“Siyah” ve “beyaz” sözcükleri birbirinin zıt anlamlısıdır; çünkü ifade ettikleri anlam birbirinin tam tersidir. Çalışkan denildiğimizde zihnimizde “bir iş, meslek veya sorumluluk konusunda çalışma azmi yüksek olan” anlamı gelir. Bu anlamın tam tersini karşılayan sözcük “tembel” sözcüğüdür.
Karşıt sözcüğünün Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamı ise şu şekildedir: "Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan, zıt, kontrast." Karşıt ile ilgili örnek cümleler vermek gerekirse: Bu denli karşıt görüşlerinde olduğu ortamda barışı sağlamak oldukça zor.
ZIT(KARŞIT) ANLAM
kelimelerde yeni ve eski var. Bu iki kelime birbirinin zıt anlamlısıdır. Aynı şekilde yaşlı ve genç kelimeleri de zıt anlamlı sözcüklerdir. Anlam açısından birbirinin karşıtı olan durumları ifade ediyorlar.
Karşıtanlamlı, zıt anlamlı veya antonim, anlamları birbirinin tersi olan sözcükleri tanımlamakta kullanılan bir terim. Kavram hem isim hem de sıfat olarak kullanılabilir.
Zıt anlamlı kelimeler; anlamca birbirinin karşıtı olan, birbiriyle çelişen kelimelere denir. Birbiriyle çelişen özellikler barındırırlar. Yani bir kelimenin zıt anlamlısı, o kelimenin tam olarak tersini ifade etmektedir. Her kelimenin zıt anlamı da yoktur.
İlgili 15 soru bulundu
Anlamları birbirinden farklı olan kelimeler zıt anlamlı olarak nitelendirilir. Manzum eserlerde sıklıkla kullanılan tezat sanatında da zıt anlamlı kelimelere yer verilir. Örneğin: ''Dünümü hatırlamam artık / Çünkü yarınım sensin'' (Dün - Yarın)
Zıt anlamlı kelimeler anlam bakımından birbirinin karşıtı kelimelerdir. Ancak bu tanım Türkçe'de yer alan her kelimenin zıt anlamı olduğu anlamına gelmez. Zıt anlamlı kelimeler genel olarak zarf ya da sıfat özelliği taşıyan kelimelerde yer alır.
Soru; Zıt (Karşıt ) anlam ne demektir? Cevap; => Bir kelimenin ifade ettiği anlamın tam tersi ifade eden kelimelere "zıt" denir.
Türk Dil Kurumu'na göre karşıt eş anlamlısı olarak 'zıt, aykırı, ayrı ve aksi' gibi sözcükler karşımıza çıkıyor.
Anlam maçından birbirinin karşıtı olan kelimeleri zıt anlamlı kelimeler denmektedir. Bu kelimeler birbirinden karşıt anlamlarını gösterir ve onları zıt anlamlı sözcükler ismi verilir.
Bir işin zor olmasının zıt anlamı kolay olmasıdır. Aynı zamanda basit olarak da kullanılmaktadır. Zor kelimesinin zıt anlamı kolaydır. Kolay kelimesi zor kelimesi ile zıt anlam taşımaktadır.
Zıt Anlam: Anlamları birbirinin zıttı olan kavramları karşılayan sözcüklerdir. Eş Sesli (Sesteş) Sözcükler: Yazılış ve okunuşları aynı, anlamları farklı olan sözcüklerdir.
Zıt anlamlı kelimeler yazılışları, okunuşları ve anlamları birbirinin zıttı olan kelimelerdir. Türkçe'de her eş anlamlı kelimenin karşılığa olmadığı gibi zıt anlamlı kelimelerin de yoktur.
Nitelik ve durumları itibarıyla birbirine ve aykırı ve birbirlerinin karşısında, ters kutuplarında yer alan kavram ve olgular ile bunların durumları. Zıtlık, tezat.
Karşıt kelimesinin TDK'ya göre Türkçedeki anlamına bakıldığında 'zıt' sözcüğü karşımıza çıkıyor. Bu yazılışı üzerinde karşıt kelimesinin için eş anlamlı olarak zıt sözcüğünü farklı cümlelerde değerlendirebilirsiniz.
p ⇒ q koşullu önermesinin karşıt tersi, karşıtı alındıktan sonra tersinin alınmasıyla elde edilir. Böylece q' ⇒ p' önermesi elde edilir. p: "Ali çalışkandır." ve q: "Ali başarılıdır." önermeleri ise önerme eklemi ile bağlandığında p ⇒ q: "Ali çalışkansa başarılıdır." olur. Ali başarılıysa çalışkandır.
Bunun yanı sıra zıt kelimesinin zıt anlamı olan kelime ise eştir. Zıt ile eş kelimeleri karşıt anlam olarak belirtilmiştir.
Yarar kelimesinin zıt anlamını zarar kelimesi oluşturur.
İÇ KELİMESİNİN ZIT ANLAMLISI
İç kelimesinin tam tersini ifade eden zıt anlamlı karşılığı ise dış kelimesidir. Dış kelimesi görülen, içte bulunmayan yüzey anlamına gelmektedir.
Karşıt TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan, zıt, kontrast.
Karşıt anlamlılık, iki kelimenin anlam bakımından karşıt olması, birbirine aykırı iki ayrı anlamı belirtmesidir. Türkçede karşıt anlamlılık, anlam ilişkileri farklı olan çeşitli kelimeler arasında görülür (Topaloğlu, 1989, s. 97).
Cevap: Nitelik ve durumları birbirine büsbütün aykırı olan kavramların bir arada kullanılmasıdır. Karşıtlıkta bir kişi ya da kavram ile ilgili aykırı kavramlar bir arada dile getirilir.
↪Tahta kelimesinin zıt anlamlısı yoktur .
Öznesi ve yüklemi aynı olan, ama biri olumlu öteki olumsuz olan iki tümel önermenin birbiri karşısındaki durumu.
Gel kelimesinin zıt anlamlısı git kelimesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri