Bir işçi eğer bayramda çalışırsa hem genel tatil gününde çalışmadan hak kazandığı bir günlük ücretini, hem de çalışması karşılığı bir günlük ücretini alır. Dolayısıyla toplamda iki günlük ücretine hak kazanmış olur. İşçiler genel tatil günlerinde bir saat bile çalışsalar, bir tam günlük ücretlerine hak kazanırlar.
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
Çalışan, ulusal bayram ve resmî tatil günlerinde çalışmasa bile o günün ücreti çalışana tam olarak ödenmelidir. Ancak bu günlerde tatil yapmayarak çalışılması durumunda, çalışılan her gün için ekstra bir günlük tam ücret daha işveren tarafından çalışana ödenmelidir.
İşveren, telafi iznini resmi tatil dışında normal zamanda fazla mesai yapan işçiye önerebilir. Bayram günlerindeki çalışmalar ise fazla mesai olarak kabul edilmez. İşveren bayram çalışmasını izin olarak kullandırsa bile çalışanına çift yevmiye ödemek zorunda.
Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmesi zorunludur. Yasalara göre minimum 1 günlük çalışmanın karşılığı ilave bir günlük ücret ödenmelidir. Ancak iş sözleşmesi ile bu oran artıp azalabilir. Resmi tatillerde mesai ücreti ödenmezse çalışanlar haklı fesih hakkını kullanarak iş sözleşmesini sona erdirebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Genel tatil ücreti
“Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Kanunda Kurban Bayramı 4.5 gün olarak belirtilmiştir. Bu günler arefe günü öğleden sonra, bayramın birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günleridir. Bu günlerde çalışmış iseniz bu günlere ilişkin ücretlerinizin yüzde 100 zamlı ödenmesi gerekir. Diğer günler normal iş günü olduğundan, zamlı ücret ödenmez.
9 günlük izni olmayan özel sektör çalışanları 4.5 günlük bayram tatili boyunca maaşlarına her gün için çifte ödeme alacak. 1 Temmuz'da çalışacakların bayram mesai 11.402 TL üzerinden yapılacak. Kurban Bayramı tatili sürüyor.
Fazla mesai ödemesi, normal ücretin % 50 artırımlı olarak ödenmesi ile yapılır. Ulusal bayram ve resmi tatillerde mesai yapılması halinde ise her bir saat için 2 katı ücret ödenmesi gerekir. Aylık brüt ücretin 225'e bölünmesiyle saatlik çalışma ücreti belirlenir.
Burada dikkat edilmesi gereke husus dini, resmi, ulusal bayramlar ile genel tatil günlerinde işçilere yaptırılan çalışmalar karşılığında çalıştığı saat karşılığı mesai ücreti ödenmez, İşçi 1 saat yada 7,5 saat dahi çalışsa 1 günlük ilave ücret almaya hak kazanır.
SSK(4A), Bağ-Kur(4B) veya Emekli Sandığı(4C) sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Her ay binlerce vatandaşın yararlandığı çift maaş hakkı hem kadınlara hem erkeklere tanınıyor. Eşlerden biri vefat ettiği zaman hayatta kalan kişi, ölen eşinin emekli aylığını alabiliyor.
Resmi Tatil Günlerinde Çalışma Ücreti
İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapmaz ise işe ait o gün için tam ücret alacaktır. İşçi resmi tatil günü(lerinde) çalışma yapar ise işe ait o gün için ayrıca tam ücret alacaktır.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
Bu nedenle 1 Mayıs'ta çalışan işçilere ilave bir yevmiye maaş ödenmesi gerekiyor. Bir başka deyimle çift yevmiye ödenmesi gerekiyor. Örnek: Günlük 130 TL ücretle çalışan Ali Bey 1 Mayıs'ta çalıştığı takdirde 130 TL+130 TL olmak üzere 260 TL ücret alacak.
İlgili Kanunda 23 Nisan resmi bayram günleri içerisinde sayılmıştır. Yine Kanunda resmi bayram günlerinin genel tatil günü olduğu kabul edilmiştir. Buna göre 23 Nisan “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” dolayısıyla çalışanların 1 günlük tatili söz konusudur.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
Ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde işçilere, işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın bir gündelik tutarında ücret ödenir ve/veya tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçilerin genel tatil ücreti, geniş anlamda ücret kapsamında değerlendirilir. Bu bağlamda, genel tatil ücretini ödemeyen işveren ve işveren vekiline bu durumdaki her işçi ve her ay için 2021 yılında 315 lira idari para cezası verilir.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
Çalışmayan işçiler resmi tatillerde işe gitmeseler de maaşlarını tam alıyor. Resmi tatillerde çalışanlara ise çalışılan her gün için ekstra bir günlük ek ücret (yevmiye) ödenmek zorunda. Çift yevmiye, 3 günlük bayram süresi ile Arife günü öğleden sonra yapılacak çalışmaları da kapsayacak şekilde hesaplanıyor.
Resmi tatillerde çalışan işçiler 2 günlük ücrete hak kazanırlar. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta ise arife günü öğleden sonra çalışmalarda %100 zamlı ücrete tabidir.
Fazla Çalışma için ücretin %50 zamlı halini bulmamız gerekir. Bunun içinde 1,5 ile çarpıyoruz. Fazla Çalışma Ücretini bulmak için 45 saatin üzerinde kalan saatleri %50 zamlı hesaplıyoruz. 5 saat * 13,53 TL=67,65 TL fazla çalışma ücreti ödenecektir.
Yani ulusal bayram ve genel tatilde tatil yapmayıp çalışan işçiye 1 günlük ücretinin üzerine 1 günlük ücreti daha eklenerek toplamda 2 günlük ücretin ödenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri