Bu suretle 1630'dan 1681'e kadar sürecek olan elli yılı aşkın bir seyahat hayatı yaşadı. Gezdiği yerler arasında o zamanki Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde yer alan hemen hemen bütün yerler vardı.
Evliya Çelebi dünya üzerinde gelmiş geçmiş en önemli seyyahlardan birisidir. Gezmek ve yeni yerler görmek onun en önemli hasletlerinden birisidir. Evliya Çelebi gezip gördüğü yerleri sadece yalın bir anlatım ile anlatmayıp bir tarihçi, sosyolog ve edebiyatçı olarak kaleme almıştır.
Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ataları Kütahyalı olan yazarın babası Saray-ı Âmire'nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir.
Gördüğü bir rüya üzerine seyahate başlayan Evliya Çelebi, yaşamı boyunca başta Osmanlı coğrafyası olmak üzere Kafkaslar, Avrupa, Suriye, Irak, Hicaz, Kuzey Afrika, Mısır, Sudan ve Habeşistan gibi ülkeleri gezmiştir.
Seyahatname'nin içeriği klasik gezi kitaplarından farklıdır. Yazar, kitabın birçok yerinde hiç gitmediği ya da var olmayan yerleri gerçekmiş gibi anlatır. Gerçek ve kurgusal unsurların bir arada kullanıldığı eser, toplam 6940 sayfadır.
İlgili 17 soru bulundu
Türk Dünyası Đncelemeleri Dergisi / Journal of Turkish World Studies, XI/2 (Kış 2011), s.69-97. Evliya Çelebi, 1646-47'de ve 1655'de iki kez resmi görevlerle İran'a gitti. Bunlar- dan ilkinde Defterdarzâde Mehmed Paşa tarafından Tebriz Valisi Kelb Ali Han'a elçi olarak gönderildi.
"İzmir'in beş kazası vardır: Urla, Sancakburnu-Çaraburun (Karaburun), Cumaabad (Cumaovası), Burunabad (Bornova), Terindeabad'dır (Tire). Ama hepsinden Burunabad mahsuldar, sümüklü murdar, çünkü bütün halkı Rum ve Şom'dur." Ağzını açan, kalemini oynatan, kendi cılız görüşlerini Evliya Çelebi'ye mal etmekten çekinmez.
Türk ve dünya tarihinin en büyük se- yahat yazarı olan Evliyâ Çelebi, İstan- bul'da 25 Mart 1611 tarihinde dünyaya gelmiştir. Ailesi aslen Kütahyalıdır. Bü- yük dedesi, Fatih Sultan Mehmed'in bayraktarlarından olup İstanbul'un fethine katılmış olan Yavuz Er Bey'dir.
Derviş Mehmed Zillî veya bilinen adıyla Evliyâ Çelebi (Osmanlıca: اوليا چلبی; 25 Mart 1611, İstanbul - 1681), 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve az sayıdaki 17. yüzyıl nesir yazarlarındandır.
Evliya Çelebi, seyahatnamesinin ilk cildini, "Yeryüzünde benzeri yoktur" diye tanımladığı İstanbul'a ayırdı.
Araştırma konumuzun temelini oluşturan Seyahatnâme'de Evliya Çelebi ise, Osman Gazi'den (1281-1326) başlayarak IV. Mehmed'e (1642-1693) kadar hüküm sürmüş on dokuz padişah ve onların şehzadelerinin biyografilerine yer vermiştir.
Evliya Çelebi'nin "Dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir" olarak nitelendirdiği Aydın ve çevresi ile ilgili, tarıma ilişkin gözlemleri şu şekildedir: “Havası sahil havasıdır. Kıble tarafında Menderes Nehri'ne varınca güney tarafı iki menzil ta deniz kıyısında Balat'a varıncaya kadar büyük bir ovadır.
Evliyâ, temel olan Arapça ve Farsçanın yanı sıra Rumca ve bir miktar Latince de öğrenmiştir. Musiki eğitimini ise devrinin ünlü bilginlerinden Tokatlı Derviş Ömer Efendi'den almış ve çok iyi bir musiki bilgisine sahip olmuştur. Evliyâ Çelebi hiç formel devlet görevi almamıştır.
Evliya Çelebi, Osmanlı İmparatorluğu topraklarında ve komşu topraklarda kırk yıl 50 yılı aşkın süre boyunca seyahat eden bir Osmanlı kaşifi ve yazardı. Evliya Çelebi meşhur seyahatlerinin yanı sıra birçok harbe katılmış, nazımla meşgul olmuş ve musikiyle uğraşmıştır.
10 ciltlik Seyahatname ile 50 yıl süren tarihi gezi serüveninin rotasında kaybolmak için Evliya Çelebi'nin yolundan gidiyoruz, sizi de yanımızda götürüyoruz. Evliya Çelebi, Seyahatname'sini yazarken gezdiği yerleri anlatmanın yanında, bahsettiği doğaüstü olaylarla da sıkça tartışıldı.
Doğum yeri İstanbul olarak bilinmesine rağmen Kütahya'da İstanbul'da doğduğu kabul görmemekte ve Evliyâ'nın Kütahya'da doğ- duğuna inanılmaktadır.
Tripadvisor, yorumlar üzerinde kontroller yapmaktadır. Evliya Çelebi heykeli Eskişehir yolu üzerinde otogar karşısındadır. Kütahya'nın Zeryen Mahallesi'nden olduğunu belirten Dünyaca ünlü seyyah Kütahyalı Evliya Çelebi 50 yıl boyunca gezmiş, duyup gördüklerini 10 ciltlik Seyahatnamesinde toplamıştır.
Bundan üç yüz yıl kadar önce Evliyâ Çelebi adlı meşhur seyyahımız Manisa'dan da geçmiş. Çelebi, “Manisa'nın Puslu Dağ'ın altında, Duman Dağı eteğinde kurulu olduğunu” anlatıyor.
BİRİNCİ CİLT: İSTANBUL'DAN BURSA'YA
Evliyâ Çelebi, ilk faaliyeti olan İstanbul gezileri neticesinde başlı başına bir İstanbul tarihi sayılabilecek Seyahatnâme'nin birinci cildini yazdı.
17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden biri olan Evliya Çelebi, elli yılı aşkın süre boyunca Osmanlı topraklarını gezerek gördüklerini Seyahatname adlı eserinde toplamıştır. Evliya Çelebi 5 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğdu. Önce mahalle mektebine gitti. Daha sonra Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi'ne girdi.
Evliya Çelebi, (d. 25 Mart 1611, İstanbul - ö. 1682, Mısır), 17. yüzyılın önde gelen gezginlerindendir. Kırk yılı aşkın süreyle Osmanlı topraklarını gezmiş ve gördüklerini Seyahatnâme adlı eserinde toplamıştır.
Evliya Çelebi Seyahatname'nin girişinde seyahate duyduğu ilgiyi anlatırken bir gece rüyasında Peygamberimiz Hazreti Muhammed'i gördüğünü, ondan "şefaat ya Resulallah" diyerek şefaat isteyecek yerde, şaşırıp "seyahat ya Resulallah" dediğini, bunun üzerine Peygamberimiz'in ona gönlünün uyarınca gezme, uzak ülkeleri görme ...
Heredot'un “Gökyüzünün Altındaki En Güzel Yeryüzü” sözüyle tasvir ettiği rivayet edilir... Binlerce yıl önce Büyük Menderes Irmağı'nın suladığı bereketli ovalar üzerine kurulmuş Aydın... Bu bereketli topraklarda nice medeniyetler doğmuş... Ağacı, florası, denizi, havası, gökyüzü söylencelere konu olmuş.
Aydın'ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt'ın şehzadesi Ertuğrul Bey'in Vali olarak Aydın'a atanmasıyla başlamıştır. Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri