Eşler arasındaki sadakat yükümlülüğü, evliliğin kurulmasıyla başlayıp evlilik birliğinin herhangi bir nedenle (iptal, ölüm, boşanma vb.) sona ermesine kadar devam eder.
Ayrı yaşama nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için taraflardan birinin, herhangi bir gerekçe ile açmış olduğu ve reddine karar verilen bir boşanma davasının olması ve bu davadan itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca tarafların birlikte yaşamamaları durumunun oluşmuş olması gerekmektedir.
Sadakat yükümlülüğü hem eşler hem de çocuklar açısından sağlıklı bir aile ortamının oluşabilmesi için hukuk düzenince eşlere getirilmiş bir yükümlülüktür. Eşlerin sadakat yükümlülüğü boşanma davasının açılması ile ortadan kalkmaz. Eşler boşanma kararı kesinleşinceye kadar bu yükümlülüğe uymak zorundadır.
Evlendikten sonra yeni evli boşanma davası açabilmesi için 1 yıl süre verilmiştir. Anlaşmalı boşanma davası için 1 yıl geçmesi gerekmektedir. Çekişmeli boşanmalarda süre 6 aya kadar, hayata kast, tehdit ve şiddet nedenlerinden kaynaklanan suç işleme durumlarının karışmasından kaynaklı düzenlenmiştir.
2-Eşler birbirine sadık kalmak zorundadırlar (TMK.md. 185/3). Bir boşanma davasının açılması durumunda eşlerin sadakat yükümlülüğü elbette ortadan kalkmaz.
İlgili 36 soru bulundu
Böylece özellikle uzun yıllar süren boşanma davaları süresince tarafları bağlayan sadakat yükümlülüğü de ortadan kalktı. Yeni içtihada göre, boşanma davası açıldıktan sonra tarafların başka kişilerle ilişki kurmaları nedeniyle tazminat, nafaka ve velayet konularında aleyhte karar verilmeyecek.
Ayrıca, boşanma davası sırasında belirli süreler ve prosedürler vardır. Bu süreleri ve prosedürleri takip etmezseniz, davayı kaybetme riskiniz artar. Ayrıca, davaya katılmamanız, mahkeme tarafından size karşı bir karar verilmesine neden olabilir.
Evlilik süresine göre boşanmalar incelendiğinde, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32,7'si evliliğin ilk 5 yılı, %21,6'sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde gerçekleşti.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmadan daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin mahkemede duruşmaya çıkmalarına gerek yoktur. Eşler, boşanma protokolünü imzaladıktan sonra mahkemeye verirler ve mahkeme, boşanma kararını verir.
Anlaşmalı boşanmadan sonra kişi aldatıldığını öğrenir ise karar kesinleşene kadar karara itiraz edebilir. Karara itiraz ettikten sonra delillerini sunarak zina iddiasını ileri sürebilir. Ancak anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesi sonrasında zina iddiasıyla boşanma davası yeniden açamayacaktır.
Sadakat yükümlülüğü denilince öncelikle aklımıza cinsel sadakat gelmektedir. Ancak bununla sınırlı değildir. Eşler arasındaki gerçekleri gizlememe, yalan söylememe, sır saklama gibi benzer yükümlülüklerin temelinde de sadakat yükümlülüğü vardır.
Aldatma, eski Türk Ceza Kanunu'nda kadın ve erkek için ayrı ayrı unsurları olan ve yaptırım gerektiren suç olarak kabul görmekteydi ve suçun yaptırımı 6 aydan 3 seneye kadar hapis cezasıydı. Ancak yürürlükte bulunan Yeni Türk Ceza Kanunu ile aldatma, suç olmaktan çıkartılmıştır ve hapis cezası yaptırımı kaldırılmıştır.
Mahkeme kararıyla boşanan eşler, dinen de boşanmış olurlar mı? Mahkeme yoluyla boşanan eşler, dinî hükümlere göre bir bâin talâkla boşanmış olurlar. Zira hâkimin boşaması bâin talâk kabul edilmektedir (es-Saîdî, Hâşiyetü'l-adevî, 2/41).
Evliyken başka biriyle yaşamak, yani evlilik birliğini devam ettirirken başka biriyle aynı evde yaşamak, zina suçunun bir çeşidi olarak değerlendirilebilir. Zina suçu, Türk Ceza Kanunu'nun 239. maddesinde düzenlenmiştir ve üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Yargıtay uzun süre eşler arasında cinsel birliktelik kurulamamasını boşanma sebebi saymaktadır. Yargıtay kararlarına göre; sağlık açısından cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca olmayan fakat uzun bir süre cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eş kusurludur ve boşanma sebebi olarak bu durum öne sürülebilmektedir.
Mutlak butlan sebepleri Türk Medeni Kanunun 145. Maddesinde sınırlı olarak sayılmıştır. Bu sebepler mevcut evlilik, ayırt etme gücünden sürekli yoksunluk, yasak derecede hısımlık ve evlenmeye engel olacak derecede akıl hastalığı olmak üzere dört tanedir.
Ailede geçimsizlik ve problemlerin büyümesi üzerine, tarafların talebi ile çözüm arayan hakemlerin boşamayı gerekli görmeleri halinde boşamak farzdır, dinin kesin talebidir. 5. Çiftlerden biri veya her ikisi diğerini sevmiyorsa; bu konu müçtehitler tarafından tartışılmış, çoğunluk tarafından caiz görülmüştür.
Bu önemli virajları atlatabilen, karşılıklı sevgi ve saygıyı koruyabilen ve birliktelikleri için gayret eden çiftler beşinci seneden sonra evliliğe devam edebilirler. Bu kritik seneler atlatıldıktan sonra evlilik karşılıklı sevgi ve saygıya dayalı olarak daha sağlam bir temele oturur.
Evlikle ilgili veriler ve boşanma sayıları incelendiğinde en tehlikeli yılların evliliğin ilk 5 yılı olduğu ortaya çıkıyor.
Dr. Önder Yaman'ın verdiği bilgiye göre, çiftlerin yaklaşık yüzde 20'si cinsel sorunlar nedeniyle boşanıyor. Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) son evlilik ve boşanma istatistikleri, 2010'un ilk çeyreğinde evlenme oranlarının azaldığını, boşanmaların ise arttığını gösteriyor.
Eşlerden birinin boşanmak istememesi halinde mahkeme davayı reddetmez, yargılama sonucuna göre karar verir. Burada boşanmak isteyen ve haklı sebebi olan kadın ya da erkek eş, haklılığını ispatlamalıdır.
Erkek Boşanmak İstemezse Dava Uzar Mı? Erkek boşanmak istemese dahi, bu durum davayı uzatmaz. Ancak erkeğin de boşanmak istemesi dava sürecini kısaltabilir. Erkek boşanmayı istememesi halinde, kadının boşanma sebeplerinin gerçekleştiğini kanıtlamak için inandırıcı deliller sunması gerekmektedir.
Boşanma davasını kadın açarsa veya erkek açarsa değişen hiçbir şey yoktur. Kadının hakları boşanma davasını kendisi açarsa da aynı şekilde geçerlidir. Boşanma davasını kadın açarsa nafaka, velayet, maddi veya manevi tazminat, ziynet alacakları, mal paylaşımı, aile konutu şerhi gibi tüm haklarını korumaya devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri