Evlilik tazminatı kadının evlendiği tarihten itibaren işini bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi halinde, işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenmesi halidir.
EVLİLİK NEDENİYLE İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHEDİLMESİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ NEDİR? 1475 Sayılı İş Kanunu'nun 14. maddesi'nde kıdem tazminatına hak kazanma şartları belirtilmiştir. Kanun, evlilik nedeniyle iş akdini 1 yıl içerisinde feshetme imkânını sadece kadın eşe vermektedir.
Kişinin işe giriş tarihi, işten çıkış tarihi, aylık brüt maaşı, yıllık toplam brüt ikramiye, aylık brüt yemek ve ulaşım ücreti ve diğer brüt ödemeler yazılır ve buna göre kişinin alacağı evlilik tazminatı ortaya çıkarılır. Özetle son alınan aylık maaş (brüt olarak ücret), çalışılan yıl ile çarpılır.
Evlilik sebebiyle işten ayrılan kadın işçinin kıdem tazminatı da normal kıdem tazminatı hesabıyla aynıdır. Yani bu halde de, işçinin en son aldığı 30 günlük brüt ücretinin çalıştığı yılla çarpılması ile kıdem tazminatı hesaplanmaktadır. Ayrıca son yıl için fazla kalan günler de gün olarak hesaba katılır.
Evlilik tazminatı hesaplama normal kıdem tazminatı hesaplama formülü ile yapılmaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, “son alınan maaş x çalışılan yıl sayısı” formülü ile yapılır.
İlgili 37 soru bulundu
Evlilik Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Evlendikten sonra 1 sene içinde iş verene işten ayrılmak istediğinizi dilekçe ile belirttiğiniz durumda son aylık brüt ücretiniz çalışılan sene sayısına çarpılarak bulunmaktadır.
BAŞKA YERDE ÇALIŞABİLİR. Evlendikten sonra bir yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadının, başka bir yerde yeniden çalışmasına herhangi bir engel yok. Bu nedenle, evlendikten sonra kıdem tazminatını alıp işten ayrılan kadın işçi, sonrasında başka bir işyerinde rahatlıkla yeniden çalışabilir.
4447 Sayılı yasa iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçiye işsizlik sigortasından yararlanma hakkı vermediği için evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın çalışanın işsizlik ödeneği alması da mümkün değildir.
Ancak bu süreçte işsizlik maaşı alınması mümkün değildir. Nitekim evlilik, kişinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirdiği bir eylemdir. Kişinin kendi isteği ile işten ayrılması durumunda ise İŞKUR işsizlik maaşı alması mümkün olmaz.
Çalışanlar arasında evlilik tazminatı olarak isimlendirilen bu tazminat hukuken kıdem tazminatıdır. İş sözleşmesinin kadın çalışanın evliliği nedeniyle son bulması halinde ödenecek kıdem tazminatını ifade etmektedir. Bunun haricinde başkaca bir evlilik tazminatı türü yoktur.
Yani her evlilik için tekrar tekrar çeyiz parası alınamaz. - Erkeklerin ise böyle bir hakkı bulunmaz. - Ayrıca sigortalı çalışan kadınlar, ölüm aylığı veya geliri alamadığı için çeyiz parası uygulamasından da faydalanamaz.
2008 yılından bu yana uygulanan evlenme ödeneği uygulamasını, evlilik nedeniyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara devlet tarafından, maaşının 24 katına kadar verilen toplu para olarak tanımlayabiliriz.
01.01.2023 tarihi itibarıyla uygulanan Evlilik Yardımı 2.000,00TL'dir.
Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılan İşsizlik Maaşı Alır mı? Evlilik sebebi ile işten ayrılmak kıdem tazminatına hak kazandırabiliyor. Ancak kişi, evlilik nedeniyle işten kendi isteğiyle ayrılmış olacağı için işsizlik ödeneğinden yararlanamıyor.
Evlilik nedeni ile işten ayrılma halinde kıdem tazminatına hak kazanma sadece kadın işçiye tanınmış bir haktır. Yani evlilik nedeni ile işten ayrılma erkek işçiye tanınan bir hak olmayıp, erkek işçi evlilik nedeni ile iş akdini feshetse dahi kıdem tazminatı talep edemez.
Hemen belirtmek gerekir ki, manevi tazminatın irat, taksit veya ayın şeklinde ödenmesine karar verilemez, toplu halde para ile ödenmesi gerekir. Ayrıca miktar ıslah edilemez; dava başlangıcında talep edilen miktar değiştirilemez.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
Bir kadının evlilik tazminatı alabilmesi için, işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması, evlenmesi halinde 1 yıl içerisinde kendi arzusu ile işten ayrılması ve evlilik sebebi ile işten çıktığını dilekçe ile işverenine bildirmesi gerekmektedir.
Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.
02.06.2011 Tarihinden itibarenkurumunuzda………Personeli olarak çalışmakta bulunmaktayım. 07.08.2021 tarihinde evlendim ve ilgili 1457 sayılı İş kanunun 14.madde gereğine dayanarak, evlilik nedeniyle 15.19.2021 tarihinden itibaren geçerli olarak iş sözleşmemi sona erdirmekteyim.
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
İşverenlerin manipülasyonları hiç canınızı sıkmasın! Evlilik nedeniyle kıdemini alıp işten ayrılan kadın işçinin başka bir işyerinde çalışmasının önünde hiçbir engel yoktur.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
İşten ayrılmanız halinde sigortalılığınız sona erer. Ancak, hastalık sigortası açısından ise işten ayrıldıktan sonraki 9 gün daha sigortalılığınız devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri