Türkiye'de evlenme yaşı 2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir.
On Altı Yaş, Olağanüstü Durum ve Pek Önemli Sebep, Yetkili Hâkimin İzni, Yasal Temsilcinin Dinlenmesi. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
TMK madde 11, 18 yaşın doldurulması ile erginliğin başlayacağını, madde 10 ise ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyetinin bulunduğunu belirtmektedirler. Dolayısıyla, diğer şartları taşıyan ve 18 yaşını doldurmuş kişi, fiil ehliyetinin bulunması nedeniyle evlenebilir.
İlgili 39 soru bulundu
C)Yasa gereği kız-erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
15 yaşını doldurarak mahkeme kararıyla reşit olmuş kişi yani kaza-i rüştle reşit olan kişi ancak 17 yaşını doldurduğunda veya TMK'nun 124/2 maddesi gereğince evlenmesine izin verildiği takdirde evlenebilir. Ergin kılınma, evlenme yaşını etkilemez.
Eğer 16 yaşını doldurmamışsanız, hiçbir şekilde evlenemezsiniz. Eğer 16 yaşını doldurmuşsanız, ancak mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz. Eğer 17 yaşını doldurmuşsanız, veli ya da vasinizin izniyle ya da mahkeme kararıyla evlenebilirsiniz.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Yaş. Madde 88- Evlenebilmek için erkeğin onbeş ve kadının ondört yaşını bitirmiş olması gereklidir.»
Türkiye'de Cinsel Rüşt Yaşı Kaç? Cinsel rüşt yaşı kişinin yasal olarak cinsel fiillerinin bilincinde sayıldığı, bu fiillere rızasının geçerli kabul edildiği en küçük yaştır. Türkiye'de cinsel rüşt yaşı 18'dir. 18 yaşındaki kişi cinsel özgürlüğe erişmiş olacaktır.
Günümüzde öğretim hayatına devam eden 2007 doğumluların birçoğu, ortaöğretim ikinci veya üçüncü sınıf öğrencisidir. Yakın gelecekte reşit olacak olan 2007'liler, içinde bulunduğumuz 2023 yılında 16 yaşına girmiştirler. Önümüzdeki yıl ise 17 yaşına gireceklerdir.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Aişe yedi yaşında nişanlanmış, dokuz veya on yaşında da evlenmiştir. İbn Hişam'ın belirttiğine göre "Rasulullah (s), Hz. Ebu Bekr'in kızı Aişe ile o yedi yaşındayken Mekke'de nişanlanmış, dokuz veya on yaşındayken de Medine'- de onunla dünya evine girmiştir.
Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz. Bağlamaz ifadesinden anlaşılması gereken, nişanlanmanın maddi yönüdür. Buna göre nişanlanma yaşı olarak belirlenebilecek bir yaş ya da yaş sınırı yoktur.
12- Nikah saatinde 18 yaşını doldurmuş, yanında nüfus cüzdanları bulunan en az iki şahit hazır bulunmalıdır. Nikâh şahidi olabilmek için; reşit, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şarttır. 13- Müracaat tarihinde yasa gereği nikah akdi yapılmamaktadır.
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Ortalama ilk evlenme yaşı 2022 yılında erkeklerde 28,2 iken kadınlarda 25,6 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti. Kaba evlenme hızının 2022 yılında en yüksek olduğu il, binde 8,15 ile Şanlıurfa oldu.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir.
Türkiye'de erken yaşta rızaya dayalı cinsî münasebete ceza verilemez, fakat bu evlilik yoluyla meydana geldiğinde 8-10 yılı bulan hapis cezası veriliyor.
Medeni Kanun düzenlemesine göre yasal evlilik yaşı 17'dir. Esasında kişilerin herhangi bir izne tabi olmadan evlenebilecekleri yaş erginlik yaşı, yani 18 yaştır.
Evlenmeye tam ehliyetsiz olan kişiler ise evlenme erginliğine erişmemiş olanlara, erişmiş olmakla beraber ayırt etme gücü yoksun olanlardır. Bu kişiler herhangi birilerinin rızaları ya da mahkeme kararı ile de evlenemezler.
Ayırt etme gücü olan küçükler dahi nişanlanabilir, bu konuda velayet sahibi anne ve babanın ya da yasal temsilcinin rızası gereklidir. Madde 118- Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.
Eşlerden biri ya da ikisi birden 18 yaş altındaysa yapılan bu evliliğe erken evlilik denmektedir. Velinin izni dâhilinde bu yaş bazı şartlar altında ve kanunlar doğrultusunda 17'ye çekilebilmektedir. Ülkemizde özellikle Doğu ve Güney Doğu bölgelerinde evlilik yaşı cinsiyet gözetmeksizin 12'ye kadar düşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri