süresi 6 aydan daha az süreyle çalışan biri için 2 haftadır. 6 ay ile 1.5 yıl arasında çalışan biri 4 hafta önceden bildirmelidir.
Evlilik tazminatı hesaplama normal kıdem tazminatı hesaplama formülü ile yapılmaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama 2024 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, “son alınan maaş x çalışılan yıl sayısı” formülü ile yapılır.
İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir.
Evlilik tarihinden en az bir ay önce ilgili SYDV'ye başvuruda bulunmanız önemlidir. Evlilik belgesi, nüfus cüzdanı ve ikametgah belgesi gibi bazı belgeleri sunmanız gerekmektedir. Başvuru sonrası, SYDV tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başvurunuz onaylanırsa, evlilik yardımı almaya hak kazanırsınız.
Tazminat Ödemeyen İşveren Nereye Şikayet Edilir? Tazminat ödemeyen işvereninizi, ALO 170 hattına veya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'ne şikayet edebilirsiniz. Bu kurumlar, işvereninize gerekli uyarıları yapacak ve tazminat ödemesini sağlamaya çalışacaktır.
Sosyal güvenlik reformu ile kıdem tazminatında bir değişiklik yapılmıyor. Evlendikten itibaren bir yıl içinde 'evlilik nedeniyle' işten ayrıldığınızda kıdem tazminatınız ödenir.
Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor.
dem tazminatını alamadığı gibi bu konuda işvereniyle anlaşma da sağlayamayan işçinin ilk seçeneği Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleribünyesindeki şikayet masalarına başvurmaktır. İşkur'a yapılacak böyle bir başvuru yetkili memurlarca incelenecek ve işçi ile işveren bir araya getirilerek uzlaştırılmaya çalışılacaktır.
Evlilik nedeniyle iş akdini sona erdirip kıdem tazminatını alan kadın işçi daha sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri