Kronik Böbrek Hastalığında Hiperfosfatemi Yüksek fosfor seviyelerinin de vücuda ciddi zararları olabilmektedir. Örneğin bu durum, kalsiyumu kemiklerden çekmeye neden olacaktır sonucunda da kemikler zayıflayabilir. Kan damarlarında, akciğerlerde, gözlerde ve kalpte kalsiyum birikintileri oluşabilir.
Hiperfosfatemi, Ca x P çarpımını artırarak kalp dokusunda kalsiyum fosfat depolanması oluşturmakta, bunun sonucunda miyokardial hasar, koroner arter hastalığı ve kardiak ölüm meydana gelmektedir (4).
Tipik olarak çoğu hastada hiperfosfatemi klinik olarak asemptomatiktir. Buna rağmen çoğu hastada hipokalseminin semptomları bulunmamaktadır.
Hipofosfatemi, kanda fosfat düzeyinin düştüğü bir elektrolit bozukluğudur. Fosforun normal kan düzeyi 2,5-4,5 mg/dl 'dir. Fosfor kemikteki temel minerallerden biridir.
Kemik, böbrek ve intestinal sistemde bulunan D vitamini reseptörlerinin (VDR) D vitamini ile birleşmesi sonucu kalsiyum ve fosfatın homeostazı sağlanır. PTH hiperfosfatemiye neden olur. Artan kalsitriol ise hipokalsemi oluşturur. Hipokalsemi PTH'yi artması yönünde uyarır, hiperparatiroidizm görülür.
İlgili 18 soru bulundu
Malabsorbsiyon, D vitamini eksikliği, uzun süreli kusmalar, glukokortikoid fazlalığı, hiperparatiroidizm; antiasit, tiazid grubu diüretik ve fosfat bağlayıcı ajan kullanımı hipofosfateminin sebepleri arasında sayılabilir.
Dengesiz ve eksik beslenme, aşırı alkol alma, mide koruyucu ilaçlardan kaynaklı olarak fosfor değerinde düşüklük görülür. Böbrek hastaları, çok fazla D vitamini alma, magnezyum ve kalsiyum eksikliği gibi durumlarda da yüksek değerde çıkmasına sebep olan durumlardır.
kemik mineralizasyonunda azalma ile karakterize nadir metabolik bir hastalıktır.
Alkalen fosfataz (ALP), protein yapıdaki maddelerin parçalanmasını sağlayan kanda bulunan bir enzimdir. Bu enzimin düzeyinin incelenmesi kan dolaşımında yer alan miktarının tespit edilmesi ile mümkündür.
Hipokalsemi yani kalsiyum eksikliğinde özellikle kemiklerin zayıflaması, kas ağrıları ve kramplar, çocuklarda diş çürümeleri ve epilektik nöbetler gibi belirtiler gösterir. Kalsiyum düşüklüğünün en belirgin semptomları şu şekildedir: Kemiklerin zayıflaması ve kemik erimesi (osteoporoz)
Vücuda alınan kalsiyum bakımından zengin besinlerin çeşitli nedenler bağırsaklarda emilemeden idrar veya dışkılama ile vücuttan atılması hipokalsemiye sebep olur. Hipokalseminin en yaygın sebeplerinden biri D vitamini ve magnezyum eksikliğidir. D vitamini eksikliği paratiroid bezlerini etkiler.
Sıklık sırasına göre hipokalsemi; kronik ve akut böbrek yetersizliği, vitamin D eksikliği, magnezyum (Mg) yetersizliği, akut pankreatit, hipoparatiroidizmi ve psödohipoparotiroidizmi olan ve fosfat, sitrat veya kalsiyumsuz albümin infüzyonu yapılan hastalarda görülür ( Tablo 1).
Süt, kuruyemişler, karaciğer gibi bu mineralden zengin gıdalar daha az miktarda tüketilmelidir. Nedeni tespit edildikten sonra buna yönelik tedaviye başlanmalıdır ve gerektiğinde idrar sökücü ilaçlar kullanılabilir. Kalsiyum karbonat içeren suplemantlar ya da alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar kullanılır.
Diyetle alınan fosfatların serbest formu ince bağırsaklardan emilir. Vücutta kemiklerde % 90 kalsiyum trifosfat, kalsiyum fosfat (Ca3(PO4)2) ve hidroksi apatit kristalleri halinde, plazmada ise 0,03-0,04 mg anorganik formda bulunur. İdrarla inorganik fosfat halinde atılır. Serum düzeyi parathormon ile sağlanır.
Düşürmek için; İlk olarak fosfor yüksekliği durumuna sebep olan etmen belirlenerek buna yönelik bir tedavi uygulanır. Gerektiğinde kalsiyum içeren gıda takviyeleri, idrar sökücü veya alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar verilir.
Alkalen Fosfataz (ALP) yüksekliği, kemiklerin zayıflamasına ve kırık riskinin artmasına, karaciğer fonksiyonlarının bozulmasına, metabolizmanın yavaşlamasına ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Alkalen fosfataz yüksekliği, altta yatan sebeplerinin tedavi edilmesi ile azaltılabilmektedir.
Vitamin eksiklikleri: Çeşitli nedenlerden ileri gelen, özellikle C vitamini, folik asit ve B6 vitamin eksikliklerinde ALP miktarında düşüşler saptanabilir. Mineral eksiklikleri: Fosfor ve çinko gibi minerallerin yeterli alınmadığı durumlarda da ALP miktarı düşebilir.
ALP olarak da adlandırılan alkalen fosfataz; vücudumuzda kas-iskelet sistemi ile sindirim sisteminde yer alan çeşitli dokularda yoğun olarak bulunan ve önemli biyokimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesinden sorumlu bir enzimdir.
Hipofosfatazya (HPP), doku non-spesifik alkalen fosfataz (TNSALP) enzimini kodlayan ALPL geninde fonksiyon kaybına neden olan mutasyonların yol açtığı alkalen fosfataz (ALP) enzim eksikliğiyle karakterize nadir bir kalıtsal metabolik hastalıktır. Tipik olarak kemikte ve dişte mineralizasyon bozukluğu görülür.
Fosfat önemli bir idrar ve kan asidi baz tamponudur (1). Serum fosfor seviyesi, bağırsak emilimi, hücre içi ve kemik depo havuzlarının değişimi ve renal tübüler yeniden emilim arasındaki karmaşık bir etkileşimle sağlanır. Böbrek, tübüler yeniden emilim ile fosfor homeostazının düzenlenmesinde önemli bir rol oynar.
Raşitizm, çocuklarda görülen, uzun süreli ve aşırı miktarda D vitamini eksikliğinden kaynaklanan bir hastalıktır. Raşitizm hastalığı çocukların kemiklerinin yumuşamasına ve zayıflamasına neden olur. Bazen nadir de olsa kalıtsal sorunlar raşitizme neden olabilir. Raşitizm nedir?
Hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkar. Bu, enerji seviyesinin düşmesine neden olur. Ayrıca kas zayıflığına, yorgunluğa ve egzersiz için düşük toleransa neden olabilir.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
Aynı zamanda üriner sistem enfeksiyonlarında tedaviye yardımcı olarak idrarı asit yapmak için kullanılan bu formül yine idrar yollarında kalsiyum taşı oluşumunu önlemek için de reçete edilmektedir. Kanda düşük fosfat (sodyum ve potasyum fosfat) olması durumunda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri